Gentænk klassikeren: Alternativer til julestjernen

Alternativer til julestjernen (Foto: Jesper Carl Corfitzen/Free)

Skal den blomstrende pynt varieres lidt i år, får du her nogle gode bud fra to haveeksperter.

Julen er traditionernes tid. Og år efter år bliver der givet julestjerner i værtindegaver og pyntet op med de røde blomster op til den store aften.

- Julestjernen er faktisk en af de oprindelige juleblomster, som blev opdyrket og kom ind i borgerskabets opvarmede stuer i 1800-tallet, fortæller havefaglig ekspert hos Bolius Jesper Carl Corfitzen, som er dykket ned i juleblomsternes historie.

Men har man lyst til at pynte op med noget lidt mindre traditionelt, er der en række andre blomster, som sagtens kan indfinde sig på den plads, der normalt tilhører julestjernen.

Og nogle af dem har historisk set også været en del af julen.

1) Løgplanter

Vil man dykke lidt tilbage i historien og gå oldemor i bedene, så er løgplanten juletop et godt bud på en juleblomst, fortæller Jesper Carl Corfitzen.

Juletop har en lang, slank stilk og en klase af rosa blomster på toppen.

- I gamle dage var den meget populær, men man ser den ikke ret meget længere, og den kan være svær at anskaffe, siger haveeksperten.

Den er nem at passe, og man kan faktisk have den i haven om sommeren og så tage den ind til efteråret - og så blomstrer den jul efter jul.

Løgplanterne kan også fint bruges til en dekoration eller pynte i en potte i den søde juletid, foreslår Dorthe Kvist, som er havedesigner hos Melt Designstudio.

Det kan for eksempel være hyacinter eller amaryllis, foreslår hun. Amaryllis fås i et væld af farver - fra den helt postkasserøde til hvid og rosa.

2) Nye farver på klassikeren

Julestjernerne, der pryder mange borde og vindueskarme i juletiden, er typisk dybrøde.

Men i takt med at julefarverne har bredt sig ud til at være meget mere end nissehuerød og grantrægrøn, kan man også sagtens eksperimentere lidt med farven på blomsterne. Det fortæller havedesigner Dorthe Kvist.

- Mange af os har det lidt svært med den postkasserøde julestjerne på kakkelbordet, men jeg vil faktisk gerne slå et slag for julestjernen, for man er begyndt at producere dem i alle mulige vidunderlige farver, siger hun.

- Det gør den meget mere moderne i sit udtryk. Man kan for eksempel vælge den i rosa, laksefarvet eller koralfarvet. Det passer rigtig godt til interiørtrenden lige nu, tilføjer Dorthe Kvist, som arbejder med styling og indretning.

Derudover kan man få den i alt fra hvid og pink til cremegul og lime, så der er en til enhver indretning.

3) Kristi tornekrone

Sukkulenter har virkelig haft en renæssance i de danske hjem, og leder man efter en julesukkulent, så er Kristi tornekrone et bud, foreslår Jesper Carl Corfitzen.

Det er en tornet plante med små røde blomsterstande, der historisk kom ind i de danske hjem i samme periode som julestjernen.

- Den har fået sit navn, fordi der går et sagn om, at det skulle være den, Jesus fik en krans af på hovedet, fortæller Jesper Carl Corfitzen, der dog ikke er helt sikker på, at sagnet holder vand.

Den kan fås i rød, cerise og cremegul.

4) Julerose

Julerosen - som også kaldes påskeklokke - blomstrer også til jul.

Den hvide julerose er faktisk nyere i julesortimentet, men den er blevet en af de mest populære, fortæller Jesper Carl Corfitzen.

5) Julebegonie

En klassiker, der har været både ude og inde gennem tiden, er julebegonien.

Man kan sagtens kaste sig ud i julebegonier, som i dag kan fås med blomster i både hvid, lyserød og mørkerød.

- Begonierne har fået en retroperiode, fortæller Jesper Carl Corfitzen.

/ritzau fokus/

Af Anna Raabæk/ritzau fokus/