Det var Dansk Folkeparti, der i efteråret sikrede regeringen flertal for det omprioriteringsbidrag - altså besparelser - som regeringen nu er klar til at lægge i graven.
Omprioriteringsbidraget var blevet et "hadeobjekt", siger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V). Og selvom Dansk Folkeparti altså tidligere har gået ind for omprioriteringsbidraget, vækker beslutningen glæde i partiet.
- Godt at det såkaldte omprioriteringsbidrag nu afskaffes fra 2018. Men vi skal sørge for, at der ikke kommer minusvækst i kommunerne i 2017, skriver Thulesen Dahl på sin facebookprofil.
Omprioriteringsbidraget er en besparelse på én procent af kommunernes serviceudgifter. Det svarer til 2,4 milliarder kroner. Regeringen har fra starten lagt op til, at pengene kunne bruges på enten anden velfærd eller skattelettelser.
Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen har modsat argumenteret for, at pengene skulle bruges på at sikre mere lighed mellem de rige og fattige kommuner.
Nu er der brug for en reform af den økonomiske udligning mellem kommunerne, mener han.
- Vi har desværre 40 kommuner, der er særligt vanskeligt stillet, og der håber vi, at KL vil gå aktivt ind i en debat om, hvordan vi får et mere lige Danmark, siger René Christensen.
Han vil ikke kalde det en fejl at indføre omprioriteringsbidraget, selvom det nu må skrottes allerede i sit første leveår.
- Nej, vi var for omprioriteringsbidraget, fordi vi kunne se, at det var en genvej til at skabe et mere lige Danmark. Men hvis vi kan skabe det med en udligningsreform, så mener jeg, at omprioriteringsbidraget har haft den rigtige virkning.
Kommunal udligning betyder, at rige kommuner sender penge til fattigere kommuner. Systemets formål er at udjævne de forskelle i kommunernes økonomiske muligheder, som skyldes forskelle i skattegrundlag, alderssammensætning og den sociale struktur.
Udligningen skal sikre, at alle kommuner har mulighed for at tilbyde service på ligelige økonomiske vilkår.
/ritzau/