Administration 

Drabstiltalt sygeplejerskes familie taler ud: Tvivler på en fair retssag

Den 31-årige sygeplejerske er tiltalt for drab på sygehuset i Nykøbing Falster. (Foto: Foto: Scanpix/arkiv)

Familien til den drabstiltalte sygeplejerske fra Nykøbing Falster tvivler på en fair retssag.

Familien til sygeplejersken, der er tiltalt for drab på sygehuset i Nykøbing Falster, mener ikke, at politiet giver hende en uvildig behandling.

Når nævningesagen imod den drabstiltalte sygeplejerske fra Nykøbing Falster går i gang den 11. marts i år, skal nævningene se bort fra alt, de har læst og hørt om sagen og udelukkende fokusere på de beviser og indicier, der bliver fremlagt i retten.

De skal tage stilling i en sag, der enten er en af de største drabssager i Danmarkshistorien i nyere tid, eller en række af tilfældigheder, der har ført til at en uskyldig 31-årig kvinde på 12. måned sidder varetægtsfængslet.

Men den opgave kan blive vanskelig, mener familien til den drabstiltalte sygeplejerske. De frygter, at anklagemyndighedens håndtering af sagen påvirker nævningene.

Sagen starter efter at sygeplejersken har været på vagt på Nykøbing Falster Sygehus natten mellem den 28. og 1. marts. Der har været tre dødsfald i løbet af vagten. En fjerde patient er tæt på at dø, men bliver reddet.

En relativt nyuddannet kollega til den nu tiltalte sygeplejerske har igennem noget tid ment, at der er noget mistænkeligt ved den 31-åriges adfærd, og at hun - sagt ligeud - slår patienter ihjel. Hun taler med sin kæreste, der er overlæge på sygehuset.
Imens den nu tiltalte sygeplejerske efter nattevagten sammen med resten af sin familie tager til sin dengang 7-årige datters gymnastikopvisning, henvender overlægen sig til politiet. Derefter går der ikke mange timer, før den nu 31-årige sygeplejerske bliver anholdt og kørt til arresten i Nykøbing Falster.

At politiet har dømt sygeplejersken på forhånd, får familien tidligt en fornemmelse af, da den første anklager i sagen, Jeanette Wincentz Andersen i tv efter det første åbne retsmøde fortæller, at der er statistik, der viser, at der er påfaldende mange dødsfald på de afdelinger, hvor sygeplejersken arbejder. Derfor vil politiet undersøge yderligere ti dødsfald for at se, om der er noget mistænkeligt at finde. "Hvordan påfaldende og hvad tænker du", spørger journalisten fra TV Øst. "Det er noget, der giver anledning til at vi efterforsker, om hun har flere drab på samvittigheden", svarer anklageren på TV.

- Underforstået, at anklageren mener, at min kæreste i hvert fald har slået tre ihjel. Det er da virkeligt langt ude, at hun allerede dømmer hende der, siger sygeplejerskens kæreste til TV Øst.

Anklager Jeanette Wincentz Andersen bliver efterfølgende skiftet ud som anklager i sagen, blandt andet fordi hun til TV2 udtaler, at "det er jo ikke usædvanligt, at sygeplejersker kan finde på at tage livet af patienter". Herefter hedder anklageren i sagen Michael Boolsen. Han ønsker ikke at kommentere sin forgængers udtalelser.

Men selvom anklageren er udskiftet, er politi og anklagemyndighed langt fra uvildige, mener sygeplejerskens mor og far.

Da den beskikkede forsvarer Jørgen Lange anmodede at få en ekstra forsvarer på sagen, satte anklageren sig imod. Dommeren i byretten var ellers enig i, at sagen var stor nok til en ekstra forsvarer, men anklageren ankede til Landsretten, der gav ham medhold i, at sygeplejersken ikke skulle have to forsvarere beskikket. Så advokat Henrik Stagetorn blev pillet af igen.

