Hvor Gældsstyrelsen tidligere maksimalt kunne trække 40 procent af lønnen til at afdrage på gæld til det offentlige, kan der nu trækkes op til 60 procent.
Således bliver 5.150 danskere ifølge Radio4 trukket over 40 procent i afdrag på offentlig gæld. De 40 procent var tidligere den øvre grænse for Gældsstyrelsens inddragelse, og det der skal betales oveni den skat, som også skal betales.
De nye regler kommer på baggrund af en politisk aftale, som et bredt flertal i Folketinget indgik i 2022. Reglerne trådte i kraft 1. oktober sidste år.
Ifølge TV 2 har Gældsstyrelsen sendt varselsbreve om de nye regler ud til 130.000 borgere, som i forvejen betaler af på deres gæld.
De vil få beslaglagt en del af deres løn, efter skatten er betalt. Til gengæld er blandt andet inddrivelsesrenten halveret, og beløbet til gældsrådgivning er blevet firedoblet, oplyser skatteminister Jeppe Bruus (S) til TV 2.
- Dermed forsøger vi at holde en balance, så vi tager hensyn til, at man skal få sit liv til at fungere, siger ministeren.
Han fortæller, at der er eksempler på folk med meget høje indkomster, stort hus og stor bil og alt muligt andet, som ikke har betalt deres gæld til det offentlige.
- Der har det virket uretfærdigt. Det er derfor, vi har prøvet at finde en bedre balance i det. Men det er klart, at vi skal hele tiden følge med i, om balancen er den rigtige, siger Jeppe Bruus.