Sødt, blødt og let at tilberede. Pulvergrød til babyer er populært og falder i god smag hos de små. Men nogle typer babypulvergrød er helt forkerte og kan føre til underernæring. De inderholder alt for lidt fedt og energi. Andre er fyldt med sukker, der kan få børn til kun at ville spise søde sager.
Det viser en ny undersøgelse, som forbrugerbladet Tænk har lavet af 26 pakker babypulvergrød, som alle halter i testen.
Bromatolog ph.d. i human ernæring fra Suhrs Videncenter Gitte Laub Hansen råder forældre til selv at lave grød til børnene.
»Det kan være o.k. at bruge som nødmad. Men til daglig er det problematisk, at man vænner små børn til sød mad,« siger bromatologen.
I testen stilles der krav om, at pulvergrøden kan leve op til de Nordiske Næringsstofanbefalinger til spædbørn. Højst 10 procent af energien i babymaden må komme fra sukker.
Men de regler mener kvalitetschef i Nestlé, Lone Iven, ikke, at grøden skal leve op til.
»Babyer lever ikke af grød alene. De skal også have frugtmos, grøntsagsmos og modermælkserstatning. Derfor behøver disse produkter alene ikke at leve op til næringsanbefalingerne, som er baseret på et gennemsnit af hele kosten.«
Sukker fra råvarer
Om det høje sukkerindhold siger Lone Iven:
»Sukkeret stammer fra de råvarer, som indgår i produkterne. Det gælder frugt- og mælkesukker. Det sukker er også i den grød, man selv laver. Det er kun tilsat sukker i to af Nestlés almindelig grødprodukter, og det er som et krydderi, for smagens skyld.«
Men ifølge næringsstofanbefalingerne tæller frugt- og mælkesukker, som ikke stammer fra friske råvarer, også med, når man skal vurdere et produkts sukkerindhold.
Katarina Jelic Maiboe har givet sin datter Mia på syv måneder pulvergrød i tre måneder. Hun er ikke bekymret.
»Jeg synes ikke, at det er det værd at spare ti kroner om dagen på selv at lave det. Det er for besværligt. Jeg har det ikke dårligt med at købe pulveret, så længe Mia får de kalorier, hun skal,« forklarer Katarina. Hun vil stadig blive ved med at købe færdiglavet grød til sit barn.
»Mia kan rigtig godt lide det, og det er svært at få hende til at spise andet,« siger Katarina Jelic Maiboe.
Frem til i år har Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen da heller ikke frarådet købemad til babyer.
Nye anbefalinger
Nybagte forældre har tidligere fået bøger af deres sundhedsplejersker, som har borget for produkterne. Men i en ny bog tages der afstand fra industrigrød.
»Vi stiller os kritisk over for det høje sukkerindhold, men vi kan ikke gøre noget ved det, fortæller Anne Scott, levnedsmiddelkandidat i Fødevarestyrelsen.
Herhjemme gælder nemlig et EU-direktiv, som tillader store mængder sukker.
Den nye bog om mad til små børn tager ikke højde for, at enkelte grødvarer skal tilsættes ekstra fedt for at være energirig nok. Om Fødevarestyrelsen vil tage den sag op, vides endnu ikke. Sundhedsstyrelsen var i går endnu ikke bekendt med Tænks test.
»Men vi vil undersøge sagen nærmere,« siger sundhedsplerjeske Annette Poulsen fra Sundhedsstyrelsen