- Vores datter har siddet varetægtsfængslet i knap et år. Hver gang, der har været fristforlængelse, har anklageren henvist til sagens store omfang for at retfærdiggøre den lange varetægtsfængslingstid. Der er afsat 32 retsdage til sagen. Der er afhørt over 100 vidner. Men når forsvareren gerne vil have hjælp, er sagen pludselig ikke særligt omfangsrig. Jeg tror, at det handler om, at anklageren er bange for at tabe sagen, hvis der kommer mere forsvar på. Hvis hans sag var stærk nok, så burde det vel ikke være problematisk, at der kommer en forsvarer mere på, siger sygeplejerskens mor til TV Øst.

Anklager Michael Boolsen afviser, at det handler, om hvorvidt sagen er stærk nok eller ikke.

- Min opgave i retten er blandt andet at medvirke til, at sager behandles lige. Vi fandt, at sagen her ganske enkelt ikke er af en størrelse, der berettiger til to beskikkede forsvarere. Og det gav dommerne i Landsretten mig medhold i, siger Michael Boolsen til TV Øst.

At sygeplejersken ikke får to forsvarere i sagen er dog langt fra det eneste problem, mener familien:

- De kører en reel tilsværtning af vores datter, siger sygeplejerskens far, og henviser til de mange historier, der bliver præsenteret for pressen og kørt op til overskrifter. "Undersøger yderligere 10 dødsfald som drab". "Gemte døde patienters journaler", "Gav sin 7-årige datter stærk sovemedicin". "Sygeplejersken med alle de døde patienter" osv. Der står ikke efterfølgende på forsiden af aviserne, at de 10 dødsfald ikke gav anledning til at rejse sigtelse, fordi politiet intet mistænkeligt fandt. Der står heller ikke, at vores datter havde patientjournaler liggende sammen med sit uddannelsesmateriale, fordi hun skulle have cases i forbindelse med sin uddannelse til akutsygeplejerske. Eller at man ikke kan se ud fra hårprøver, hvem der har givet vores barnebarn sovemedicin og i hvilke doser. Man kan se på undersøgelserne af hendes hår, at sovemedicinen er givet til hende i en periode på 3 måneder, hvoraf vores datter har siddet varetægtsfængslet i langt den overvejende del. Men det kommer jo ikke frem, ligesom det heller ikke kommer frem, at antallet af dødsfald på afdelingen faldt, samtidig med at der blev nedlagt sengepladser, og ikke fordi min datter skiftede afdeling, siger faren, og fortsætter:

- Politiet mistænkeliggør hende og puster til alt, hvad de kan. Og den eneste, der ikke må udtale sig i sagen er vores datter. Så den brede befolkning hører udelukkende al den tilsværtning af hende. De hører ikke, at hun er en helt almindelig, velfungerende sød, sjov og kvik pige, der tilmed altid har været en dygtig og ansvarsfuld sygeplejerske, siger faren og tilføjer stille:

- Der findes ikke et eneste bevis. Der er ikke fingeraftryk eller dna, der kobler min datter til sprøjter eller andet, der kan vise, at hun har slået nogen ihjel. Der er ikke et motiv. Der er ingen, der har set hende give noget medicin til patienterne, og sygehusapoteket melder, at der ikke mangler de mængder medicin, som hun, ifølge politiet, skulle have givet patienterne. Det er derfor, de har brug for at sværte hende til.

Et eksempel er ifølge familien, da anklager Michael Boolsen i forbindelse med et aflyst retsmøde d. 5. januar fortæller, at politiet efterforsker yderligere to dødsfald som drab og drabsforsøg. Historien kommer ud via Ritzau, og derefter vil anklageren gerne bekræfte men ikke kommentere yderligere. På daværende tidspunkt siger en synligt vred forsvarer Jørgen Lange til TV Øst:

- Nej tak, jeg vil ikke kommentere det, og jeg finder det direkte upassende at anklagemyndigheden igen bruger pressen til at tilsværte min klient, der nu sidder varetægtsfængslet på 10. måned og ikke kan tage til genmæle. Jeg synes, at de ting, der skal siges, bør fremlægges i retten og ikke først i pressen.

