Administration 

Feature: Drabet på Stine Geisler (1 af 2)

Drabet på Stine (1:2) · Hun blev 18 år. Hun døde 2. pinsedag 1990 få dage før sin studentereksamen. Hendes morder er aldrig fundet. Historien om mordet på Stine Geisler er en ond historie uden håb og forløsning. Der er ingen opklaring for enden af teksten.

• Seks kvindedrab der aldrig blev opklaret

Der er en kælder, og der er en pige, og der er en mand.

Han presser en kniv eller et glasskår hårdt mod pigens hals og fører hende ned af den smalle trappe til en lille kælder. Han skubber hende ind i kælderen og forsøger at finde lyskontakten. Han mærker på væggene i mørket og får tændt lyset. Han finder en stump ledning i rummet. Han binder pigens hænder på ryggen og snører ledningen rundt om hendes hals.

Kvalte skrig og tavse ord

Måske kender de hinanden. Måske aner ingen af dem, hvem den anden er. Men lige nu er de begge præcis det samme sted. I den kælder, der for evigt vil binde dem sammen. Ingen ved, hvor lang tid det varer. Ingen ved, om pinslen varer minutter eller timer.

Måske taler pigen. Måske skriger hun. Uanset hvad bliver ordene eller skrigene stoppet af to store karklude, der bliver proppet ind i hendes mund, og som tvinger hendes tunge ned i hendes hals.

Manden kigger på hende. Han ridser noget, der ligner et mærke, i hendes underarm. Han står med en dunk bonevoks i hånden. Han åbner dunken og hælder langsomt den klæbrige gule voks ud over pigen på gulvet.

I baggårdens nattemørke uden for står pigens sorte cykel parkeret i cykelstativet.

Pigen i kælderen

Næsten et døgn senere, mandag den 4. juni 1990, fortæller Radioavisen, at endnu en kvinde er fundet myrdet i København.

Pigen er den fjerde af seks kvinder, der inden for kort tid bliver myrdet.

Denne gang i Pisserenden i Københavns indre by.

Pigen er Anne Stine Geisler. Hun blev 18 år. Hun havde netop fået et 13-tal i religion og var i gang med de sidste eksaminer på Christianshavns Gymnasium, inden hun kunne smide studenterhuen højt mod himlen og indlede livet for alvor.

I stedet er der en kælder, og der er en pige, og i kælderen ligger pigen og er død.

Skabets inderside

På et kontor på politigården i København sidder en mand. Han har ledet efterforskningen af mordet på Stine Geisler i 17 år. Bag ham er et indbygget skab. På indersiden af skabsdøren er to avisudklip klistret op.

Det ene handler om Stine Geisler, det andet om de i alt seks kvinder, der indenfor kort tid blev myrdet i København. Morderne er stadig på fri fod. Hver gang drabschef Ove Dahl åbner skabet, sidder han ansigt til ansigt med de kvinder, han ikke kunne yde det glimt af hjælp, som det ville være at opklare drabene på dem.

Særligt sagen om Stine ligger lige inde under øjenlågene.

Han ved, at han måske allerede har talt med morderen. Måske har han siddet over for ham og i timevis stillet spørgsmål efter spørgsmål uden at få det svar, der ville forløse alting. Måske har han kigget ind i morderens øjne, måske har han skænket morderen en kop kaffe.

Men han ved det ikke med sikkerhed. 17 års efterforskning og 4.000 forhør har ikke givet ham svar. Der er ikke et afgørende bevis. Der er ingen dna. Der er ingen vidner. Det eneste, der overhovedet er, er en pige, der ligger død i en kælder. En pige, der er blevet dræbt, af det som politiet lige efter mordet kalder en »sadistisk og pervers person, der nyder at maltraktere og ydmyge kvinder«.

Blandt døde digtere

Det er 17 år siden nu. Stine Geisler ville have været 35 år i dag. De drømme, hun skulle have drømt, ligger udrømte hen, og de mænd hun skulle have elsket, blev aldrig elsket af hende.

I stedet er der en lille gravsten under et stort træ på Assistens Kirkegården i København. Her ligger hun mellem digterne, videnskabsmændene og de solbadende københavnere.

Den lille flade gravsten har ligget netop der, i så mange år nu, at den er ved at synke ned i jorden. Så mange år er gået tabt. De ligger som en skygge i sjælen, der bliver et tungt tilbageholdt åndedrag, når man nævner hendes navn for dem, der kendte hende.

