Administration 

De unge taber på de lave renter

De helt unge er tvunget til spare mere op, gå senere på pension eller acceptere en lavere pension, som betyder cykeltur i Sverige i stedet for golf på eksotiske baner. (Foto: Foto. Pexels)

De lave renter betyder, at pensionsselskaberne har nedjusteret forventningerne til, hvor meget danskerne kan få udbetalt i pension. Unge rammes hårdest

Længe har økonomerne diskuteret, hvad de samfundsmæssige konsekvenser bliver af den historisk lave rente, som verden i øjeblikket er vidne til. Men én ting lader til at være sikkert:
Den yngre generation kommer til at tabe, skriver Information.

Det rekordlave renteniveau, som Den Europæiske Centralbank i sidste uge bebudede vil fortsætte, medvirker nemlig til, at boligpriserne stiger, og at afkastet fra danskernes pension fremover bliver lavere og pensionsselskabernes investeringer mere risikofyldte.

Det betyder først og fremmest, at de unge må spare mere op end ældre generationer, hvis de vil have det samme udbetalt i pension. Og at de samtidig skal løbe større ricisi for at kompensere for det tabte.

"Konsekvenserne af de lave renter er størst for yngre mennesker. Og det er renters rente-effekten. De unge får en meget længere periode med lave afkast, fordi renten forventes at være lav i mange år endnu," siger Jesper Rangvid, finansieringsprofessor ved CBS og ekspert i renter.

Som formand for et uafhængigt udvalg nedsat af de danske pensionsselskaber har han regnet på, hvad danskerne pr. 1. januar 2019 skal forvente at få i afkast af deres pensionsopsparing som følge af de lave renter.

Beregningerne viser, at en 25-årig, der netop skal til at spare op til sin pension, kan forvente knap 15 procent mindre i udbetaling af pension hvert år, end det de ville have fået udbetalt baseret på tidligere prognoser.

Det svarer til en ændring i slutformue på minus ti procent. En 55-årig med en opsparing på halvanden mio. kr. kan til sammenligning forvente en slutformue, der er fem procent mindre, end hvad tidligere prognoser lovede.

"Når vi går på pension, vil vores pensionsformue være mindre, end den ville have været uden det lave renteniveau. Og det betyder i sidste ende, at hvis ikke vi gør noget, så skal man forvente en lavere pension," siger Jesper Rangvid.

Mens mange af de danskere, der nu er på vej på pension, har haft en lang periode med højt afkast, skal de unge fremover træffe et valg for at kompensere for den dårligere forrentning af deres pensionsopsparing, forklarer Torben M. Andersen, tidligere overvismand og professor i økonomi ved Københavns Universitet, der også er medlem af udvalget.

"Hvis vi tager en frisk 20-årig, som starter sin pensionsindbetaling i dag, er han eller hun tvunget til acceptere en lavere pension, spare mere op eller gå senere på pension," siger han.

Torben M. Andersen forklarer, at der er to årsager til, at pensionskassernes realafkast i disse år er lavt som følge af den lave rente.

Den ene er den aldrende befolkning, hvor det stigende antal ældre, som sparer op til pension, er med til at presse renten ned. Den anden årsag er, at der i de seneste år har været en nedadgående tendens i produktivitetsvæksten.

"Kombinationen af det demografiske træk og den nedadgående trend i produktivitetsvæksten giver en cocktail, der presser realafkastet ned. Udsigten er, at det også vil være sådan fremadrettet," siger Torben M. Andersen.


At levetiden samtidig er stigende, gør, at pensionsselskaberne generelt står over for en "voldsom" problematik, mener han.

"Når vi lever længere, skal pengene strække længere, fordi vi trækker på pensionen i længere tid. Og når så afkastet er lavt, så vokser kagen ikke så meget, som den ellers kunne have gjort."

Renteniveauet betyder, at afkastet på traditionelle investeringer i f.eks. statsobligationer vil blive mindre.

