I denne uge offentliggjorde sundhedsminister Sophie Løhde (V) og socialminister Karen Ellemann (V) regeringens nye plan, der skal forhindre, at flere medarbejdere mister livet, mens de passer deres job på landets bosteder.
Forslaget har allerede mødt kritik fra SIND, og tidligere har også Danske Patienter været ude med riven. Nils Andersen, der er hjemmehjælper på et bosted og talsmand for LAP, Landsforeningen af nuværende og tidligere psykiatribrugere, tilslutter sig nu koret og tordner mod regeringens forslag.
- Man er nødt til at hyle blandt de ulve, man er sammen med. At placere mennesker med den problemstilling, hvor de måske er besat af stemmer, plaget af et handicap og måske oven i det har et misbrug, sammen, det kan jeg udelukkende forestille mig bliver en tikkende bombe, siger Nils Andersen til Avisen.dk.
Regeringen foreslår en ny form for botilbud, hvor udadreagerende psykiatriske patienter med komplekse problemstillinger kan behandles.
Behandlingen indebærer blandt andet et tættere samarbejde med politiet og kriminalforsorgen, visitering af besøgende, undersøgelse af beboeres opholdsrum og ejendele, tilbageholdelse og afløsning af døre. I første omgang planlægger regeringen at oprette 150 pladser af den nye type, som der er afsat 45 millioner kroner til hvert år.
Tvang skaber problemer
Men øgede magtbeføjelser til personalet er slet ikke løsningen på problemet, mener Nils Andersen.
- Umiddelbart er intentionerne gode nok. Men lige så snart det indbefatter tvang, har disse mennesker det med at strejke. Nogle kan være så belastede af deres fortid, at de vælger at protestere meget voldsomt. Så jeg tror ikke, det hjælper at indespærre folk, for når de så kommer ud igen, er de endnu mere pressede, siger han.
Nils Andersen taler ud fra egen erfaring. Dels er han i dag ansat på et bosted, dels har han tidligere selv været en del af det psykiatriske system.
Han har diagnosen paranoid skizofreni, og som barn blev han indlogeret på Vitskøl Kloster. Her oplevede han effekten af at stuve mange folk sammen. Folk, der fik at vide, de var kriminelle og problematiske.
"Jeg var den eneste, der ved ankomsten ikke var kriminel. Mens drengene gjorde ondt på pædagogerne ved at pifte deres bildæk med knive og binde disse mennesker fast til møblerne, søgte jeg tilflugt på det nærmeste sygehus i Farsø i håbet om at få noget omsorg. Det var nogle ekstremt hårde knægte, jeg boede sammen med på det hjem. Jeg blev nødt til at flygte," skriver Nils Andersen til Avisen.dk.
"I dag er mange af drengene døde. De fleste døde kort tid efter - eller endda under deres ophold på Vitskøl Kloster. Nogle døde i trafikuheld med stjålne biler. Nogle døde af stoffer. Nogle blev skudt i opgør med bander. Jeg er en anden type," fortsætter han.
Kriminalisering af syge
Nu frygter han, at regeringens nye forslag kommer til at have samme effekt som hans ophold på Vitskøl Kloster. For ham lyder den nye tilbudsform nærmest som et fængsel.
- Folk har ikke gjort noget kriminelt endnu. Man har blot en mistanke om det i kraft af deres truende adfærd, hvor man så vurderer, at de er til fare for dem selv eller andre. Det bryder jeg mig bestemt ikke om, for så tror jeg, at de kommer til at gøre netop det, man frygter. Man kriminaliserer nogle syge mennesker. Når de har været der længe nok, så kommer de ud som kriminelle, siger Nils Andersen.
I stedet for øgede magtbeføjelser til personale og tvang over for psykiatriske patienter efterspørger Nils Andersen mere personaleetik og efteruddannelse på bosteder. Han oplever nemlig, at når han mister nærværet med patienter, kan de blive voldsomme.
Derudover fortæller han, at de på bostedet har haft positive erfaringer med at inddrage brugerne i en dialog, hvor personalet fortæller om frygten for overfald.
- Når man behandler dem som mennesker i stedet for dyr i bure, så vil de nemlig gerne hjælpe og være en del af løsningen, siger Nils Andersen.
Venstre: Det mindsker tvangen for patienter
Avisen.dk har uden held forsøgt at indhente en kommentar fra Venstres psykiatriordfører, men socialminister Karen Ellemann udtalte i går i forbindelse med forslaget til Jyllandsposten, at hun ikke så øgede magtbeføjelser som noget, der ville resultere i tvang for brugere.
- Tvang skal naturligvis være den sidste udvej, men det kan være nødvendigt. Disse meget syge mennesker ryger ud og ind af psykiatriske afdelinger i øjeblikket, og fordi de er så syge, bliver de også her udsat for tvang. Med et særligt botilbud håber vi at kunne mindske tvangen for denne gruppen, siger socialminister Karen Ellemann (V) til Jyllands-Posten.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.