De liv, som det må have krævet umådeligt meget at få til at gå videre, stopper et øjeblik igen. Det er i det øjeblik, hvor livet ikke længere går videre, at Stine Geisler lever igen.

Nothing compares 2 U

I det øjeblik står hun på sit absolutte stamsted i tilværelsen, boheme-cafeen Sabines Cafeteria. Hun har en Queens-cigaret mellem fingrene, i højttalerne spiller Sinead O’Conners Nothing Compares 2 U .

Stine flirter med det dér glimt i sine store, blågrønne øjne. Det er her, hun har sine venner, og selv om hun er meget yngre end alle de andre stamgæster, så er det her, hun er fuldstændig hjemme: Blandt de kultursmarte og intellektuelle journalister, forfattere, skuespillere, musikere og filmfolk, som hun selv er en del af, selv om hun kun er 18 år. Men det er også i øjeblikket, hvor livet ikke går videre for dem, der kendte hende, at alt det andet slipper med ind i bevidstheden.

Voksen der falder tungt, karkludene i munden, mærket på armen og de spørgsmål, som aldrig nogensinde vil slippe deres tag:

Hvorfor? Og hvem?

Drømme og dæmoner

Stine døde en almindelig nat. Der var ikke en bad moon rising, som én, der var på Sabines Cafeteria samme nat, siger. Der var ingen mærkelig følelse af ondskab i luften.

Men den nat ændrede alligevel alt for de hundredvis af mennesker, der dagligt mødtes på Sabines. For nogle brød fællesskabet sammen. For andre brød hele livet sammen.

For nogle er det aldrig rigtig blevet repareret igen. I stedet er der flasker og dæmoner og onde drømme, der ikke forsvinder. Det er sådan folk i miljøet beskriver det i dag. Som om den nat aldrig igen vil slippe dem, men i stedet skal følge dem for evigt.

De har fulgt Stines sidste færden i tankerne så mange gange, at de næsten kan se hende på den sidste cykeltur i Pisserenden: Forbi Cafe Floss, forbi Sabines og videre de sidste få meter til porten i Teglgårdsstræde 15, der fører ind til trappen til hendes værelse på fjerde sal. Og som også fører ind til den kælder, hun skal dø i.

De har fulgt hende så ofte, at de næsten kan skelne den mand, der griber hende bagfra og presser en kniv eller et glasskår hårdt mod hendes hals.

Det hemmelige liv

Politiet afhører tusindvis af mennesker i sagen om Stine Geisler. Skuespillere, filmfolk, homoseksuelle, klassekammeraterne fra Christianshavns Gymnasium, journalister og forfattere bliver hevet ind på Københavns Politigård.

Mange af de afhørte bliver udsat for et hårdt pres for at få dem til at bryde sammen og tilstå. Men der er ingen tilståelse, og hver eneste gang politiet efterprøver et alibi, så holder det vand.

I de forhør går det op for Stine Geislers nærmeste omgangskreds, at de måske ikke kendte hende så godt, som de troede.

De forstår simpelthen ikke sammenhængen i de spørgsmål, de bliver stillet. Det viser sig, at politiet ved noget, som vennerne ikke ved. Nemlig, at Stine havde en dagbog.

Ond og sadistisk mand

I dagbogen bliver et andet liv beskrevet. Et liv med flere seksuelle forhold, som vennerne ikke kendte til.

I løbet af bogens sidste sider bliver et forhold til en 40-årig gift mand beskrevet. Manden er journalist på en stor morgenavis og har familie.

Han er et spændende og vidende menneske. Også han er en del af inderkredsen på Sabines Cafeteria. Men selv om han er et af de sidste mennesker, Stine Geisler taler om i sit liv, så har han et skudsikkert alibi.

Han var på café med sin kone omgivet af hundredvis af mennesker.

Det hemmelige liv får en af Stine Geislers venner til at sige til sin kæreste, at tv-serien Twin Peaks om mordet på Laura Palmer er fuldstændig ligesom mordet på Stine Geisler.

I Twin Peaks er der en ond og sadistisk person, som nyder at maltraktere og ydmyge kvinder. Sådan en person befinder sig meget tæt på den kælder, Stine bliver fundet i, den nat hun dør.

Den person bliver senere dømt og fængslet for mord. I fængslet er de andre fanger helt sikre på, at han har myrdet flere kvinder.

Én af dem er Stine.

Læs imorgen: Stine Geislers sidste dag i live.

faktaboks

I løbet af 264 dage i 1989/90 blev seks kvinder i Københavnsområdet dræbt. Samtlige mord er uopklarede.

