- Første gang, jeg smagte en solmoden appelsin fra Portugal, troede jeg ikke det var en appelsin. Så sødt og lækkert smagte den. Jeg var vant til, at appelsiner var sådan lidt syrlige i det, fortæller Mathilde Jakobsen til Avisen.dk. Hun er noget af en ildsjæl, og det med appelsinen - eller for den sags skyld avocadoen, mangoen, rødkålen og alle de andre frugter og grøntsager, som er friskhøstede, er hele kimen i Fresh.Land.
Mathilde Jakobsen med både Mærsk og Coloplast på cv'et som tidligere arbejdspladser er skaber og krumtappen i Fresh.Land, som på rekordtid – fra 2015 til i dag – har 30 ansatte på kontor inde på Indiakaj i København og en omsætning på 50 mio. kroner. Godt gået, når firmaet samtidigt er en disrupter på markedet og sørger for fair betaling til farmerne, friske råvarer til forbrugerne og et CO2-aftryk så minimalt, som det kan blive.
Den personlige kontakt med farmerne er også i højsædet for Fresh.Land. Her står Mathilde og Filipe med en avocado-farmer i Portugal med hans familie. I øvrigt er netop den dyrkning af afgrøder en meget vand-krævende proces, men under hans farm løber der en af landets største floder med ferskvand, så her er den bæredygtige balance også i top. Foto: Freshland
- Vi er stort set en tech-virksomhed. Vi distribuerer omkring 50.000 kasser om måneden direkte fra farmerne i Sydeuropa og herhjemme direkte til forbrugerne. Processen er helt automatiseret. Når deadline hver uge er nået på vores site , giver vi besked til vores farmere, som så høster med det samme, oplyser Mathilde. Herfra kører fyldte lastbiler (aldrig fly) så direkte fra Portugal, Spanien, Italien eller fra Grækenland med varerne op til varelageret i Glostrup og samme eller næste dag ud til de danske kunder.
Gangstermetoder
- Vi har i forvejen sørget for, at vores producenter er certificerede økologiske, og når vi får nye producenter, skal de sende et udbud af deres varer op til os, som vi så tester i laboratorier for at sikre os, at de er 100% fri for pesticider.
Mathilde Jakobsen forener det bæredygtige med det smagfulde og har lavet en sand disruption på frugt- og grøntsagsmarkedet. Foto: Keyvan Bamdej / Bamdej Communication
Mathilde har boet mange steder i verden også som studerende. Bl.a. Indien, Kenya, Brasilien og Singapore. Det var via disse udlandsophold hun fik øjnene op for de mange måder at lave en forretning på en social måde på samme tid.
Men når man laver disruption i et marked, kommer der også ofte en modreaktion. Således har nogle af Mathilde og kæresten, Filipes, farmere i det sydlige Europa oplevet at nogle af de mellemmænd som tidligere aftog frugten, har vandaliseret fx en citronfarmers plantage, ved at høste alle de små umodne frugter, således at farmeren ikke havde frugt at høste til Fresh.Land resten af året.
Foto: Freshland
Win win
Mathilde og Filipes idé og koncept med at forkorte fødevarekæden kunne ikke være kommet fra fødevareindustrien selv, mener hun. - De er i bund og grund nogle store engrosvirksomheder, som kun tænker i pris, pris og pris. Vi sørger for, ved at undgå de mange fordyrende led, at vores producenter får en fair og god pris – på samme tid som forbrugerne får de mest friske varer, du kan opdrive, smiler Mathilde og dette - indtil videre – win-win-koncept er nu også afprøvet ud over de danske grænser. Sverige har med stor succes denne sommer fået samme mulighed, og nu er øjnene rettet mod sydligere himmelstrøg som Tyskland og Østrig.
Hjalp corona-ramte virksomheder
Den allestedsnærværende corona-pandemi med store nedlukninger har stort set truet enhver virksomhed herhjemme. Også i fødevareindustrien, som tjener mange penge på salg af varer til restauranter, cafeer og deslige. Men Fresh.Land har ikke mærket til krisen. Tværtimod har de hjulpet mange klemte små virksomheder ud af krisen.
Nygaard svampe, Godis Grønt og Vildeurter har været fri for hjælpepakker, og de har faktisk kunne forøge produktionen, i stedet for at nedskalere.
- Michael fra Vildeurter stod med 10.000 rødkål, som skulle have været på tallerkenen på Michelin-restauranter som Alchemist og Noma, da Danmark lukkede ned i december. På under 24 timer var alle hans kål solgt gennem Fresh.Land til forbrugere i hele landet, som nu selv fik mulighed for at lege Michelinkokke derhjemme.
De danske farmere høstes der ved især sommer og efterår - og nogle gange om vinteren. Foto: Keyvan Bamdej / Bamdej Communication
- Det er i øvrigt rødkål, som smager helt anderledes, end dem, vi er vant til. Da de vokser i en meget kold og "hård" tid, så opbygger de nogle helt andre aromaer og smagsnoter end de traditionelle rødkål, fortæller Mathilde, som med iver i stemmen og lys i øjnene fortæller om de ofte store forskelle, der findes på de produkter, som hun via Fresh.Land leverer ud til sine kunder.
Man får fornemmelsen af, at selv om der stod en stor investor, som ville købe virksomheden og gøre hende og kæresten til et velhavende par, så er det slet ikke aktuelt nu.
- Vi har opbygget det her uden investorer indtil videre. Og nej, vi er langt fra færdige med projektet. Tværtimod....
Mathilde Jakobsen er en kvinde på en spændende og - kan man sige - smagfuld mission....
Læs mere om Fresh.Land her.