Filmmand og kunstner Erik Clausen er onsdag død efter længere tids sygdom.
Det oplyser familien til Ritzau.
Han blev 82 år.
- Vi kommer til at savne ham, skriver familien, som nu beder om ro, i en kortfattet besked.
Helbredet har de senere år haft konsekvenser for hans virkelyst.
Flere cykelstyrt, en brækket hofte og skulder, elektrochok og Parkinsons-diagnose er bare noget af det, Erik Clausen nåede at kæmpe med.
Det åbnede han blandt andet for i en opslag på Facebook i begyndelsen af 2022.
Heri beskrev han, hvordan cykelstyrtet i første omgang tog hårdt på ham, og hvordan det efterfølgende forløb ramte flere bump.
- Det hjalp, men jeg kunne ikke gå. Genoptræning, en voldsom infektion, der skabte nogle hallucinationer, der var så voldsomme og dramatiske, at jeg spekulerede på, hvad fanden der ligger og roder i underbevidstheden.
- Jeg kom på plejehjem til genoptræning. Boller i karry og flinke underbetalte personaler, lød det i opslaget.
- Og ligesom jeg troede, "nu er den der", så kom diagnosen Parkinson! Ja tak for det. Jeg træner og holder ham hr. Parkinson på afstand og beskæftiger mig så lidt som muligt med hans ånde i nakken, skrev han.
Erik Clausen var kendt i den brede befolkning som en markant multikunstner.
Han har således både lavet og indspillet musik, spillet skuespil og er, måske især, kendt for sit arbejde med film, hvor han både har skrevet manuskripter og instrueret.
Fra filmverdenen vil mange nok især huske ham fra filmen "Midt om Natten" (1984), som han lavede i et parløb med musikeren Kim Larsen.
Og så stod han for teksten til landeplagen "Mormors kolonihavehus" (1978), som blev sunget af Eva Madsen, der døde sidste efterår.
Men karrieren startede på venstrefløjen med politisk gøgl sammen med kunstneren Leif Sylvester og Røde Mors Rockcirkus, inden han kastede sig ud i at lave film.
Hans film har primært beskrevet livet i arbejderklassen, antihelte og har oftest haft ham selv i en af de bærende roller.
Han er født og opvokset i den københavnske Sydhavn, og hans ophav er nok de fleste danskere bekendt qua hans københavnske "skurvogns"-jargon og en række populære programmer med nordjyden Niels Hausgaard i 1990'erne.
I løbet af sine sidste år fokuserede han blandt andet på at male og på en udstilling i forbindelse med sin 80-års fødselsdag i 2022.
Sidste år udkom bogen "Den frigjorte" - som du kan købe her - af Anders Højberg Kamp og Michael Jensen, der handler om Erik Clausen og tilblivelsen af hans mange værker.