Mange gamle huse er dårligt opvarmede med fx el eller blot en brændeovn, og det kan være svært at finde en god erstatning, da mange varmekilder er omfattende at installere. Fx kan du ikke blot lægge gulvvarme, medmindre du har tænkt dig at brække hele gulvet op. Måske kunne træpillefyr være den helt rigtige løsning for dig. Du får her en guide til denne varmekilde.
Sådan virker det
Et træpillefyr indeholder en kedel og en brænder og så selvfølgelig et magasin til træpillerne. Du fylder træpillerne i magasinet, og så føres de automatisk ind i brænderen. Varmen fra afbrændingen af træpillerne lagres i kedlen. Det er herfra, at dit hus forsynes med varme. Sådan virker et træpillefyr – Læs mere her.
Der er forskellige typer af træpillefyr, og det er en god idé at sætte dig ind i, hvad der passer bedst til dit behov. Du skal bl.a. tage højde for størrelsen på din bolig, og om du ønsker et fuldautomatisk fyr, eller om du ikke har noget imod et manuelt fyr, hvor du selv skal arbejde lidt mere for varmen.
Fordele ved træpillefyr
Træpillefyr er en god varmekilde til både store og små huse. Det giver varme og varmt vand i din bolig på samme måde som fx olie- og gasfyr og kan derfor sagtens varme et stort hus op. Men da du kan regulere mængden af træpiller, der afbrændes, og fyret fungerer med selv små mængder træ, egner træpillefyr sig særligt godt til små huse med lavt energiforbrug.
Derfor ser man også ofte træpillefyr i sommerhuse. Så er det dit sommerhus, der skal have skiftet de dyre elradiatorer ud eller trænger til en ekstra varmekilde, så det også kan bruges i de kolde vintermåneder, så kunne et træpillefyr være løsningen for dig.
Så meget kan du spare
Endnu en væsentlig fordel ved træpillefyr er den besparelse, du kan opnå. Hvis du skifter fra et olie- eller gasfyr, kan du spare op til 50-60 % på dine varmeudgifter. Hvis det er elvarmen, der skal lade livet til fordel for et træpillefyr, kan du spare helt op til 70 %.
Dertil kommer, at det som regel også er forholdsvis billigt at anskaffe og installere et pillefyr. I de fleste tilfælde vil du have tjent udgifterne på et træpillefyr ind på 2-4 år, afhængig af hvilken varmekilde du skifter fra.
Det skal du være opmærksom på
Før du svømmer hen i drømmen om et træpillefyr, der både kan give god varme og spare dig for nogle penge, så er der nogle ting, du skal være opmærksom på. For det første kræver et træpillefyr mere arbejde end fx et gas- eller oliefyr. Det skal renses af og til, og det skal jævnligt fyldes op med piller. Derudover kan det være forbundet med støjgener, og dit fyrrum skal være brandsikkert.