Det er mere end 200 år siden, at skikken med at tænde bål og brænde hekse blev udbredt til hele Danmark. Vi elsker stadig vort land, og traditionen overlever, selv om den ændrer sig.
- Naturen er på sit højeste og alting er så kraftfuldt, som det kan blive. Det er et meget magisk tidspunkt, og derfor er det et oplagt tidspunkt at afværge det onde, forklarer Charlotte Jensen.
Hun er historiker ved Nationalmuseet og har arbejdet indgående med folkeminder.
I starten blev midsommeren fejret med brændende halm på lange stænger eller andre ting, man kunne sætte ild til. Først i løbet af 1800-tallet blev det helt almindeligt at fejre sankthansaften med bål. Og så kom heksen ovenpå.
- Man skal ikke tænke sankthansbålet som en henrettelse. Det er bondens lutrende og rensende ild, der brænder, siger Charlotte Jensen til Newspaq.
Men heksene blev tillagt en særlig frygt omkring midsommer, og derfor var det vigtigt at signalere deres bekæmpelse.
I den historiske overlevering er fortællingen, at heksene netop på denne aften flyver til Bloksbjerg.
Det kaldes sankthansaften, fordi det er dagen inden sankthansdag. Den er opkaldt efter Johannes Døberen, der i biblen døber Jesus. Han er efter sigende født 24. juni.
Selvom traditionerne omkring Sankt Hans virker meget danske, findes der lignende ritualer i andre lande.
- Traditioner er sjældent noget, man finder på helt selv. Det her med at brænde figurer på bål er også kendt fra andre lande, siger Charlotte Jensen.
Det er dog mest udbredt i det nordlige Europa og særligt de nordiske lande.