Andreas Mogensens tid på Den Internationale Rumstation (ISS) er ved at være forbi for denne gang, for mandag sætter han sig i en rumkapsel og vender efter planen snuden mod Jorden.
Danskeren, der er Danmarks første og hidtil eneste astronaut i rummet, har været afsted i seks måneder blandt andet for at udføre forskellige danske forsøg.
Han medbragte i alt ti forsøg, som du kan læse om her:
* Lys i rummet:
Andreas Mogensen medbragte et specialdesignet LED-lyspanel, der kan efterligne naturligt dagslys. Han skulle teste, om det kan hjælpe astronauter med at bevare en sund døgnrytme og få god søvn.
Det kan være vigtigt, hvis mennesker i fremtiden skal til opholde sig i rummet oftere eller længere tid ad gangen.
* 100.000 billeder i sekundet af kæmpelyn:
Andreas Mogensen medbragte et kamera, der kan give billedinformation op til 100.000 gange i sekundet. Det skulle tage billeder af lyn i atmosfæren.
* Wearables i rummet:
Under Andreas Mogensens ophold på ISS skulle det undersøges, hvordan en ny slags wearable kan hjælpe med at overvåge astronauternes helbred. Wearables er en betegnelse for teknologi, man kan bære på kroppen.
* Billeder af Månen:
Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) ville have Andreas Mogensen til at tage billeder af Månen for at undersøge dens lys. Styrken af lyset kan give information om, hvordan sollyset reflekteres af Jorden.
* Virtual Reality skulle styrke mental sundhed:
Andreas Mogensen skulle teste brugen af Virtual Reality. Teknologien menes at kunne styrke den mentale sundhed ved virtuelt at placere astronauterne et behageligt sted uden for rumstationens miljø.
* Virtual Reality til motion i rummet:
Andreas Mogensen skulle også bruge Virtual Reality til at dyrke motion i rummet. Under cykling kan man på den måde få fornemmelsen af, at man cykler i naturskønne omgivelser på Jorden.
* Vandrensning i rummet:
Der skulle eksperimenteres med en dansk vandteknologi, der på sigt kan bruges til at genanvende spildevand på lange rumrejser.
* Målinger i øret skulle give svar om astronauters søvn:
Ved hjælp af ny teknologi kan astronauters søvn blive målt på en diskret måde gennem øret. Det skulle give svar om astronauternes søvn, hvilket er en af de ting, som på grund af vægtløsheden ofte skaber udfordringer.
* Skolebørn inddrages i forsøg:
Gennem en særlig platform skulle skolebørn i alle aldre have mulighed for at følge med i Andreas Mogensens forskning. De skulle også lave nogle af de samme eksperimenter som den danske astronaut.
* 3D-metalprint i vægtløshed:
En 3D-metalprinter skulle give ny viden om at printe i vægtløshed.
Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet.
/ritzau/