Vi kan sagtens konkurrere med kineserne, polakkerne og tyskerne, selvom vi har pæne lønninger i Danmark.
Ifølge en ny analyse har evnen til at konkurrere med udlandet ikke været bedre i de seneste 20 år, skriver Ugebrevet A4.
Ifølge analysen, som er udarbejdet af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), ligger industrien samlet set lunt i svinget, når man måler på lønninger og ser på evnen til at slå konkurrenterne i omverdenen.
Konkurrenceevnen målt på løn i forhold til udlandet har ikke været bedre siden 1995.
- Dansk industri har en bomstærk konkurrenceevne. Vi har et enormt overskud på betalingsbalancen og et stort overskud på handlen med industrivarer, siger chefanalytiker i AE Frederik Pedersen til Ugebrevet A4.
I fagforbundet Dansk Metal nikker cheføkonom Allan Lyngsø Madsen genkendende til konklusionen om, at det går rigtigt godt for industrien.
- Industriens konkurrenceevne er helt i top. Vi står med et supergodt udgangspunkt for at koble os på det opsving, som blandt andre den økonomiske samarbejdsorganisation OECD forudser, siger Allan Lyngsø Madsen til A4.
Han hæfter sig ved, at industriens eksport buldrer derudaf, og at eksportvirksomhederne har klaret sig godt gennem krisen.
Desuden er beskæftigelsen i industrien steget otte kvartaler i træk. Fra 2013 til 2015 er beskæftigelsen steget med 7300, så vi nu er oppe på 288.000 ansatte i industrien.
I forhold til mange andre lande får ansatte i dansk industri høje lønninger. Men analysen og mange andre tal viser, at lønningerne ikke er højere, end de kan bære.
- Det er en myte, at lønniveauet i eksportvirksomhederne er for højt, siger Kristian Weise, som er direktør for centrumvenstre tænketanken Cevea, til A4.
Kristian Weise vurderer, at der er en skæv offentlig debat om niveauet for lønninger i Danmark.
- Arbejdsgiverne tager ofte de meste pressede brancher - eksempelvis slagterierne - og bruger dem til at sige, at der er et generelt problem med lønniveauet, siger han.
/ritzau/