Administration 

De unge taber på de lave renter

De helt unge er tvunget til spare mere op, gå senere på pension eller acceptere en lavere pension, som betyder cykeltur i Sverige i stedet for golf på eksotiske baner. (Foto: Foto. Pexels)

De lave renter betyder, at pensionsselskaberne har nedjusteret forventningerne til, hvor meget danskerne kan få udbetalt i pension. Unge rammes hårdest

Længe har økonomerne diskuteret, hvad de samfundsmæssige konsekvenser bliver af den historisk lave rente, som verden i øjeblikket er vidne til. Men én ting lader til at være sikkert:
Den yngre generation kommer til at tabe, skriver Information.

Det rekordlave renteniveau, som Den Europæiske Centralbank i sidste uge bebudede vil fortsætte, medvirker nemlig til, at boligpriserne stiger, og at afkastet fra danskernes pension fremover bliver lavere og pensionsselskabernes investeringer mere risikofyldte.

Det betyder først og fremmest, at de unge må spare mere op end ældre generationer, hvis de vil have det samme udbetalt i pension. Og at de samtidig skal løbe større ricisi for at kompensere for det tabte.

"Konsekvenserne af de lave renter er størst for yngre mennesker. Og det er renters rente-effekten. De unge får en meget længere periode med lave afkast, fordi renten forventes at være lav i mange år endnu," siger Jesper Rangvid, finansieringsprofessor ved CBS og ekspert i renter.

Som formand for et uafhængigt udvalg nedsat af de danske pensionsselskaber har han regnet på, hvad danskerne pr. 1. januar 2019 skal forvente at få i afkast af deres pensionsopsparing som følge af de lave renter.

Beregningerne viser, at en 25-årig, der netop skal til at spare op til sin pension, kan forvente knap 15 procent mindre i udbetaling af pension hvert år, end det de ville have fået udbetalt baseret på tidligere prognoser.

Det svarer til en ændring i slutformue på minus ti procent. En 55-årig med en opsparing på halvanden mio. kr. kan til sammenligning forvente en slutformue, der er fem procent mindre, end hvad tidligere prognoser lovede.

"Når vi går på pension, vil vores pensionsformue være mindre, end den ville have været uden det lave renteniveau. Og det betyder i sidste ende, at hvis ikke vi gør noget, så skal man forvente en lavere pension," siger Jesper Rangvid.

Mens mange af de danskere, der nu er på vej på pension, har haft en lang periode med højt afkast, skal de unge fremover træffe et valg for at kompensere for den dårligere forrentning af deres pensionsopsparing, forklarer Torben M. Andersen, tidligere overvismand og professor i økonomi ved Københavns Universitet, der også er medlem af udvalget.

"Hvis vi tager en frisk 20-årig, som starter sin pensionsindbetaling i dag, er han eller hun tvunget til acceptere en lavere pension, spare mere op eller gå senere på pension," siger han.

Torben M. Andersen forklarer, at der er to årsager til, at pensionskassernes realafkast i disse år er lavt som følge af den lave rente.

Den ene er den aldrende befolkning, hvor det stigende antal ældre, som sparer op til pension, er med til at presse renten ned. Den anden årsag er, at der i de seneste år har været en nedadgående tendens i produktivitetsvæksten.

"Kombinationen af det demografiske træk og den nedadgående trend i produktivitetsvæksten giver en cocktail, der presser realafkastet ned. Udsigten er, at det også vil være sådan fremadrettet," siger Torben M. Andersen.


At levetiden samtidig er stigende, gør, at pensionsselskaberne generelt står over for en "voldsom" problematik, mener han.

"Når vi lever længere, skal pengene strække længere, fordi vi trækker på pensionen i længere tid. Og når så afkastet er lavt, så vokser kagen ikke så meget, som den ellers kunne have gjort."

Renteniveauet betyder, at afkastet på traditionelle investeringer i f.eks. statsobligationer vil blive mindre.

