Administration 

Efter pres: Arbejdstilsynet ændrede pludselig holdning til farligt stof

Arkivfoto. (Foto: Foto: Malte Kristiansen/Ritzau Scanpix)

Rockwool bekæmper, at potentielt kræftfremkaldende mineraluld kommer på kræftliste. Arbejdstilsynet er efter lobbypres vendt i sagen.

Landet over arbejder tusindvis af håndværkere med isoleringsmaterialet mineraluld, der også er kendt under producentnavnet Rockwool.

Gammel mineraluld har i årevis været i søgelyset for kræftrisiko, men bag kulisserne kæmper Rockwool en indædt kamp for at undgå, at produktet bliver omfattet af den danske kræftbekendtgørelse, der skal give ansatte den bedst mulige beskyttelse.

Fagbladet 3F kan nu med en aktindsigt fra Arbejdstilsynet give et afslørende indblik i, hvordan magtfulde kræfter i industrien forsøger at påvirke reguleringen af et stof, der er potentielt kræftfremkaldende.

- Det ligner lobbyisme af værste skuffe, siger lektor Steffen Foss fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) om sagen.

Steffen Foss har speciale i regulering af kemiske stoffer, og han mener ikke, at det nuværende regelsæt for det omstridte isoleringsmateriale giver lige beskyttelse til alle.

- Det giver ingen mening, at nogle personer beskyttes mod gammel mineraluld på arbejdspladsen, fordi det kan være kræftfremkaldende, mens håndværkere, der er i direkte kontakt med stoffet, ikke har samme beskyttelse, siger lektoren.

Mineraluld produceret før 1997 er på EU’s liste over muligt kræftfremkaldende stoffer og har i mange år været en usædvanlig størrelse i dansk lovgivning.

Stoffet er nemlig omfattet af kræftbekendtgørelsen, men personer, der arbejder med “montering og nedrivning” af gammel mineraluld – altså håndværkere – er undtaget fra bekendtgørelsen.

I praksis er de mennesker, der er allermest udsat for den gamle og måske kræftfremkaldende mineraluld, altså ikke omfattet af kræftbekendtgørelsen.

Det ville Arbejdstilsynet i september sidste år gøre op med, og de indstillede derfor til Kræftrevisionsudvalget, at også montering og nedrivning skulle være omfattet af Kræftbekendtgørelsen.

Det ville betyde, at al den gamle mineraluld, der ligger i vægge, på lofter og under gulvene på hundredtusindvis af danske huse og bygninger ville få myndighedernes stempel som muligt kræftfremkaldende.

Men så gik industriens lobbyister i aktion.

I Kræftrevisionsudvalget sidder repræsentanter for både arbejdsgiver- og arbejdstagersiden, og de to parter strides om reguleringen af gammel mineraluld. Mens EU vurderer, at mineraluld produceret før 1997 kan være kræftfremkaldende, mener WHO’s agentur for kræftforskning, IARC, imidlertid ikke, at der er belæg for at sige, at gammel mineraluld kan give kræft.

I oktober 2017 henvender tidligere kontorchef i Arbejdstilsynet Bent Horn Andersen sig til sin gamle arbejdsplads. Han sidder nu i Dansk Industri (DI) som chefkonsulent, og han vil have Arbejdstilsynet til at mødes med blandt andre Rockwool om sagen. Han understreger, at det har “skabt røre i branchen”, at Arbejdstilsynet er klar til at lade gammel mineraluld omfatte af kræftbekendtgørelsen.

Chefkonsulenten får banet vejen for et møde hos Arbejdstilsynet, hvor repræsentanter for både DI, Rockwool og glasuldproducenten Isover møder op.

Blandt dem er en chefkonsulent fra DI, der fungerer som sekretær i Mineraluldindustriens Brancheråd, og en nu forhenværende PR-mand fra Rockwool, der på LinkedIn sælger sig selv på sin evne til at ændre nationale reguleringer gennem lobbyarbejde.

14 dage senere, 12. december 2017, har Arbejdstilsynet ændret holdning og vil nu alligevel ikke lade håndværkerarbejdet med at montere og nedrive gammel mineraluld omfatte af kræftbekendtgørelsen.