Anklager Michael Boolsen afviser, at han kører en tilsværtningskampagne mod den tiltalte sygeplejerske

- Det gør jeg naturligvis ikke. Men det er sket flere gange i denne her sag, at journalister kontakter mig, fordi de fra tidligere retsmøder har nogle oplysninger i sagen, som de vil have bekræftet. I de tilfælde bekræfter jeg oplysningerne, hvis de er rigtige. Det er sådan, jeg arbejder, siger Michael Boolsen og understreger, at han ikke på noget tidspunkt selv har videregivet oplysninger til pressen.

- Der gælder ganske strenge regler for tavshedspligten, hvilket jeg som anklager er meget opmærksom på, siger Michael Boolsen.

En del af oplysningerne kommer frem under fristforlængelserne, hvor dommeren skal vurdere, om sygeplejersken stadig skal sidde varetægtsfængslet. Her gennemgår anklageren politiets efterforskningstiltag og det er her, de store overskrifter ofte bliver skabt.

-Jeg forstår ikke, at der kommer alle de her løse påstande frem, siger sygeplejerskens mor.

- Hvorfor undersøger de ikke tingene til bunds, før de præsenterer, hvad de tror, hun har gjort. I stedet fremlægger anklageren alt muligt, politiet vil undersøge, som pressen kaster sig over, og bagefter viser det sig så, at der ikke var noget i sagen, men så har vores datter igen trukket de store overskrifter, siger sygeplejerskens mor.

Anklager Michael Boolsen afviser, at der foregår noget uregelmæssigt i sagen.

- Jeg kan forsikre om, at den tiltalte ikke bliver behandlet anderledes end tiltalte i andre sager. Jeg fremlægger de efterforskningsmæssige tiltag, nogle er vi færdige med, andre skal vi arbejde videre med, og det er sådan, det foregår i alle sager. Det er mig, der skal vise dommeren, at sagen skrider frem, og at vi gør alt, hvad vi kan for at belyse sagen, siger anklageren.

Familien frygter dog, at det på baggrund af den store medieomtale kan blive svært at finde nævninge, der ikke allerede har taget stilling til skyldsspørgsmålet, inden de bliver præsenteret for sagen.

- Alle har jo set de overskrifter. Alle har set, hvad anklageren siger, og det er nok de færreste, der ikke har dannet sig en mening om hvorvidt vores datter er skyldig eller ej. Derfor kan vi godt være i tvivl om, hvorvidt hun får en fair retssag, siger de til TV Øst.

Natasja Crone til premiere med sine to sønner, Noah og Samuel.
Kendte

Natasja Crones søn solgt

Læge tager mundskrab fra mand
Nyheder

Nu er der mest smitte blandt folk i 50'erne

Thomas Gravesen nærbillede.
Kendte

Fodboldikon sælger vild penthouselejlighed

Joe Exotic med en tiger
Nyheder

Trump viste ingen nåde:

Joe Exotic må blive i fængslet

Jack Ma på konference
Nyheder

Milliardær forsvandt

i månedsvis:

Nu er han dukket op

Nyheder

100.000 færre doser vaccine til Danmark

Donald Trump på vej ind i Air Force One
Nyheder

 Trump kan starte nyt parti

En samling huse ved vandet
Nyheder

Så mange milliarder

købte danskerne bolig

for i 2020

soldater sidder foran kongressen i washington
Nyheder

12 soldater fjernet

fra Bidens indsættelse 

mand med mundbind jubler
Helt vildt

Pilot udskrevet 
efter 243 dages
corona-behandling

nicklas bendtner med solbriller og kæresten philine i baggrunden
Corona

Opsang fra

Mette Frederiksen

til ferieglade stjerner 

tiger og skægget mand i hawaiiskjorte
Kendte

Limousinen holder klar

ved fængslet: Vil Trump

benåde Tiger King? 