Jesper Rangvid forklarer, at pensionsselskaberne tidligere regnede med, at obligationer ville give et afkast på fire procent om året. Men fra 1. januar har man nedjusteret forventningerne, så man nu kun kan regne med et afkast på én procent af investeringer i obligationer.

Derfor begynder pensionsselskaber også i stigende grad at droppe opkøb af obligationer. I stedet omlægger de pensionsordninger til såkaldt markedsrenteprodukter for at kompensere for det lavere afkast. Med de utraditionelle investeringer bærer kunden i sidste ende selv risikoen for eventuelle tab, forklarer Torben M. Andersen.

Med andre ord skal de unge løbe en større risiko med deres pensionsopsparing, end ældre generationer har gjort.

"De almindelige danskere tager mere direkte risiko på godt og ondt. Det er sjovt, når det går godt, fordi man kan få høj pension. Men det er ikke sjovt, når det går dårligt," siger Torben M. Andersen og tilføjer, at omkring to tredjedele af alle de penge, der i dag placeres i pensionsordninger, ryger ind i et markedsrenteprodukt.

Torben Möger Pedersen, administrerende direktør i PensionDanmark, fortæller, at pensionskassen tidligt har taget konsekvensen af de lave renter og omlagt medlemmernes investeringer fra traditionelle obligationsinvesteringer og over i de andre investeringstyper, som forventes at give et højere afkast.

"Vores svar har været at skrue op for investeringer i bæredygtige byggerier og forskellige former for infrastrukturaktiver – især inden for vedvarende energi, hvor vi har bygget en stor investeringsportefølje op. Det giver et stabilt afkast over obligationsrenten og er mindre afhængige af, hvad der sker på de børsnoterede markeder," siger han.

Ikke destro mindre må pensionskunderne indstille sig på lavere afkast fra deres pensionsopsparinger, understreger han.

"Obligationer er ikke længere særlig interessant for langsigtede pensionsopsparinger, og aktierne er dyrt prissat," siger han.

Derfor er det ifølge ham en god idé for den enkelte dansker at tjekke sin pensionsopsparing og overveje, om udsigten til et lavere afkast skal betyde, at man vil spare mere op.

"Det er især relevant, hvis man er bekymret over, om man kan leve op til forventningerne om, at pensionsalderen skal stige de kommende år, siger han.

Han advarer dog samtidig mod "at gå i panik".

"Pensionskasser har mulighed for at justere investeringspolitik, som samtidig gør noget godt ved den grønne bundlinje," siger han.

Karsten Kjellerup Kjeldsen, investeringsdirektør i Industriens Pension, fortæller, at pensionskassen de seneste ti år har haft et gennemsnitligt årligt afkast på 8,7 procent af sin investeringsportefølje. Fremadrettet forventer de, at niveauet vil falde til omkring fem procent.

"Så det har været bedre, end det bliver fremadrettet," siger han.

Han forklarer, at pensionskasserne samlet set har nedbragt deres beholdning af klassiske statsobligationer og bevæget sig ind i andre aktiver og investeringer.

"Vi må konstatere, at vi med det rentemiljø, der er, får lavere afkast. Det kræver, at vi som investor er mere aktiv og vågen på den samlede mængde af risiko i porteføljen," siger Karsten Kjellerup Kjeldsen.

Det er ikke kun i pensionsalderen, at de unge taber på de lave renter. Det samme sker på boligmarkedet. De stigende boligpriser som følge af den lave rente gør det nemlig sværere for de unge at komme ind på ejendomsmarkedet – ikke mindst i storbyerne.

Som Information skrev onsdag er det med til at øge formueuligheden i Danmark, fordi lavindkomstgruppen hægtes af udviklingen.

