Gitte tog førtidspensionen med til Alanya: "Jeg føler mig priviligeret"
57-årige Gitte Lykke Dam lever nu for sin førtidspension i den tyrkiske ferieby Alanya. Det varme klima er godt for hendes sygdom, forklarer hun. Foto: Shutterstock / Iris
57-årige Gitte Lykke Dam fik tildelt førtidspension, før reformen trådte i kraft i 2013. Hun har taget den med til Tyrkiet, hvor hun har fået livet tilbage. Det fortæller hun i TV 2 dokumentar.

Gitte Lykke Dam lever et liv på førtidspension i evig middelhavssol. Hun har taget den førtidspension, som hun i 2009 fik tildelt af Esbjerg Kommune på grund af psoriasis-gigt og et par blodpropper, med til Tyrkiet. Det kunne man se i TV 2-dokumentaren "Drømmen om førtidspension".

Og sydens varme har gjort underværker for Gitte Lykke Dams livskvalitet:

- At jeg flyttede herned, gav mig et liv igen. Det kan folk godt være lidt misundelige over eller blive lidt ondskabsfulde over, men jeg skal ikke stå til ansvar for andre end mig selv. Det står jo enhver frit for at gøre det samme, som jeg har gjort, siger Gitte Lykke Dam i dokumentaren.

I programmet om førtidspension kan man se, hvordan Gitte Lykke Dam lever i en stor lejlighed med egen rengøringsdame. Dét kan lade sig gøre i Tyrkiet for en dansk førtidspension, og ubehaget fra den kroniske sygdom er næsten væk, forklarer hun. 

- Jeg føler mig priviligeret, siger Gitte Lykke Dam til TV 2 og forklarer, at hendes udbrud som følge af psoriasis-gigten nu kun er af tre dages varighed på grund af det lune klima. 

TV 2 har spurgt deres brugere, hvorvidt det er rimeligt, at man kan tage sin førtidspension til udlandet.

Det har 63 procent af mere end 17.000 brugere sagt ja til i skrivende stund.

Kontrasterne mellem Gitte Lykke Dams, der fik sin førtidspension før reformen i 2013, situation til Ulla Astrups er voldsom. Ulla Astrup fra Struer har Parkinsons sygdom og en sammenbrudt ryg, og hun må i dag ikke få førtidspension. Derfor stiller TV 2 også danskerne spørgsmålet om, hvorvidt det bør være nemmere at få førtidspension.

I skrivende stund har 81 procent af 25.000 brugere svaret ja til det.

Ullas afslag

Avisen.dk har også indgående fulgt Ulla Astrups kamp for førtidspension. Tilbage i august sidste år, kunne Avisen.dk beskrive, hvordan hun fik afslag på førtidspension. Dengang var det hendes mand, Erling Astrup, der førte ordet, da Ulla Astrup var for afkræftet.

- Hun kan ikke holde til det pres, kommunen udsætter hende for. Hun har brug for ro omkring sig, og den operation hun skal igennem nu er meget stor, så hvis ikke hun får lidt ro, er vi nødt til at udsætte operationen, så hun kan holde til den. Ellers er hun her ikke mere, sagde Erling Astrup dengang.

 

Ulla Astrup Jensen blev for 10 år siden ramt af sygdommen Parkinsons, der giver hende rystesyge, hukommelsesbesvær og koncentrationsproblemer. Foto: Privatfoto

Og Ulla Astrups forsøg på at få førtidspension blev ikke nemmere. Også selvom der i september blev opført støttedemonstrationer for hende. Dengang spekulerede hendes mand i, at ægteparret måske skulle flytte til en anden kommune at få bedre chancer, end dem de fik i Struer Kommune.

- Struer Kommune vil ikke sige noget som helst til os og vil ikke undersøge Ullas Parkinsons, så vi kan mærke, at de gerne vil have, at vi rejser. De er efterhånden lige så trætte af os, som vi er af dem, sagde Erling Astrup dengang.

Hans håb var ellers, at en førtidspension kunne åbne muligheden for, at ægteparret kunne komme ned i solens varme og væk fra kravet om at stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Så ville Ulla Astrups situation måske blive bedre.

- Førtidspensionen ville åbne en masse døre. Det kunne betyde, at vi kunne tage i sommerhus i Frankrig, så hun kunne få lidt varme og ro til at komme sig, som hun ikke må nu, fordi hun skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet, siger Erling Astrup.

Læs hele Avisen.dk's dækning af Ulla Astrups forløb her: Parkinson-ramte Ulla nægtes førtidspension: "Vores liv er slået i stykker"

Ulla fik nej til førtidspension: Vil flytte 150 km. for at prøve i ny kommune

Skæv ryg og Parkinsons: Nu har Ulla Astrup fået afslag på førtidspension