Krimi

Person påkørt

af tog ved Odense

Masser af forulykkede biler på en motorvej
Krimi

Kæmpe sammenstød:

130 biler involveret

sommerhus set fra oven
Livsstil

Leder du efter sommerhus?

Her er de billigste

i de dyreste områder

Mette Frederiksen taler
Nyheder

Mette F.: Restriktioner

kan forlænges 

trine dyrholm ser tænksom ud
Film og TV

Nu løftes sløret:

Trine Dyrholm som

Margrethe den første

Nyheder

Kontakttallet falder til 0,6

- men B117 skaber usikkerhed

En baby i en badering
Livsstil

Her er de mest populære

NAVNE

Tre kister på rad og række
Corona

Dyster tid forude:

Snart har USA 500.000 døde

En kvinde dufter til en blomsterranke
Corona

Forsker:

Gå straks i isolation ved mistet lugtesans

Billede af blond kvinde med briller
Nyheder

Stephanie Lose er

Venstres nye næstformand

En person går på et gulvtæppe med jobcenter-logo
Nyheder

Coronakrisen giver

ny rekord

En pensionist får stukket en pind op i næsen
Corona

Resultaterne af det seneste

døgns lyntest

Helena Christensen med lange ben og stilletter
Kendte

Helena Christensen:

Mere sexet end nogensinde

En snehule indeni
Helt vildt

17-årig for vild i sneen:

Overlevede i hjemmelavet snehule

Et ældre par med kufferter kigger ud over en strand
Livsstil

Ny undersøgelse:

Pensionen er til os

og ikke til vores børn

En vegetarburger og pommesfritter på en tallerken
Mad og drikke

Laboratoriekød og falafler:

Her er de nye madtrends

Billede af en sur Trump
Corona

Kaos i USA

Trump: Ophæver indrejserestriktioner

Biden: Lukker dem ned igen

En basketballspiller på banen
Sport

Basketstjerne købte hus

til George Floyds efterladte

Jakob Ellemann bekymret.
Nyheder

Mareridts-måling:

Dårligste opbakning

nogensinde

Krimi

Mand ramt af skud

Istapper på gren.
Corona

Nøgne vinterbadere knaldet af politiet

Donald Trump taler foran Det Hvide Hus
Nyheder

Trump overvejer at benåde 100 på sin sidste dag

boligopslag på væg
Nyheder

Usædvanligt år:

Salgstiderne er

raslet ned 
 

Præsentation af nyt højhastighedstog.
Rejser

Fra Aarhus til København på en halv time? Det kan nyt tog klare

Lars Mikkelsen med pris
Underholdning

Lars Mikkelsen overrasker:

Indtager Badehotellet

Samsung-arvingen Jay Y. Lee iført mundbind
Nyheder

Samsung-arving skal i fængsel

kvinde ligger i fosterstilling i seng
Sundhed

Mandagen fra helvede:
Derfor er du mere
trist i dag

Demonstranter i Kongressen.
Nyheder

USA's Kongres lukket ned på grund af trussel

ballon der forestiller Donald Trump som baby
Nyheder

Nu går Baby-Trump

også på pension

sort porsche kører på vej
Krimi

Vanvidsbilist i Porsche 
fik snuppet kørekortet 
på stedet

tøj i vaskemaskine
Livsstil

Sådan slider du

mindre på dit tøj

Venstres formand Jakob Ellemann Jensen i jakke og slips
Nyheder

Venstre i historisk

dårlig måling

Gul bygning med rødt tag set udefra
Krimi

Ung kvinde døde i

badekar - ansat på

bosted anklaget

Trumptilhængere med flag inde i kongressen
Helt vildt

Nye chokerende

optagelser fra

stormløbet i USA

Indgang til retten i aarhus
Krimi

Konen tog ham på fersk gerning:

Misbrugte steddatteren

bil i brand
Krimi

Område hærget

af bilbrande 

fly og kontroltårn i chicagos internationale lufthavn
Nyheder

Corona-angst mand

boede tre måneder

i lufthavn

vagtfolk patruljerer foran kongresbygningen i Pennsylvania
Nyheder

Trump-protester

fes ud i sandet

billede af jens gaardbo
Kendte

Jens Gaardbo

skal skilles

gruppe af Proud Boys foran kongressen
Nyheder

Avis: Proud Boys tog Trumps ord som signal før stormløb

billede af Nick Hækkerup
Nyheder

Regeringen vil indføre

corona-straf

billede af den nedbrændte hytte
Krimi

Norsk tragedie: Alle fem savnede bekræftet døde

billede af Michael Tesch
Kendte

Melodi grand prix-vinder kørt ned: - Jeg var ubeskriveligt heldig

Phil Spector
Kendte

Den drabsdømte hitmager

Phil Spector er død

billede af mikkel og lea kessler
Kendte

Kessler efter Dubai-tur: - Vi er ikke smittet

med sydafrikansk variant

billede af ejendom i landlig idyl
Nyheder

Danmark anno 2021:

Her kan du ikke

låne til et hus

Et grafisk billede af et coronavirus.
Corona

Frygtet engelsk variant

i omløb på plejehjem

En dukke af Albert Einstein der rækker en finger i vejret.
Nyheder

Danskerne opfinder

som aldrig før

Skøndhedsdronningen ligger i hospitalsseng.
Nyheder

Skønhedsdronning

mistede al huden

Det der ligner hovedgaden i den lille landsby med en række gamle rækkehuse
Helt vildt

Ugens tilbud:

Hel landsby sælges

Amalie Dollerrup og hendes mand Andreas Jebro til en prisuddeling.
Underholdning

Badehotellet-stjerne:

Manden tjekker ind

lys er tændt i mørket
Nyheder

To personer fundet omkommet efter hyttebrand i Norge

Kong Harald og dronning Sonja
Underholdning

30 år på tronen:

Kærligt kongepar 

En mand for foretaget en coronatest i halsen med en lang vatpind
Nyheder

Undersøger alle positive

prøver for mutationer

En stor gruppe personer er samlet til en fest på et dansegulv
Krimi

Politiet lukker endnu

en ulovlig fest

Christiane Schaumburg-Müller i Vild med dans-studiet
Kendte

Vild med dans-vært afslører:

Jeg er ordblind

Politibil med udrykning
Krimi

Mulig bilbombe:

Borgere er evakueret

Illustration af bitcoins.
Nyheder

Skattejagt på losseplads:

Leder efter 1,6 milliarder

Beholdere med coronaprøver
Nyheder

Ny virusvariant fundet i Danmark

Lottokupon
Nyheder

Vandt en million i Lotto:

Fik pizza galt i halsen

Snedækket landskab
Nyheder

Kulderekord: Laveste temperatur i tre år

To brandmænd ved en brandbil
Krimi

Fire børn frygtes omkommet

efter hyttebrand i Norge.

Indgang til retten i Glostrup
Krimi

Smuglede 310 kilo hash til Danmark

Billede af middelaldrende herre i jakkesæt
Nyheder

Her er Merkels afløser

En fantomtegning af en mørkhåret mand
Helt vildt

Mand kaprer fly

hopper ud med faldskærm

og forsvinder sporløst

To sørgende mennesker på en kirkegård
Corona

Pandemien ude af kontrol:

Rekordhøj fart på dødstallet

To fedladne mennesker kigger ind i kameraet
Krimi

Kvik servitrice

redder dreng fra

voldelige forældre

En krøllet t-shirt
Livsstil

Genialt:

Sådan slipper du

for at stryge dit tøj