Panikken breder sig; en person er faldet om på gågaden med hjertestop, men ingen ved, hvordan man giver livreddende førstehjælp.
Danskerne halter langt efter vores naboer, når det kommer til at redde andre, der rammes af hjertestop. Ifølge Hjerteforeningen reddes kun en ud af 10, der får hjertestop og ikke befinder sig på et hospital. I Norge er det godt hver fjerde, der reddes.
En ny undersøgelse lavet af Beredskabsforbundet viser, at prisen er altafgørende for, hvor mange danskere, der af egen lomme betaler og tager et kursus i førstehjælp.
Ligger prisen på omkring 200 kroner for kurset, som var prisen, da staten ydede tilskud, vil syv ud af ti dansker overveje at tage et kursus. Men ligger prisen på mellem 700 og 1.000 kroner, som det ofte koster nu, så vil kun to ud af ti tage kurset.
- Det er rigtig trist og det er et rigtigt dårligt signal at sende, at noget så vigtigt som førstehjælp skal koste så meget. Vi ved fra Hjerteforeningen, at førstehjælp redder liv, siger kommunikationschef i Hjerteforeningen Niels Adler til Newspaq.
Bare tre millioner kroner kan ifølge Beredskabsforbundet betyde lave priser på førstehjælpskurser. Derfor håber man på, at de kommende forhandlinger om beredskabsforliget kaster penge af sig.
- Vi håber, at alle der kæmper førstehjælpens sag vil gå ind til forhandlingerne og kæmpe for det, siger Bjarne Laustsen, der er præsident i Beredskabsforbundet og folketingsmedlem for Socialdemokraterne, til Newspaq.
- Vi er kede af, at det samlede billede, fordi man fra politisk hånd fjernede tilskuddet, er, at det fører til, at vi har et faldende niveau generelt i antallet af folk, der kan førstehjælp, siger Bjarne Laustsen.
Undersøgelsen vækker opsigt i Venstre, der nu lover at tænke bidrag til førstehjælp ind i forhandlingerne.
- Almindelig førstehjælp og førstehjælp, der kan redde folk med hjertestop er meget vigtig, det taler for, at det er noget som jeg vil tage med ind til forhandlingerne, siger beredskabsordfører i Venstre Hans Christian Thoning.
Hjerteforeningen håber, at politikerne oprigtigt mener, at de vil forsøge at finde penge til billigere kurser. Danmark halter nemlig godt efter Norge, hvor man allerede i folkeskolen lærer børnene førstehjælp.
- I Norge opererer man med at lære børnene førstehjælp. Det skal vi også gøre mere i Danmark, derfor er det et dårligt signal at sende, at kurserne er så dyre, siger Niels Adler.
2.015 personer er spurgt i undersøgelsen, der er lavet på internettet.