Glad Dennis K. afblæser konflikt: Omstridt plejefirma indgår alligevel overenskomst
Dennis Kristensen fra FOA er godt tilfreds med, at Ekkofondens ansatte nu kan se frem til at blive dækket af overenskomster. Foto: Scanpix/Arkiv
Få dage efter FOA's konfliktvarsel kaster Ekkofonden håndklædet i ringen.

Den socialpædagogiske virksomhed Ekkofonden indgår alligevel overenskomst.

Sådan lyder det nu fra den pædagogiske virksomhed kun fem dage efter, at fagforbundet FOA varslede konflikt.

- Det er gået meget hurtigt. Det er faktisk et af de hurtigste positive resultater af et konfliktvarsel, jeg har oplevet, siger Dennis Kristensen, formand for fagforbundet FOA, til Avisen.dk.

Han er glad for at kunne afblæse konflikten.

Dropper Det Faglige Hus 

I sidste uge nægtede plejefirmaet at indgå i dialog med FOA, som normalt dækker overenskomster på området, med begrundelsen at Det Faglige Hus var et bedre match. Det Faglige Hus er en såkaldt "gul forening", som står uden for hovedorganisationerne og ikke er overenskomstbærende.

Det fik FOA til at varsle konflikt mod Ekkofonden og opfordre resten af LO til sympatikonflikt. Nu har Ekkofonden skiftet mening og droppet forhandlingerne med Det Faglige Hus til fordel for en "rød" overenskomst.

Et råd fra Dansk Erhverv

Ifølge Ekkofonden skyldes beslutningen, at arbejdsgiverforeningen Dansk Erhverv, som har opfordret firmaet til at tiltræde den overenskomst, som gælder på området.

"Vi har rådført os med overenskomstchef Peter Vibe, Dansk Erhverv Arbejdsgiver, som anbefaler, at EKKOfonden tiltræder den overenskomst, der er indgået mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og Socialpædagogisk Landsforbund, som er medlem af LO," skriver Thomas Kudahl, direktør for Ekkofonden, i et skriftligt svar til Avisen.dk.

Det betyder, at social- og sundhedsarbejdere også kommer ind under FOA's overenskomst på området.

- Det ser ud til, at Dansk Erhverv har gjort Ekkofonden klogere på, hvad de har gang i. De havde åbenbart slået større brød op, end de kunne bage. Men vi er meget glade for beslutningen, da det betyder, at de ansatte nu bliver dækket af en rigtig overenskomst på normale vilkår, siger Dennis Kristensen.

"Ubehageligt med discount-overenskomster"

Overenskomster er netop forhandlet på plads af de overenskomstbærende fagforbund og arbejdsgiverforeningerne i fællesskab.

Derfor gør det også en stor forskel, at overenskomsten blev tegnet med et LO-forbund og ikke en "gul" fagforening, mener Dennis Kristensen.

- Det er helt grundlæggende for den danske model, at det er de to sider, arbejdsgivere og arbejdstagere, som indgår overenskomster. Hvis først man begynder med discountoverenskomster, kan man få nogle meget ubehagelige situationer, hvor den enkelte arbejdsgiver kan begynde at spekulere i, om han kan få et billigere tilbud et andet sted, siger han.