Efter et par dage med voldsom debat og referencer til fortidens tosserier om EU's overdrevne detailregulering af agurkers krumning har EU's landbrugskommissær besluttet at droppe et kontroversielt forslag om restauranters måde at servere olivenolie på.
Landbrugskommissær Dacian Ciolos erkender på et pressemøde torsdag i Bruxelles, at kommissionens "indsats nok ikke har været tilstrækkelig" for at forklare især de europæiske forbrugere, hvorfor det kontroversielle forslag var til deres bedste.
Det nu afblæste forslag gik ud på at forbyde restauranter at stille olivenolie frem på bordene i flasker, som restauranterne selv fylder op, eller på tallerkener, som restaurantgæsterne kan dyppe for eksempel brød i.
Argumentet for det foreslåede forbud var, at man ved at insistere på servering fra flasker med etiketter kunne modvirke svindel og garantere forbrugerne den bedste kvalitet.
Det foreslåede forbud har fået stor opbakning i de olivenolieproducerende lande i Sydeuropa, mens det er blevet latterliggjort i flere nordeuropæiske lande.
Landbrugskommissæren siger, at han stadig ønsker at sikre forbrugerne bedre garanti for olivenoliens kvalitet.
Han vil derfor fremsætte en revideret version af sit forslag, når han har haft en mere grundig dialog med organisationer, der repræsenterer både forbrugere, restauranter og olivenolieproducenter.
/ritzau/