Fagbladet 3F har forgæves forsøgt at få Arbejdstilsynet til at forklare, hvorfor de har ændret holdning i sagen.

Lektor Steffen Foss fra DTU understreger, at Arbejdstilsynet kan have gode grunde til at mødes med en part i sagen, men at det omvendt er problematisk, når magtfulde interessenter på den måde forsøger at presse deres vilje igennem.

- Det er en del af den danske model, at arbejdsmarkedets parter bliver inviteret med i arbejdet, når brugen af forskellige stoffer skal reguleres. Men det medfører også et krav om transparens, og det er et problem, hvis kun den ene part holder kaffemøde med Arbejdstilsynet eller får særbehandling.

Ifølge Fagbladet 3F’s oplysninger har arbejdstagernes repræsentanter ikke været inviteret til et tilsvarende møde hos Arbejdstilsynet.

Professor Peter Munk Christiansen, der er ekspert i politisk lobbyisme og leder af Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet, fremhæver, at Rockwool er en koncern med en betydelig magt.

- Rockwool er en stor aktør på et meget specifikt marked og en virksomhed, som der lyttes til. De har velvilje hos politikerne, fordi de genererer job, velstand og eksport. Når Rockwool reagerer, som de gør, handler det om at få ordet ”kræft” fjernet fra virksomhedens produkter af bekymring for, hvad det kan få af betydning for markedsandele, fremtidige produkter og eksport, vurderer Peter Munk Christiansen.

Hos Byggegruppen i 3F, der har knap 60.000 bygningsarbejdere som medlemmer, er næstformand Palle Bisgaard fortørnet over Arbejdstilsynets 180 grader vending i holdningen til regulering af gammel mineraluld.

- Det skriger til himlen, at gammel mineraluld er reguleret som kræftfremkaldende for nogle, men ikke for alle. Når EU vurderer, at det kan være kræftfremkaldende, og alle andre end bygningsarbejdere nyder et højt beskyttelseniveau, så er det kun naturligt, at vores kolleger i byggeriet bliver omfattet af kræftbekendtgørelsen, så de er bedst muligt beskyttet, siger han.

Arbejdstilsynets nye indstilling, efter mødet med mineraluldindustrien, er, at arbejdet med gammel mineraluld fortsat skal være undtaget fra kræftbekendtgørelsen, men med ekstra krav om instruktionspligt og kemisk arbejdspladsvurdering.

Steffen Foss fra DTU er enig i, at tvivlen om kræftrisikoen ved gammel mineraluld bør komme de ansatte til gode.

- Når der er videnskabelig uenighed om et stofs kræftfremkaldende virkning, så mener jeg bestemt, at der er grund til at anvende forsigtighedsprincippet, så tvivlen kommer arbejderne til gode, siger han.

Forsigtighedsprincippet er en juridisk størrelse i EU, der blandt andet gælder inden for miljø, sundhed og dyrevelfærd.

Det vil dog være op til en konkret vurdering, om det også kan gøre sig gældende i tilfældet med gammel mineraluld og andre potentielt kræftfremkaldende stoffer.

Kræftrevisionsudvalget arbejder er fortsat i gang med at revidere kræftbekendtgørelsen, og det er endnu uvist, hvordan arbejdet med gammel mineraluld vil blive reguleret.

Rockwool ønsker ikke at udtale sig om sagen, men henviser til interesseorganisationen Mineraluldindustriens Brancheråd.

Her fortæller formand Klaus Birk, at industrien har lagt vægt på vurderingen fra IARC, WHO's internationale kræftforskningsinstitut, som ikke længere mener, der er belæg for at klassificere gammel mineraluld som muligt kræftfremkaldende.

- Vi blev gjort opmærksom på, at der blev lagt op til, at gammel mineraluld skal omfattes af kræftbekendtgørelsen, og så fik vi et møde i stand med Arbejdstilsynet for at informere om vores syn på sagen, siger Klaus Birk.

Chefkonsulent Bent Horn Andersen fra DI siger til Fagbladet 3F, at han blot har passet sit arbejde.

