Chefredaktøren: Nej, drenge, det er dårlig stil

KENDER DU udtrykket ”puttemiddage”?

Alt efter orientering lyder det enten lovende – eller underligt. Ifølge den seneste afdækning af BT og Berlingske er det et udbredt fænomen, særligt på gymnasier i Nordsjælland.

Konceptet er kendt over årene med forskellige variationer. De ”store” drenge i 3G inviterer udvalgte 1G piger til middag og lir. Rammen for de 15-16-årige piger er, at det er bedst at blive udvalgt. Også selv om det kun skyldes, at man er lækker/pæn - set i drengenes øjne. Det er de andre piger jo så ikke…

Det er ikke så langt fra dyreriget eller middelalderen. Midlerne er anderledes, de sociale konventioner er velkendte. Det kunne være interessant, hvis det var modsat: At 3G piger udvalgte 1G drenge, men nej, det er i reglen unge piger, der skal gøre sig til over for ældre fyre.

Fænomenet havde også nået min datters gymnasium sidste år. Her blev der heldigvis så meget snak og kontrovers om det, så ledelse, lærere og elever fik lagt det ned. Det er der en god læring i – men på en række nordsjællandske gymnasier skal der åbenbart kritisk mediedækning til, før der handles af rektorerne. Om end nogle mener, det entydigt er forældrenes ansvar.

TORSDAG AFTEN i DR2 Deadline argumenterede professor og kønsforsker Hans Bonde for, at vi som voksne ikke skal være så grænsesættende. Unge har til alle tider søgt grænser, og hvorfor skal det tilkomme os at sætte normer for seksuel udøvelse? Opfatter jeg Bondes standpunkt.

På den måde kan man legitimere megen dårlig opførsel. Det tror jeg ikke, i al fairness, er Hans Bondes holdning! Men man skal være dum og blind for ikke at se de åbenlyse krænkelser og udnyttelse af de sociale omstændigheder. Samt den tydelige seksualisering af præstation: jo vildere, jo bedre.

Drenge og mænd har til evig tid domineret rammerne for, hvordan kvinder skal være lækre, være til for dem og mere eller åbenlyst givet karakterer til kvinder. Noget, som verdens mest magtfulde mand, Donald Trump, har stået i spidsen for på hans skala fra 1 til 10.
Uanset om man er voksen mand eller kvinde, må vi da anerkende kampen for ligestilling. Det kunne fx være dejligt, hvis nogle af de selverklærede, ”tag tøjet af”-feminister (Nikita Klæstrup, Louise Kjølsen mfl.) kom på banen og fordømte den nordsjællandske putte pinlighed.

LIGESTILLING HANDLER ikke mindst om retten til at vælge selv. Det valg skal unge selv have lov at træffe, gerne i lyset af den voksnes position og holdning.

Ordentlige, mandlige værdier handler for mig om respekt, rimelighed, ærlighed og nysgerrighed. For at nævne nogle. Hvad er en kvindes opmærksomhed værd, hvis den kun opnås gennem tvang, fysisk eller psykologisk? Hvad er det værd, hvis min fordel kun fremmes af min alder eller økonomiske status?

Ikke en skid, undskyld mig! Derfor er gymnasie-ungdommens forældre de allervigtigste rollemodeller i disse tilfælde. Når man hører udsagn fra unge mænd, der mere eller mindre slører ansvaret for at sige fra, er der tale om et moralsk kaput fra forældrenes side.

Stifter af forældremagasinet Nordic Parenting, Sofie Münster, peger på, at man skal blande sig som forældre. ” Sæt ord på det at være voksen og sæt ord på, hvad der er forkert. Og når man så får en teenager, skal man skifte måden, hvorpå man taler til dem. Man skal være mere lyttende, spørgende og mere interesseret, så man hjælper den unges refleksion på vej.”

SEKSUEL FRIGØRELSE handler om retten til at vælge selv. At blive til den person med de lyster og lidenskaber, man udvikler. Og dem man vil dyrke det med. Det skal vi støtte unge og voksne i. Uden forbehold.

Så skal vi lytte. For virkeligheden er ikke altid så pervers, som vi medier har en tendens til at gøre den til. Ikke alle puttemiddage har seksuelle undertoner, og der findes faktisk skoler, hvor det er pigerne, der sætter rammerne. Læs her, hvorfor nogle andre unge opfordrer folk til at slappe lidt af.

Det er ofte sådan, at vi ”old timers” bekymrer os med det samme. Forarges og idylliserer vores egen ungdom og principper om ordentlighed.

Når det er sagt, må man også mande sig op til at sige ”Nej, drenge, det er dårlig stil. Tag afstand fra jer selv!”

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.