Jesper Rangvid forklarer, at pensionsselskaberne tidligere regnede med, at obligationer ville give et afkast på fire procent om året. Men fra 1. januar har man nedjusteret forventningerne, så man nu kun kan regne med et afkast på én procent af investeringer i obligationer.

Derfor begynder pensionsselskaber også i stigende grad at droppe opkøb af obligationer. I stedet omlægger de pensionsordninger til såkaldt markedsrenteprodukter for at kompensere for det lavere afkast. Med de utraditionelle investeringer bærer kunden i sidste ende selv risikoen for eventuelle tab, forklarer Torben M. Andersen.

Med andre ord skal de unge løbe en større risiko med deres pensionsopsparing, end ældre generationer har gjort.

"De almindelige danskere tager mere direkte risiko på godt og ondt. Det er sjovt, når det går godt, fordi man kan få høj pension. Men det er ikke sjovt, når det går dårligt," siger Torben M. Andersen og tilføjer, at omkring to tredjedele af alle de penge, der i dag placeres i pensionsordninger, ryger ind i et markedsrenteprodukt.

Torben Möger Pedersen, administrerende direktør i PensionDanmark, fortæller, at pensionskassen tidligt har taget konsekvensen af de lave renter og omlagt medlemmernes investeringer fra traditionelle obligationsinvesteringer og over i de andre investeringstyper, som forventes at give et højere afkast.

"Vores svar har været at skrue op for investeringer i bæredygtige byggerier og forskellige former for infrastrukturaktiver – især inden for vedvarende energi, hvor vi har bygget en stor investeringsportefølje op. Det giver et stabilt afkast over obligationsrenten og er mindre afhængige af, hvad der sker på de børsnoterede markeder," siger han.

Ikke destro mindre må pensionskunderne indstille sig på lavere afkast fra deres pensionsopsparinger, understreger han.

"Obligationer er ikke længere særlig interessant for langsigtede pensionsopsparinger, og aktierne er dyrt prissat," siger han.

Derfor er det ifølge ham en god idé for den enkelte dansker at tjekke sin pensionsopsparing og overveje, om udsigten til et lavere afkast skal betyde, at man vil spare mere op.

"Det er især relevant, hvis man er bekymret over, om man kan leve op til forventningerne om, at pensionsalderen skal stige de kommende år, siger han.

Han advarer dog samtidig mod "at gå i panik".

"Pensionskasser har mulighed for at justere investeringspolitik, som samtidig gør noget godt ved den grønne bundlinje," siger han.

Karsten Kjellerup Kjeldsen, investeringsdirektør i Industriens Pension, fortæller, at pensionskassen de seneste ti år har haft et gennemsnitligt årligt afkast på 8,7 procent af sin investeringsportefølje. Fremadrettet forventer de, at niveauet vil falde til omkring fem procent.

"Så det har været bedre, end det bliver fremadrettet," siger han.

Han forklarer, at pensionskasserne samlet set har nedbragt deres beholdning af klassiske statsobligationer og bevæget sig ind i andre aktiver og investeringer.

"Vi må konstatere, at vi med det rentemiljø, der er, får lavere afkast. Det kræver, at vi som investor er mere aktiv og vågen på den samlede mængde af risiko i porteføljen," siger Karsten Kjellerup Kjeldsen.

Det er ikke kun i pensionsalderen, at de unge taber på de lave renter. Det samme sker på boligmarkedet. De stigende boligpriser som følge af den lave rente gør det nemlig sværere for de unge at komme ind på ejendomsmarkedet – ikke mindst i storbyerne.

Som Information skrev onsdag er det med til at øge formueuligheden i Danmark, fordi lavindkomstgruppen hægtes af udviklingen.

"Boligejere, som typisk er lidt oppe i årene, har fået en formuegevinst på grund af de lave renter. Taberne er dem, som skal købe deres første bolig, som jo typisk er de yngre. For dem gør de højere boligpriser det alt andet lige sværere at komme ind på boligmarkedet," siger Jesper Rangvid.

