Danske forskere har påvist en mulig sammenhæng mellem indtag af gluten under graviditeten og forekomsten af type 1-diabetes.
Det skriver Politiken torsdag.
Det er første gang i verden, at sammenhængen bliver påvist, og forskningsresultaterne er torsdag blevet offentliggjort i det anerkendte lægetidsskrift British Medical Journal.
- Resultatet er helt klart og statistisk signifikant. Jo mere gluten mor indtog under graviditeten, jo større var risikoen for, at hendes barn udviklede type 1-diabetes siden hen, siger seniorforsker Julie Antvorskov fra Bartholin Instituttet på Rigshospitalet til Politiken.
- Faktisk viser vores studie, at kvinder med et højt glutenindtag under graviditeten havde dobbelt så stor forekomst af børn med type 1-diabetes sammenlignet med kvinder med et lavt glutenindtag, tilføjer hun.
Studiet er udført sammen med forskere fra Statens Serum Institut.
Forskerne undersøgte 67.565 graviditeter hos 63.529 kvinder og fulgte børnene i lidt over 15 år.
Derefter så de i Danske Register for Børne- og Ungdomsdiabetes, at 247 af børnene havde fået type 1- diabetes.
Blandt kvinder med lavt glutenindtag i løbet af graviditeten, fik 0,3 procent af børnene type 1-diabetes.
Til sammenligning fik 0,52 procent af børnene, hvis mor havde et højt indtag af gluten under graviditeten, type 1-diabetes.
Forskerne understreger dog, at det er for tidligt at opfordre til kostændring hos gravide.
- Vi kan ikke sige noget om kostanbefalinger på baggrund af studiet, da det er første gang, at sammenhængen er påvist. Det skal efterprøves og gentages i andre solide studier, før resultatet kan få konsekvenser, siger Sjurdur Frodi Olsen fra Statens Serum Institut.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.