I går fortalte vi historien om de seks uopklarede mord.

I dag og i morgen fortæller vi historien om en af de piger der døde.

Kø til coronatest
Nyheder

Nye tilfælde med smitsomme varianter fundet

Finn Nørbygaard portræt
Kendte

Nyt job til Finn Nørbygaard

To øer med smalt stræde imellem.
Rejser

Der er få kilometer mellem naboøer – og 21 tidszoner

side af politibil
Krimi

Politiet stopper musikvideo:

19 unge sigtet

Gadebillede fra Oslo
Nyheder

Stigende smitte:

Oslo lukker ned 

Indgang til retten i Hjørring
Krimi

Mand voldtog sine fire døtre gennem 20 år

Olof Palme portræt
Nyheder

35 år siden i dag:

Mordet på Palme

Romersk stridsvogn dækket af jord
Nyheder

2000 år gammel stridsvogn fundet

Aleksej Navalnyj i retten
Nyheder

Navalnyj sendt i straffekoloni 

Billede af en tynd ældre mand
Kendte

Peter Mygind er tæt på sølvbrylluppet:

Vi gør mange ting sammen

Polit på gerningssted
Nyheder

11 dræbt under fest

Nogle kogte æg med små ansigter på
Nyheder

Dagens afstemning:

Bliver din påske aflyst

En robåd i en lille havn
Krimi

Forbipasserende finder død person i Roskilde Havn

En stue med sofa, to stole, bord, plante og en smart lampe henover bordet
Livsstil

Indret boligen på ny

uden at bruge en krone

En dame sidder på hug, mens en øgle er på vej mod hende
Helt vildt

Se videoen:

Fodrer skildpadder –

så angriber uhyret

Et glas rosévin holdt op foran nogle vinmarker
Mad og drikke

Vi elsker rosévine

En kedel på komfur
Sundhed

Kæmpe kommune ramt

af colibakterier i drikkevandet

Vaccine ampuller med logo
Corona

Johnson & Johnson-vaccine

behøver kun et stik

Michael Olesen og Joan Divine på den røde løber
Kendte

Efter ni års kamp:

Vild med dans-stjerne

skal være far

Skyline Riyadh
Nyheder

Afværger missilangreb mod hovedstad

Haner i kaqmp
Nyheder

Mand dræbt af hane

Mand i havet klamrer sig til redningskrans
Helt vildt

Mand over bord:

Overlever 16 timer

alene i Stillehavet

Frederik og Mary på den røde løber.
Kongelige

Frederik og Mary tilbage på job

En stor elefant i en compound
Dyreliv

Dyrepasser i zoo

dræbt af elefant

En smilende mand foran Guinness-skilt
Kendte

Ølkonge i

milliarddyr skilsmisse

Liste draperet med Union Jack bæres af soldater
Nyheder

Krigsveteran får heltebegravelse

Nærbillede af en lille sorthåret mand med skægstubbe
Kendte

Umut Sakarya:

Opsiger alle

Nyheder

Mette F. skal til Israel

på vaccine-research

Folk på isen på en svensk sø i solskin
Krimi

Yderligere to mænd går

gennem isen og omkommer

En håndskrevet seddel i et restaurationsvindue
Nyheder

Rejse- og restaurationsbranchen går

glip af feriepenge-forbrug

En politibil og en adspærring
Krimi

Tragedie:

20-årig kørte familien i møde på cykel – blev dræbt

To franske bulldogs.
Kendte

Lady Gagas hunde indleveret

efter dramatisk røveri

Et gammelt maleri
Helt vildt

Van Gogh-maleri

under hammeren

En smilende Lise Rønne
Film og TV

Lise Rønnes store aften:

Glemte vi var på live

Jakob Ellemann-Jensen bliver interviewet
Corona

Ellemann vil åbne til maj 

overvågningsbilleder af røveren
Krimi

Ansat slået i ansigtet -

kender du gerningsmanden?