Han understreger dog samtidig, at de lave renter medfører mindre renteudgifter til boliglån. På den måde kan de yngre betale et lidt større lån. Det kan dog ramme dem, hvis boligpriserne vender. Efter finanskrisen har man indført regulering, der sætter grænser for, hvor stort et lån man kan tage.

"Dette er for at beskytte boligejerne, og i sidste ende dansk økonomi. Det kan dog gøre det sværere for de unge at få et tilstrækkeligt stort lån, selvom de måske godt kan betale lånet, da renterne er lave," siger han.

Information

billede af Rigmor Bornerup
Nyheder

Må vi udvide huset lidt?

Nej, I skal rive alt ned nu

Pengesedler og mønter
Nyheder

Feriepenge
modregnes

trods løfte

Billede af Peter Aalbæk
Kendte

Peter Aalbæk:

- Jeg vil være et

sjofelt svin til jeg dør

strandgæster på Ahata-stranden på den græske ø Karpathos
Corona

Kun to lande der ikke frarådes som rejsemål

billede fra en julefest
Corona

Corona-indgreb:

Din julefrokost er i fare

Banksy-værket hænger en væg
Helt vildt

Monet-provokation solgt

for vildt millionbeløb

billede af mette frederiksen
Corona

Mette Frederiksen slår fast: Der kommer nye coronarestriktioner

Politilogo på indgangsdør
Krimi

Begik røveri hos lillebror

Pengesedler og mønter
Nyheder

Bank-fejl - har det kostet dig penge?

En broget flok hunde fotograferet op ad en pink mur.
Dyreliv

Disse hunderacer

lever længst

Nærbillede af sangeren Caroline Henderson. Hun har skrabet håret helt tilbage og er iført en sort skjorte.
Kendte

Tjener to millioner

Maskinen som kan lave luft om til drikkevand består blandt andet af en computer, en skræm af en art og to små regensglas som er forbundet til skærmen.
Helt vildt

Maskine laver

DRIKKEVAND

ud af luft

Stephanie til en premiere sammen med sin far Christian og en ukendt kvinde, der står i midten af dem
Kendte

Ingen kontakt med far:

Han stjal min opsparing

Pernille Rosenkrantz-Theil i sort og hvid mønstret kjole, ståbriller og kort lyst hår. Hun ses fra siden på en gang på Christiansborg
Nyheder

Minister om Muhammed-tegninger:

Lærerne vælger selv

en ambulance med udrykning på en stor vej.
Krimi

Mand fundet fastklemt

i bil på mark

Billede inde fra et fly man ser en række personer i modlys fra flyets genkendelige runde vindue
Corona

Danskerne er bange

nægter at flyve

Magnus Heiunicke ved et tidligere corona pressemøde. Han ser alvorlig ud.
Nyheder

Varsler yderligere

coronarestriktioner

En 100 meter lang skorsten ligger halvt fra et tag henover en vej og ned i vandet.
Nyheder

Væltet skorsten

var næsten ny

et visakort i guld ligger på et tastetur
Nyheder

Sådan stjal svindlere 

26 millioner

En dreng sidder på en seng med en hætte trukket over ansigtet så man ikke kan se hans identitet. I forgrunden står en taske, der er pakket.
Nyheder

Svigt og overgreb:

Kostskole trues med lukning

Dronningen til åbningen af folketinget. Hun har alvorlig mine i ansigtet og er klædt i en støvet blå jakke med matchende hat.t
Kongelige

Fløjet hjem fra ferie -

på Forsvarets regning

Politikeren Jesper Andersen iført hvid skjorte står ved en udendørs talerstol med to mikrofoner med vindhætter på.
Nyheder

S-profil: Jeg havde

sex med 15-årig

Folk der er stimlet sammen om et stort billede af den nu afdøde lære.
Nyheder

Elever fik 350 euro

for at udpege lærer

En hånd holder en telefon som for at tage et billede af sige selv. Billedet er sort hvid.
Krimi

Pressede unge piger

til nøgenbilleder:

Godt jeg blev stoppet

Nærbillede af prinsesse Märtha Louise der taler med alvorlig mine mens hendes ene hånd gestikulerer.
Kongelige

Forelsket prinsesse:

Folk er sure på mig

Peter Madsen sidende i noget græs i en grøft ved et fortov med hænderne bundet. Billedet er taget langt fra, men man kan tydeligt genkende ham. Foran ham ligger en skarpskytte med et gevær pegende mod ham. En schäfferhund ligger ved siden af skytten.
Krimi

Derfor tog Peter Madsen flugten

Billede af Erik Brøgger ved onsdagens pressemøde. Han står ved et højt cafébord med en hviddug. Ved et andet bord ved siden af ses Søren Brostrøm
Nyheder

Hele verden kan være

lukket lige om lidt

En stor pose med hvidt pulver bliver vist frem af et par hænder iført hvide latexhandsker
Krimi

Politi finder 10 kilo

narko TILFÆLDIGT 

politikeren Jens Rohde står med papir i hånden op ad orange mur
Nyheder

Medie: Jens Rohde

pønser på nyt parti 

mand åbner munden for at blive testet for corona
Corona

Myndighederne klar

med ny teststrategi

den forsvundne norske milliardærfrue Anne-Elisabeth Hagen i grønlig trøje
Krimi

Norsk politi melder ud

i Hagen-sagen

to politifolk står udenfor retten i Glostrup
Krimi

Politiet: Peter Madsen

fik hjælp udefra 

kitler hænger på knage på hospital
Nyheder

Pist forsvundet:

Mangler 8.000 
stykker arbejdstøj

håndværker går rundt på tag
Nyheder

Få tusindvis af kroner

i tilskud til boligen

Par danser wienervals på dansegulvet i tv-programmet vild med dans
Film og TV

Vild med Dans i

stjernespækket

særudgave

rumsonde på vej til at lande på asteroide
Nyheder

Rumsonde landede

på farlig asteroide

med kurs mod jorden

donald trump gestikulerer
Nyheder

Trump afbryder interview

- og truer med at lægge

det på Twitter

til salg skilt foran hus - med mærkatet solgt
Nyheder

Højeste i 10 år:

Boligsalget sætter rekord

frank jensen går på scenen under præsentation af tour de france
Nyheder

Frank Jensen mister

formandspost

To forbryderfotos af Bill Cosby fra henholdsvis 2018 og 2020
Kendte

Sådan ser Bill Cosby ud

efter to års fængsel 

Hella Joof sidder med eftertænksomt udtryk
Kendte

Hella Joof: 

- Jeg blev misbrugt

af familiemedlem

islands statsminister sidder på kontor under videointerview
Helt vildt

Statsminister ramt

af jordskælv midt

under video-interview

neandertaler
Helt vildt

Fund kan ændre

danmarkshistorien:

Vildere end Guldhornene

Peter Madsen sidder op ad en hæk
Krimi

Sådan flygtede Peter

Madsen fra fængslet

Politinspektør Mogens Lauridsen taler ved pressemøde
Krimi

Politiet: Peter Madsen

havde et bombelignende

bælte

person på cykel i skumring
Nyheder

Nu kommer de mørke

tider: Gør opmærksom

på dig selv

Peter Madsen sidder i en grøft op ad en hæk mens en skarpskytte holder ham i skak.
Krimi

Peter Madsen flygtet:

Nu er han kørt væk fra stedet

Skuespilleren Jeff Bridges poserer for kameraet
Kendte

Hollywood-stjerne:

- Jeg har kræft 

Skilt med teksten "vis hensyn hold afstand" hænger udenfor bygning
Corona

529 nye smittede -

men epidemien er stabil 

En mand bliver interviewet mens en hel hær af fotografer og journalister kigger på ham
Krimi

Peter Madsens flugt

går verden rundt

Dronningen til åbningen af folketinget. Hun har alvorlig mine i ansigtet og er klædt i en støvet blå jakke med matchende hat.t
Kongelige

