Det danske sundhedsvæsen på skrump
- Det er en meget kraftig opbremsning, siger sundhedsprofessor om faldet i udgifterne til sundhedsvæsenet. Foto: Colourbox
For første gang i 10 år er udgifterne til det danske sundhedsvæsen faldet, viser nye tal fra OECD.

Udgifterne til det danske sundhedsvæsen er faldet med omkring syv milliarder kroner fra 2009 til 2010, viser de senest offentliggjorte tal fra OECD.

Det svarer til et fald fra 11,5 til 11,1 procent af bruttonationalproduktet. Det skriver Politiken søndag.

Udviklingen er blandt andet et resultat af de massive krav om besparelser, som er fulgt i kølvandet på den finansielle krise.

Et fald på 0,4 procentpoint lyder ikke af meget, men i kroner og øre svarer det til en besparelse på cirka syv milliarder kroner, konstaterer professor Jes Søgaard fra Dansk Sundhedsinstitut.

- Det er en meget kraftig opbremsning. Den står i skærende kontrast til udviklingen i de foregående 10 år, hvor de danske sundhedsudgifter kun syntes at kunne stige, siger han til Politiken.

OECD's tal viser da også, at Danmark er et af de lande, der har sparet allermest på sundhedsudgifterne fra 2009 til 2010. De eneste lande, der har oplevet et mere brat fald i sundhedsudgifterne, er kriselande som Grækenland, Portugal og Irland.

- Vi er gået fra en situation i sommeren 2009, hvor den største bekymring var, om man kunne få arbejdskraft nok, til en ny virkelighed, hvor der fyres både læger og sygeplejersker.

- Det vil ikke overraske mig, om sundhedsudgifterne er faldet yderligere i 2011, siger Jes Søgaard til Politiken.

Professoren mener ikke, at besparelserne nødvendigvis har skadet patienterne.

- Tidligere var det sådan, at økonomi kørte på et spor, faglighed på et andet og forskning på et tredje. I dag er man blevet meget bedre til at tænke de ting sammen, siger han.