Parkinson-ramte Ullas mand advarer om jobafklaring: "Det vil slå hende ihjel"
Ulla Astrup Jensens situation bliver kun værre, hvilket billedet til venstre ifølge hendes mand viser. Foto: Erling Astrup Jensen og Nicolai Jaquet
I går vurderede kommunaldirektør i Struer Kommune, Mads Gammelmark, at Ulla Astrup Jensen sandsynligvis vil modtage førtidspension. Men det giver Ullas mand ikke meget for.

Ulla Astrup Jensens situation bliver blot forværret for hver dag, der går. Det siger hendes mand, Erling Astrup Jensen, der nu må håndfodre hende.

- Hun kan ikke engang se, for hun kan ikke længere løfte hovedet, og hun kan ikke spise selv. Jeg skærer alting ud i små bitte bidder for hende, når hun skal spise, og hun drikker med sugerør, siger Erling Astrup Jensen til Avisen.dk.

Man skulle derfor tro, at det var en glædelig nyhed for familien Jensen, da kommunaldirektøren for nylig udtalte i Dagbladet Holstebro-Struer, at de i Struer Kommune godt kan se, at Ulla Astrup Jensens sag peger mod en førtidspension.

Læs mere: Kommunaldirektør i opsigtsvækkende udmelding: "Ulla vil få førtidspension"

Den melding tager Erling Astrup Jensen dog med et gran salt.

- Vi har aldrig været i tvivl om, at hun ville få førtidspension, og det er Danmarks befolkning tydeligvis heller ikke, siger han med henvisning til den massive medieomtale, som Ulla Astrup Jensens sag har fået, samt de omfattende støttekampagner på sociale medier:

- Men det Mads Gammelmark [Kommunaldirektøren i Struer Kommune, red.] siger mellem linjerne er jo, at hun skal nok få førtidspensionen, og de kan godt se, at hun er syg. Men at hun ikke får den før, at hun jobafklares igen, og det kan hun simpelthen ikke tåle. Det vil slå hende ihjel, siger Erling Astrup Jensen og understreger, at selv uden et eventuelt jobafklaringsforløb er Ulla Astrup Jensens nuværende situation kritisk.

61-årige Ulla Astrup Jensen fra Hjerm lider af Parkinsons sygdom og Scoliose. Sidstnævnte sygdom har nedbrudt hendes ryg i en sådan grad, at hun sidste efterår måtte gennemgå en operation. Nu har hun dog udviklet besvær med nakken, så hun ikke kan løfte hovedet, og hun har samtidig oplevet besvær med vejrtrækningen.

- Det er en farlig situation, når hun ikke kan trække vejret eller spise noget. Jeg kan jo ikke være hjemme hele tiden, siger Erling Astrup Jensen.


Scoliosen ødelægger Ulla Astrup Jensens ryg. Foto: Erling Astrup Jensen.

Forundret over kommunaldirektør

Mandagens interview med Mads Gammelmark i Avisen.dk fik dog også Erling Astrup Jensen op af stolen på anden vis. Kommunaldirektøren gav nemlig udtryk for, at Ulla Astrup Jensen ikke tidligere havde fået afslag på førtidspension. Her henviser hendes mand dog til et brev, familien modtog 5. september 2017.

Her står der sort på hvidt:

- Du [Ulla Astrup Jensen, red.] har ikke ret til førtidspension på det foreliggende dokumentationsgrundlag. Det betyder, at vi følger Jobcentrets indstilling om afslag, da vi er kommet til samme resultat.

Derfor giver Erling Astrup Jensen ikke meget for kommunaldirektørens ord, som man mener blot er et udtryk for, at kommunen vil dysse sagen ned, indtil noget andet stjæler mediernes opmærksomhed.

- Han vil bare skabe ro og trække sagen ud. Han venter på, at en eventuel strejke og lockout går i gang, for så kører det en tre ugers tid eller en måned. Så vil folk fokusere på strejken og glemmer alt om Ulla. Så vi er nødt til at holde gryden i kog, siger Erling Astrup Jensen, der afviser, at hans parkinsonssyge kone bliver påvirket af den massive medieomtale:

- Ulla spekulerer kun på sin sygdom. Jeg tager mig af kontakten med medier, snak med diverse mennesker, fagfolk, sygehuse og så videre. Ulla kan simpelthen ikke fokusere på andet end sin sygdom, siger Erling Jensen.

Ulla Astrup Jensens husbond giver heller ikke meget for kommunaldirektørens argument om, at man er nødt til at følge alle sager til dørs af hensyn til retsstaten og borgernes lighed for loven. 


Det er Ulla Astrup Jensens mand (tv.), der taler med pressen og fagpersonale, så hun kan hvile sig. Foto: Nicolai Jaquet.

Vi skal bare have ro

Mads Gammelmark sagde mandag blandt andet, at det ikke skal være følelser og folkestemning, der afgør, hvilken ydelse man skal have. For hvis eksempelvis en borger gerne vil have fleksjob, men kommunen føler, at borgeren i stedet skal have førtidspension, så ville det heller ikke være rimeligt, lød argumentet fra kommunaldirektøren her på Avisen.dk. 

- Det har jeg overhovedet ingen forståelse for. Det er forfærdeligt, at en mand i hans position overhovedet kan sige det. Vi startede med også at finde et fleksjob til Ulla. Det kunne hun ikke få, da det skulle undersøges i hoved og røv først. Og nu er hendes tilstand blevet forværret, så hun ikke kan klare det. Derudover er det direkte løgn, for i pensionslovens paragraf 18 står der, at når det er helt åbenbart, at en person er så syg, så skal der gives førtidspension, siger Erling Astrup Jensen.

Erling Astrup Jensen kan dog godt glæde sig en kende over, at der måske er lys for enden af tunnelen. For selvom at det måske har længere udsigter end ønsket, så vil en førtidspension være første skridt. Først der kan familien nemlig for alvor koncentrere sig om, at Ulla Astrup Jensen kan få det bedre:

- Vi skal bare have ro på det her, så Ulla kan koncentrere sig om det vigtigste, genoptræning og operationer. Vi ved jo godt, at en førtidspension ikke gør Ulla rask, men det vil give hende ro til at fokusere på at få det bedre, slutter Erling Astrup Jensen.