Køresyge er et større problem for flere bilister og særligt passagerer i det stigende antal elbiler med deres anderledes køreegenskaber.
Det oplyser cheflæge Mads Klokker, der er leder af Center for Hørelse og Balance på Rigshospitalet, til TV 2 Kosmopol.
Kan man blive mere køresyg i en elbil end i en bil drevet af fossile brændstoffer?
- Ja, som mennesket er lige nu. Og når vi er i starten af elbilkarrieren. Så ja. Helt klart, siger Mads Klokker til TV 2 Kosmopol.
Den samme tendens med køresyge i elbiler møder Therese Ovesen også i sit arbejde. Hun er professor i øre-næse-halssygdomme på Regionshospitalet Gødstrup ved Herning. Hun oplever at få et stigende antal henvendelser om problemet.
- Det gør jeg helt bestemt. I temmelig stor udstrækning endda. Og jeg har måske i særlig grad hørt det i erhvervsmæssig sammenhæng, fortæller professor Therese Ovesen.
Man hjælper allerede nu personer med køresyge og transportsyge på de to hospitaler. Men samtidig arbejder man på at finde ny behandlingsmuligheder, så man kan undgå køresyge.
Mere end seks ud af 10 solgte biler i juli var elbiler, viser tal fra bilstatistik.dk.
Køresyge i elbiler skyldes en kombination af flere ting. Forklaringen skal både findes i elbilens anderledes køreegenskaber, men også i vores balanceorgan i det indre øre.
Det forklarer lederen af Center for Hørelse og Balance på Rigshospitalet.
- Det er den voldsomme acceleration og de unaturlige bevægelser, som vi ikke har lært tidligere. Det er den måde, man bremser på ved regenerering, som også er en ny bevægelse. Det er den manglende lyd. Og så er det al den info, der kommer fra skærme, som tager opmærksomhed, siger Mads Klokker.
Ifølge cheflægen kan de noget kraftigere køreegenskaber i elbilen påvirke vores balanceorgan.
- Vi skal ind i øret og finde forklaringen. Der kommer informationer fra øret og buegange og accelerationsmålere, som vi kan kalde det. Og det bliver sammenholdt med det, vi ser. Og hvis de ting ikke passer, så er det, vi bliver syge, forklarer Mads Klokker om den såkaldte mismatch-teori.
På Rigshospitalet arbejder man også på at blive klogere på transportsyge. Her har man med støtte fra Novo Nordisk Fonden indledt et treårigt forskningsprojekt i emnet i samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet (DTU).
I fremtiden skal det gerne munde ud i flere behandlingsmåder, så færre oplever transportsyge.