- Det er medlemsvirksomhederne i DI, der betaler min løn. Når de henvender sig, formidler jeg gerne en kontakt, så de har mulighed for at fremlægge deres synspunkter for myndighederne. Det er en del af mit job, siger han. 

Fagbladet 3F

Lottokupon
Nyheder

Vandt 10 mio. i Lotto:

Fejret med kødfri dag

Surfer på bølge
Nyheder

Surfer dræbt af haj

En gade med ejendomme
Lån

Nationalbanken opfordrer til indgreb på boligmarkedet

coronapas og fadøl
Corona

Ny genåbningsaftale

vedtaget i nat:

Så meget åbner nu

portræt  Martin Jørgensen
Rejser

Martin Jørgensen gør comeback

Kim Jong-un gestikulerer
Nyheder

Nordkorea forbyder stramme jeans

optagelser til Re-Sepp-ten
Underholdning

Manden bag Re-Sepp-ten er pludseligt død

mikkelsen
Kendte

Mads Mikkelsen: Jeg glemmer, jeg er kendt

hbo
Nyheder

Udfordrer Netflix: Streaminggigant til 263 milliarder

Meyer
Kendte

Kendtes skøre trend: Bare numser på mark

sommerhus
Nyheder

Danskere dropper sommerhuset 

To glade mænd med legoklodser
Film og TV

Afsløring:

LEGO Masters-deltager ansat hos LEGO

Elia
Krimi

120.000 kroner i bøde for dødsulykke

molly
Kendte

TV2-stjerner afslører babynyheder

borgen
Nyheder

 USA's udenrigsminister: Vild med dansk tv-serie

Laura Christensen og Thomas Levin på den røde løber.
Kendte

Skuespiller-par

laver film med

deres to børn

Rapport
Underholdning

Frækt blad: Bliver til kongeligt skuespil

Hørsholm
Nyheder

Hørsholm kan genåbne tirsdag

Portugal
Nyheder

Endelig: Nu må du rejse til Portugal

Superbrugsen
Nyheder

Supermarked: 150 nye mad-afdelinger

En politimand står ved en bil og taler ind igennem ruden i førersiden med et alkometer i hånden.
Krimi

Fuld søn hentet

af fuld far

En pige med langhår med siden til, mens en voksen mand står bagved og  holder en hånd på hendes skulder.
Nyheder

Vil forbyde 

børne-sexdukker

Nyheder

Søstrene Grene

grundlægger er død

Bodil Jørgensen i profil.
Film og TV

Bodil Jørgensen

og Nicolas Bro

med i Riget

En spiseske fuld af hvide piller.
Nyheder

Dagens spørgsmål:

Burde aktiv dødshjælp

være lovligt?

En kvinde med mundbind tjekker en anden kvinde, der også bærer mundbind, for coronapas.
Corona

OVERBLIK: Disse

restriktioner gælder stadig

Nærbillede af Jonas Løvik, den danske Prince Charming, iført smoking og butterfly.
Film og TV

Prince Charming

indtager Danmark

En ung mand sidder i en sofa omgivet af papkasser og holder sig for ansigtet.
Nyheder

Så mange er

sygemeldt

med stress

Nærbillede af Bill Gates, der smiler smørret.
Underholdning

Bill Gates:

Affære afsløret

En hånd fuld af piller i forskellige farver.
Nyheder

Det Etiske Råd

vil igen overveje

aktiv dødshjælp

Nærbillede af Sherin Khankan. Hun har løst hår og en rullekrave på.
Krimi

Kvindelig imam trækker

Khader i Højesteret

Nyheder

Tribune kollapsede:

To døde og 150 kvæstet

prins andrew taler til pressen
Kongelige

Ingen vil lege med 
skandaleprinsen

kvindelige bodtennisspillere fejrer et mesterskab med guldhaTTE OG
Helt vildt

Højgravid bliver

dansk mester 

musikere  i grønne trøjer står på scene
Corona

Eurovision ramt

af corona

bi sidder på blomst
Livsstil

Derfor skal du vente

med at klippe hækken 

mand testes for corona med podepind i munden
Nyheder

964 nye smittede 

Fyr og Flamme på scenen
Film og TV

Midt i en pandemitid:

Sådan bliver Eurovision

Blå blink på politibil
Krimi

Hårdt kvæstet:

Ung mand falder

ned fra altan

Færgen Lilleøre i havnen i Aarhus
Nyheder

Færge ude af drift

Indgang til Debanhams
Nyheder

Efter 240 år:

Stormagasin lukker

Kvinde tager sig til hovedet
Nyheder

Vil skærpe straf for seksuelle overgreb mod børn

Strand proppet med turister
Rejser

Dagens spørgsmål: Vil du rejse til sommer? 