illustration af coronavirus
Nyheder

Sydafrikansk variant i udbrud - alle bør testes

billede af tabletter
Sundhed

Disse kosttilskud

indebærer en risiko

billede af Bubber
Kendte

Bubber

scorer

millioner

billede indefra nedrivningsklart hus
Livsstil

Værsgo: Håndværkertilbud

til tocifret millionbeløb

billede af prins harry
Kongelige

Prins Harry langer ud: De ødelagde mit mentale helbred

Nyheder

Tårnhøjt smittetal

lukker to skoler

billede fra filmen Hjertelandet
TV/Streaming

Ny filmskat kan

streames

kvit og frit

Inger Støjberg med sammenbidt udtryk
Nyheder

Støjberg rykker sammen

med Dansk Folkeparti

billede af politibil
Krimi

Trafikskænderi
endte
med knivstikkeri

billede af Thomas Blachman
Film og TV

Blachman: Oh Land skal vinde årets X Factor

kvinde får vaccination med et stik i skulderen
Corona

Nyt studie: Vaccinen

er hamrende effektiv

skuespilleren Mads Mikkelsen holder sig for det ene øje
Kendte

Mads Mikkelsen

runder millionen 

x factor deltager nicoline kristensen smiler
Underholdning

X Factor-darling:

Stort at være favorit

bertel haarder iført jakke og slips
Nyheder

Dagens afstemning:

Kommer du til at

savne Bertel Haarder? 

dronning elizabeth i pink outfit
Kongelige

Dronningen langer ud

efter vaccine-nægtere:

Tænk på andre  

mette frederiksen og pressen til pressemøde foran øksnehallen i København
Nyheder

Mette F: Danmark er

meget mere åben i maj

felix smith og kæresten marie smiler til kameraet
Kendte

Felix og kæresten

flytter fra hinanden 

df-politikeren Morten Messerschmidt sidder med fingeren under hagen
Nyheder

Medie: Messerschmidt

skjulte dokumenter

i svindelsag

bertel haarder sidder i folketingssalen
Nyheder

Slut for Bertel Haarder:

- Jeg har aftjent min

værnepligt 

gult skilt viser vej til vaccinecenter
Corona

Generalprøve: 35.000

vaccineres fredag

to amerikanske politikere sidder og taler ved pressemøde
Nyheder

Skal undersøges

for sexkrænkelser

båd ligger på tilfrosset sø
Krimi

Gik gennem isen: 
Fire mænd omkom

En blå og hvid malet skål
Helt vildt

Købt for 200 kroner

loppemarked kan

sælges for millioner

Frank Jensen under pressemødet, hvor han trak sig som overborgmester
Nyheder

Krænkede 12 gange:

Jeg er lettet

En masse redningsfolk både ambulance og brandmænd i mørket lyst op af blåt udrykningslys.
Krimi

Frygtelig ulykke:

Klemt ihjel under traktor

Pascal Soriot med tilbagestøget mørkt hår iført jakkesæt, skjorte og slips.
Corona

Vaccine-boss: Alle

arbejder i døgndrift

Et stort skib fotograferet ude på havet. I forgrunden er en form for busk, så man kan fornemme at det store skib ikke er langt fra land.
Dyreliv

Tusindvis af dyr

fanget på skib

i flere måneder

Lady Gaga synder til Joe Bidens indsættelse.
Kendte

Gagas hunde kidnappet

- hundelufter skudt

Et toilet med opslået bræt.
Nyheder

Her vil de teste

spildevandet

for virus 

Nærbillede af Nicklas Bendtner der ser "hård" ud.
Kendte

Bendtner i nyt

klammeri med loven

Nærbillede af Morten Østergaard med en meget alvorlig mine.
Nyheder

Morten Østergaard:

Helt færdig med politik

interiør i rumkøretøj fotograferet på mars
Helt vildt

Danske tegninger

fotograferet på Mars

Mette Frederiksen giver hånd til en af Godhavns-børnene.
Nyheder

Godhavns-børn får erstatning:

300.000 kroner hver

Davids Foster og konen Katharine McPhee poserer
Kendte

71-årig stjerne

far for sjette gang

ske med sorte peberkorn ligger på et bord
Mad og drikke

Tilbagekalder

kosttilskud

hund kigger ind ad åben dør
Nyheder

Dagens afstemning:

Låser du døren? 

billedcollage med protrætter af skuespillerne Jens Jørn Spottag, Kirsten Olesen og Paw Henriksen
Sundhed

Kendte står frem:

Vi er også ramt

af sygdommen

nøgle sidder i dør
Livsstil

Derfor skal du låse døren

når du er hjemme 

Krimi

Frifundet for drab

på radiovært 

person vaccineres med sprøjte i overarmen
Corona

Lover snarlig vaccine

til svage borgere

tre deltagere i x factor poserer for kameraet
Underholdning

Her er vinderen

af X Factor

bil i brand
Krimi

Bydel hærges

af bilbrande 

skuespilleren Kelsey Grammer poserer
Film og TV

Frasier

vender tilbage

vaccineglas fra virksomheden moderna står på et bord
Corona

Tester vaccine mod

sydafrikansk variant