Flygtninge og indvandrere går ikke selv på job-jagt

Kun hver fjerde private virksomhed og hver femte offentlige arbejdsplads har fået direkte forespørgsler om job fra flygtninge og ikkevestlige indvandrere.
Kun hver fjerde private virksomhed og hver femte offentlige arbejdsplads har fået direkte forespørgsler om job fra flygtninge og ikkevestlige indvandrere, viser ny analyse.
Kun hver fjerde private virksomhed og hver femte offentlige arbejdsplads har fået direkte forespørgsler om job fra flygtninge og ikkevestlige indvandrere, viser ny analyse. Foto: /colourbox.com//COLOURBOX.COM

Der er langt mellem flygtninge og indvandrere fra ikkevestlige lande, der banker på døren hos eller sender en uopfordret mail til en virksomhed i jagten på et job, skriver Politiken Søndag.

Kun hver fjerde private virksomhed og hver femte offentlige arbejdsplads har fået direkte forespørgsler om job fra flygtninge og ikkevestlige indvandrere, viser ny analyse.

Nyhedsbrevet Agenda, der bliver udgivet af Dansk Arbejdsgiverforening (DA), har fået analysevirksomheden Wilke til at spørge de øverste personaleansvarlige i 1.001 virksomheder - 728 private og 273 offentlige - om de oplever at få "ansøgninger eller forespørgsler om job direkte fra ikkevestlige indvandrere eller flygtninge".

Tre ud af fire private virksomheder har ikke fået direkte henvendelser fra flygtninge eller ikkevestlige indvandrere, mens 79 procent af de offentlige arbejdspladser aldrig har fået sådan en ansøgning eller forespørgsel.

En arbejdsmarkedsforsker peger på, at den direkte forbindelse mellem dem, som jagter job, og virksomhederne, er afgørende for en succesfuld jobjagt.

- Undersøgelsen viser, at der kun i begrænset omfang er et direkte link mellem virksomhederne og flygtninge og indvandrere fra ikkevestlige lande. Og mange jobs bliver besat ad uformelle kanaler, så hvis det direkte link mangler, så bliver det vanskeligere at finde et job, siger centerleder Søren Kaj Andersen fra forskningscentret Faos på Københavns Universitet til Politiken Søndag.

Der er mellem 700.000 og 800.000 jobåbninger om året i Danmark, så der opstår mange jobs på private og offentlige arbejdspladser.

- Vi har set, at rigtig mange polakker og andre øst- og centraleuropæere har en direkte kontakt, enten fordi virksomhederne opsøger dem, eller at østeuropæerne selv henvender sig for at skaffe sig job i Danmark. Håndværkervirksomheder er også meget aktive over for arbejdere fra Østeuropa. De offentlige jobcentre spiller stort set ikke nogen rolle i rekruttering af østeuropæere.

Den foregår gennem østeuropæere, der allerede arbejder for virksomhederne, bureauer eller agenter, siger Søren Kaj Andersen til Politiken Søndag.

I Dansk Arbejdsgiverforening ser direktør Jacob Holbraad undersøgelsen som et bevis på, at kommunernes tilgang til flygtningene hidtil har været forkert. Indsatsen bør i langt højere grad være rettet mod virksomhederne, siger han.

- I alt for ringe grad bliver der sat fokus på, at du skal ud i virkeligheden, ud på en virksomhed. Jobcentrene kommunikerer ikke godt nok, at flygtningene forventes også at gøre noget selv. Ud at banke på nogle døre, ud at komme i gang med at snakke med nogle virksomheder, siger Jacob Holbraad til Politiken.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.