Side på politibil
Krimi

14 anholdt efter knivstik 

Møllehave
Kendte

Farvel til Møllehave: Sang hans egne sange

mink
Nyheder

Testen er slut: 1300 ton minkmix gravet op

statsministeren
Nyheder

Stolt statsminister: Sønnen konfirmeret

dådyr
Nyheder

Blodrus: Hunde angriber rådyr og får

storke
Dyreliv

Følg storkene live: Nu tre unger

christian
Kongelige

Konfirmand Christian: Tænkte på familien

Israel
Nyheder

Udenrigsministeriet: Rejs ikke til Israel

Rottefælden
Underholdning

Danmarks ældste revy: Flyttet på grund af corona

Ditte Julie
Underholdning

Ditte Julie: De kaldte mig en dårlig mor

konfirmation
Nyheder

Kan du huske: De kongelige konfirmationer

Et skilt i en butik
Helt vildt

Vaskede lottokuponen – mistede 160 mio. kroner

Den kongelige familie på trappen til kirken i Fredensborg
Kongelige

Høj og flot konfirmand

en mand i dynejakke
Kendte

Jesper Skibby går ind i politik

En far med sine to børn på et glasgulv over New Yorks gader
Helt vildt

Højdeskræk? Så bliv væk herfra

Bruce Willis og John Travolta i jakker og mørke bukser
Kendte

John Travolta og Bruce Willis sammen i ny film

Nyheder

Konservative:

Stryg restriktionerne og start forfra

prins Christian og Dronningen ude foran en kirke
Kongelige

Prins Christian kom tidligt i kongelig lære

To meget farvestrålende dinosaurer
Dyreliv

Ny og snakkesalig dinosaurart

opdaget i Mexico

Døde indere bæres bort
Corona

WHO: Pandemien bliver mere dødelig i år end i 2020

Fregatten Jylland set bag fra
Nyheder

På jagt efter Fregatten Jyllands forsvundne anker

portræt Kevin Guthrie
Kendte

Filmstjerne skal tre år i fængsel

Lars Boje Mathiesen interviewes
Nyheder

Nye Borgerlige-profil misbrugt 

Blok med håndskrevne noter
Nyheder

Hjælp hukommelsen:

Sådan husker du

bedre det du læser

Kvinde i vandpyt
Nyheder

DMI advarer:

Risiko for skybrud

Strand og badende i vandet
Nyheder

Nu kan du rejse til spanske ferieøer

Byggeplads med skib
Rejser

Snart kan du komme ombord på Titanic

Mand kigger på to døde elefanter
Dyreliv

18 elefanter fundet døde:

Kan være dræbt af lynet

En smilende dame ved sin cykel
Kendte

Pernille Skipper:

Jeg elsker min cykel

En kat i luften
Helt vildt

Vild video:

Kat springer ud fra 5. sal 

En retsbygning med røde mursten
Krimi

55-årig mand voldtog hustru og mishandlede sine fire børn

En gammelt hvidt velholdt gods
Livsstil

Se Danmarks dyreste boliger her

Kronprinsparret kysser efter brylluppet
Kongelige

17 år siden Frederik og Mary blev gift:

Det faldt vi for

Prins Charles og prins Harry i høje hatte
Kongelige

Forholdet forværret mellem Harry og Charles

Folk i solen ved et bolværk
Nyheder

Vejret:

Fredag bliver fin - lørdag sløj

De medvirkende i Venner på den røde løber
Film og TV

Bieber og Lady Gaga med i ny udgave af Venner

Et farverigt maleri af Picasso holdes i hver sin ramme af to kvinder
Helt vildt

Picasso-maleri solgt for over en halv milliard