Går du på arbejde og skader barnet i din mave? Eller er du offer for hysteri og overforsigtighed?
Det kan gravide frisører i øjeblikket overveje på turen til og fra arbejdet. Og ingen kan svare dem.
Frisørernes fagforening har lagt det ud til den enkelte frisør at tage kampen op. Frisørforbundet har udsendt en liste over stoffer, som gravide frisører bør undgå. Enten fordi stofferne er ekstremt allergi- eller kræftfremkaldende og hormonforstyrrende eller er mistænkt for det.
”Vi går ud fra den kendte viden, der ligger om mange af de stoffer, frisørerne arbejder med. Så må den enkelte gravide frisør tage listen med på arbejde og diskutere med mester, hvad de selv kan gøre. Hvis frisøren stadig er utryg, må hun gå til Arbejdstilsynet. Så må de tjekke arbejdspladsen,” siger Poul Mongaard.
Sagen om de gravide frisørers arbejde med farlige kemiske stoffer er strandet, og den ser ikke ud til at ordne sig foreløbig. Folketinget har droppet at lovgive og mener, at faget selv skal ordne det.
Lige nu står sagen stille, fordi alle afventer den rapport, som Arbejdsmedicinsk Klinik på Bispebjerg Hospital er ved at lave. Klinikken var i foråret i tvivl, om det var sikkert for de gravide at arbejde.
Men rapporten kommer højst sandsynligt til at konkludere, at der ikke er dokumentation for, at arbejdet kan skade fostrene, så længe frisøren bruger handsker og udsugning under arbejdet.
Men det får ikke frisørernes fagforening til at opgive sagen. Formand Poul Mongaard mener ikke, der er lavet nogen undersøgelser af langtidsvirkningerne.
”Vi vil have forsigtighedsprincippet på banen. Det er ikke bare et spørgsmål om, hvordan de nyfødte børn har det. Så længe der ikke dokumentation for virkningen over et helt liv, mener jeg slet ikke, at frisørerne skal arbejde i samme lokale som disse stoffer,” siger Poul Mongaard, formand for Forbundet for Frisører og Kosmetikere.
”Vi har kendskab til, at disse stoffer er kræftfremkaldende, allergifremkaldende og kan ændre DNA. Jeg mener katten er ude af sækken, og vi kan ikke sove roligt om natten, før de stoffer er helt ud af de gravide frisørers arbejdsmiljø. På sigt har vi pligt til at få dem fjernet, så ingen frisører skal arbejde med dem,” siger Poul Mongaard.
Frisørmestrene har tidligere beskyldt frisørforbundet for at sprede unødig frygt, og formand Connie Mikkelsen er da heller ikke vild med negativlisten til de gravide.
”Jeg vil ikke kommentere den. Den kommer ikke fra en anerkendt myndighed. Hvis der virkelig var de problemer med stofferne, er jeg ganske sikker på, at der ville have været undersøgelser, der indikerede det,” siger hun.
Siden maj har forsiden af Danmarks Frisørmestres forening været dækket af et referat af stormødet i Arbejdstilsynet om problemerne i frisørernes arbejdsmiljø. Her står med fremhævet skrift, ”at p.t, så er der ingen dokumentation for, at det skulle være farligt at arbejde som gravid assistent, NÅR BLOT DE KRÆVEDE VÆRNEMIDLER ER TILSTEDE OG I ORDEN og bliver brugt.”
Hun er træt af, at sagen om de gravide frisører bliver ved at dukke op.
"Der er bare ikke dokumentation for, at der er et problem. Frisørmestrene er fuldt ud lige så interesserede i sikkerhed som frisørerne. De arbejder også selv med stofferne. Fordi man får en frisørsalon, bliver man ikke ligeglad med, om ens egne børn kan få børn engang,” siger Connie Mikkelsen.
Poul Mongaard er derimod villig til at tage sagen tilbage til politikerne på Christiansborg, der så må finde lovforslaget frem igen, hvis parterne ikke kan blive enige.
"Handsker og udsugning er et stort skidt på vejen, men hvor ved de fra, at det er nok? Hvor er den undersøgelse, der slår fast, at der ingen risiko er på lang sigt? Vi vil ikke tage det ansvar. Så må politikerne beslutte at de vil løbe den risiko for frisørerne børn," siger han
Se listen her på Dansk Frisør og Kosmetikerforbund