Ledige skal ikke længere parkeres på udskældte ressourceforløb
Troels Lund Poulsen (V) vil gøre vejen til førtidspension mere direkte. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix Ritzau
En ny aftale præciserer, at man ikke længere må komme i ressourceforløb, hvis ens arbejdsevne ikke kan udvikles. Aftalen bliver modtaget med glæde, men også skepsis fra flere parter.

De ville det så godt, men det endte så skidt.

I forsøget på at dæmme op for, at unge blev langtidsparkeret uden grund på førtidspension og blev kørt ud på sidesporet af samfundet, forsøgte en forligskreds med den daværende beskæftigelsesminister, Mette Frederiksen (S), i 2012 at gøre det sværere for unge under 40 år at få førtidspension.

Men resultatet blev i stedet langstrakte og unødvendige ressourceforløb, og det vil politikerne nu gøre op med. Det skriver Politiken.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) erkender i forbindelse med den nye aftale, at ressourceforløb ikke har fungeret efter hensigten.

- Mennesker er blevet sendt i ressourceforløb, som de slet ikke burde være i, siger ministeren til Politiken og erkender, at det skal være slut nu.

I den nye aftale bliver det præciseret, at borgere ikke længere kan sendes i ressourceforløb uden, at der "en realistisk forventning om, at borgeren kan udvikle sin arbejdsevne".

Mere direkte vej til førtidspension

Også Majbrit Berlau, formand for Dansk Socialrådgiverforening, jubler over udsigten til mere lempelige ressourceforløb.

- Vi har set absurde eksempler på kommuner, som har sagt nej til førtidspension til mennesker med ret omfattende handikap eller til udviklingshæmmede, siger hun til Politiken.

Beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen (S) er tilfreds med, at kommunen nu skal præcisere, hvad et ressourceforløb skal gøre godt for:

- De får nu klarhed over, hvornår de kan få førtidspension, og sikkerhed for, at de ikke skal igennem et ressourceforløb, hvis deres arbejdsevne ikke kan udvikles, siger han til Politiken.

Skeptiske borgere

Selvom de nye boller på suppen på Christiansborg vækker glæde hos syge borgere, er der også en vis skepsis.

39-årige Tenna Skjoldan var igennem et fem år langt formålsløst ressourceforløb i smertehelvede, før hun i 2016 fik tildelt førtidspension. Hun mener, at den nye aftale hurtigt kan blive til varm luft.

- Love fra Folketinget er tit skrevet kilometer væk fra virkeligheden i kommunerne. Hvis Folketinget ikke også sørger for, at kommunerne får klare retningslinjer for, hvordan de skal gøre, og samtidig får flere penge, så der bliver råd til at førtidspensionere flere, tror jeg desværre, at det er varm luft, siger hun til Politiken.