Dronningen giver op:

Aflyser nytåret

Jeppe Kofod iført blåt jakkesæt under åbningen af folketinget. Han smiler til fotograferne.
Nyheder

Professor tvivler

sag mod Kofod

En håndværker banker gamle klinker af et gulv
Nyheder

Trick: Sådan kan du

spare en formue

på håndværkere

Robert Redford med solbriller i vintersol. Han holder sin kone i hånden. De har begge mørke vinterfrakker på.
Kendte

Robert Redford knust:

Sønnen er død

Et visent blad holdes op foran solen, som stråler igennem på en skyfri himmel.
Nyheder

Varmen vender tilbage -

så lunt kan det blive

En lille pige og en dreng gynger på en legeplads. Man ser kun deres fødder og overkroppe.
Krimi

Børnelokkere har

fået bedre vilkår

En person bliver testet for corona i sin bil af en person med handsker, engangskittel, visir, mundbind og hårnet på.
Sport

Advarer om tsunami af

nye coronasmittede

Emil og Line i en scene fra Emil fra Lønneberg.
Nyheder

Emils tjenestepige er død

Laura Christensen portræt
Film og TV

Laura Christensen

om ubådsserien:

Håb i mørket

Jeppe Kofod portræt
Nyheder

Kofod anmeldt for voldtægt

Trump og Fauci på pressemøde
Nyheder

Trump sviner USA's

smitteekspert:

En katastrofe!

Mads Aagaard Danielsen på Folkemødet.
Nyheder

DR fyrer seriekrænker

Magnus Heunicke på pressemøde
Corona

Tæt på smittet:

Heunicke arbejder

hjemmefra

Strand på Cypern set fra luften
Nyheder

Cypern krydser smittegrænse 

Bil ligger på siden ved siden af smadret McLaren
Biler

Million-bil smadret

på parkeringsplads

Illustration af rumfartøj der lander på asteroide
Nyheder

NASAs vilde plan:

Vil lande rumfartøj

på asteroide

Statsminister Mette Frederiksen med alvorlig mine og en løftet pegefinger hun ses i profil
Nyheder

Efter Frank-exit:

Mette Frederiksen

helt enig

Biler i kø på motorvej
Nyheder

Ulykke lukker motorvej

En tydeligt brødbetynget Frank Jensen med jakkekraven trukket op.
Nyheder

Frank Jensen

trækker sig

fra politik

Rækkehuset der er bygget i grå mursten. Der vokser efeu op ad væggene på det gamle hus.
Nyheder

Her er Danmarks

dyreste rækkehus

Frank Jensen og Mette Frederiksen sidder ved et bord og holder møde. Statsminister Mette Frederiksen sidder med den ene hånd til hovedet mens Frank Jensen taler.
Nyheder

Nu bryder

Mette tavsheden

En bunke visne blade ligger på en græsplæne. En rød bladrive står og hviler sig op ad en sort havebænk.
Livsstil

Derfor skal du IKKE 

fjerne nedfaldne blade

Tøjstativ med tøj til kvinder. En blomstret kimono er i forgrunden.
Nyheder

700 ton helt nyt tøj

går op i flammer

Et gammelt skur der står i en baghave.
Krimi

Kvinde forsvundet:

Kig i dit skur

Nærbillede af en brødbetynget Frank Jensen ved pressemødet søndag aften på Københavns Rådhus.
Nyheder

Mødeformen

vækker kritik

Frank Jensen foran en mikrofon
Nyheder

Seneste:

Frank Jensen fortsætter

Sofie Carsten Nielsen på pressemøde
Nyheder

Efter krisemøde:

Sofie Carsten Nielsen

fortsætter som leder 

Lisa Montgomery i fængslet
Nyheder

For første gang i 67 år:

USA henretter kvinde

En kranvogn med en smadret bil på ladet
Krimi

Voldsom ulykke

med tre biler

Frank Jensen kigger ned i jorden.
Nyheder

Endnu flere sager: 

Nye anklager

mod Frank Jensen