"Boligejere, som typisk er lidt oppe i årene, har fået en formuegevinst på grund af de lave renter. Taberne er dem, som skal købe deres første bolig, som jo typisk er de yngre. For dem gør de højere boligpriser det alt andet lige sværere at komme ind på boligmarkedet," siger Jesper Rangvid.

Han understreger dog samtidig, at de lave renter medfører mindre renteudgifter til boliglån. På den måde kan de yngre betale et lidt større lån. Det kan dog ramme dem, hvis boligpriserne vender. Efter finanskrisen har man indført regulering, der sætter grænser for, hvor stort et lån man kan tage.

"Dette er for at beskytte boligejerne, og i sidste ende dansk økonomi. Det kan dog gøre det sværere for de unge at få et tilstrækkeligt stort lån, selvom de måske godt kan betale lånet, da renterne er lave," siger han.

Information

træer i regnvejr
Nyheder

DMI varsler farligt vejr 

person står udenfor i varmt vejr
Nyheder

2-årig dreng død:

Glemt i varm bil

person på festival
Nyheder

Roskilde Festival:

Varmerekord står for skud

par poserer ved galla
Kendte

Meldes klar til

Vild med dans

Sport

Stor dansk overraskelse

i Wimbledon

billede af restaurant der ligger ved sø
Nyheder

Noma åbner i USA

kokosnød med sugerør
Mad og drikke

Tilbagekalder kokosnød

folk solbader på strand
Nyheder

Ny prognose: Sol og sommer på vej 

gade i randers
Krimi

Karatespark og ukvemsord:

Mand terroriserer gade 

tennisspiller i aktion
Sport

Tauson får første sejr

i Wimbledon

et livreddertårn
Nyheder

Det betyder badeflagene

Et fly i luften
Rejser

Gigantisk handel: SAS køber 55 fly

portrætter af iranske politikere
Krimi

Dansker anholdt og mistænkt for at spionere for Iran

Nyheder

Kongelige fejrer Øresundsbroens jubilæum

et supermarked
Mad og drikke

Vi har EU's dyreste fisk og brød 

et cruiseskib
Helt vildt

Far redder barn som falder over bord fra krydstogstskib

en kop kaffe med mønster
Debat

Kaffeparadokset: Danskerne vil have den bedste kop – bare ikke derhjemme

en elbil ved havnen
Biler

Fire ud af fem nye privatbiler er elbiler

Trump og Musk ved en Tesla
Nyheder

Åben krig: Trump vil knække Musk' selskaber

folk på badebroer i varmen
Nyheder

Fantastisk sommerdag i vente

en Tesla Y
Biler

Tesla er tilbage

Trump og en gråhåret kvinde
Nyheder

Hackere vil offentliggøre regeringens e-mails

Udrykningskøretøjer på en vej
Krimi

22-årig dræbt på motorcykel 

Elon Musk i the oval office
Kendte

Elon Musk vil oprette nyt parti 

livredningstårn og strand i baggrunden
Nyheder

Livreddere fik travl

start på sommerferien

ældre kvinde med stort smil og smuk blå kjole
Kendte

Anne Laxholm: 

Det er synd for dem

falckbil holder ved siden af væltet lastbil
Krimi

Lastbil på hovedet i grøft

to mænd i jakkesæt hilser på hinanden
Nyheder

Forsvarsminister

vil besøge Grønland

pige på scene io blå badedragt med dannebrog
Kendte

Afsløring: Fra Grand

Prix til Vild med dans

Nyheder

Danske Vestas lukker i rødt 

varebil holder smadret på motorvej
Krimi

Motorvej blokeret:

Op til tre timers ventetid

meget varmt sydpå i europa
Nyheder

Danske rejseselskaber

giver gæster varmeråd

logo på legoland parken
Nyheder

Legoland i rekordsalg

stor bygning i centrum af aarhus
Krimi

Udvist: Voldtog

og røvede prostituerede 

politi til stede på vej
Krimi

Ramt af bus:

Fodgænger død 

par poserer
Nyheder

Vild med dans-stjerne:

En mavepuster

ødelagt lastbil
Krimi

Lastbil brager ind i gangbro 

par poserer ved galla
Kendte

57-årige Boris Becker:

Far for femte gang 

to fodboldspillere fejrer
Krimi

Bar spansk fodboldtrøje:

Skal i fængsel 

skilt foran bilka
Helt vildt

Efterlyser Bilka-millionær 

mand poserer
Krimi

Jes Dorphs millionkrav

afgøres inden jul 

dansere poserer
Film og TV

Slut med Vild med dans 

Nyheder

Facebook vil bruge

dine private billeder 

mand smiler
Kendte

Thomas Evers:

Det har ændret mit liv

dansepar poserer
Kendte

Tak for dansen:

Her er alle vinderne

i Vild med dans

Nyheder

Snigskytte dræber to

brandmænd 

storke i rede
Dyreliv

Danmarks storke skal klare sig selv 

folk bader
Nyheder

Solrig start på ugen

- men så kommer regnen

politi til stede ved butik
Krimi

Maskeret mand på cykel

skød mod kiosk

Sport

Lionel Messi ydmyget

Nyheder

Skandaliseret politier gør comeback

Fire brudepiger på vej til bryllup
Kongelige

Prinsessens datter

springer ud:

Biseksuel

Politimand ved væltet stillads
Krimi

Kraftigt vindstød vælter stort stillads

Mand op den røde løber smiler
Kendte

Seebach forsonet med sin bror

kontanter og kort i hånd på mand ved hæveautomat.
Nyheder

Nu kommer der gebyr på kontanter

Færge på hav med høje bølger
Nyheder

Kraftig blæst forsinker færge

en gade i England
Sundhed

Læger ser boom i astmapatienter 

trøffelkugler i æske
Nyheder

Spis dem ikke: Romkugler med muselort trækkes tilbage

en lottokupon
Helt vildt

Vinder 2,2 milliarder kr.

fede biler i den gamle have
Biler

Fede biler i Tivoli i dag

Nyheder

Gratis wifi på ferien er farligt

en sanger på scenen
Kendte

Skandale: Topnavn var på scenen i 12 minutter

en kvinde på en strand
Rejser

Strejker i Spanien kan ødelægge din ferie

Mads Mikkelsen på den røde løber
Kendte

Stenrige Mads Mikkelsen hæver 34 mio. kroner

to mænd ved en begravelse
Kongelige

Prins Harrys dystre fremtid – indgår ikke i Williams planer

tog med folk om bord og af
Nyheder

Nyt tiltag på Roskilde Festival gør det mere trygt

grafer på en computer
Nyheder

Vores pensionskonti klarer sig fint

e strand i Danmark
Sundhed

Slut med rygning på strande og i parker

senatet i washington
Nyheder

Trumps lovpakke overlever med minimalt flertal

en færge i rum sø
Krimi

Ulykke: Mand faldt over bord fra færge

en bowlingkugle vælter kegler
Nyheder

Rygter om konkurs:

Bowling-kæde

foretager mystisk lukning

to poser chips
Nyheder

Populære chips tilbagekaldes

en cykelrytter
Sport

Mads P. rammer dreng

på vej mod DM-guld

en pige sidder på skødet af sin mor politi står rundt om
Krimi

Drama i indkøbscenter

endte lykkeligt

en kop caffe latte
Helt vildt

Lotto-millionær

købte hundedyr

kaffemaskine, men ...

en model af et hjerte
Sundhed

Kamp mod livstruende

sygdom skærpes

et hangarskib
Nyheder

199 meter hangarskib er ankommet til København

stor menneskemængde i gader
Nyheder

Titusindvis trodser Orbán

- deltager i Budapest Pride

person holder basketballkort
Helt vildt

Michael Jordan-kort solgt

for 16 millioner kroner