Administration 

Blogger: Respektløst når politikere ignorerer viden og erfaringer

Det er farligt at basere politik på følelser og ideologi, mener blogger Lisbeth Riisager Henriksen.

Cand.mag., forfatter og redaktør af bogantologierne "Hvad i alverden er meningen?" (2011) og "Et liv i andres hænder" (2014).

ET UGEBREV fra Dansk Folkeparti i denne uge havde titlen "Politik er først og fremmest følelser".

Her skrev gruppeformand for Dansk Folkeparti Peter Skaarup, at følelser skal være politikeres kompas:

"Følelsesapparatet hjælper os eksempelvis med at afgøre, hvordan kriminalitet skal straffes, hvor meget studerende skal have i SU, eller hvem der kan få kontanthjælp. Der er altså en form for mening i følelserne, fordi de afspejler tidligere erfaringer i livet. Derfor skal man heller ikke underkende eller nedgøre følelsers indflydelse på vores måde at træffe beslutninger og navigere på i et moderne samfund."

Han tog afstand fra at gøre viden til en primær ingrediens og forudsætning for politik:

"Politik skal ikke videnskabeliggøres. Der findes ikke noget facit i politik - kun følelser og holdninger. Begreber som sandt og falsk eller godt og ondt har ganske enkelt ikke hjemme i det politiske rum. (...) Vi har i de senere år oplevet en voksende politikerlede. Det har i høj grad at gøre med, at der bliver lyttet for lidt til borgerne. Ideologiske luftkasteller, bedrevidende analyser og politisk korrekthed bør træde i baggrunden til fordel for de temaer, som danskerne finder relevante."

I Informations artikel fredag om nyhedsbrevet formules Peter Skaarups kritik af danske politikere som en kritik af "at gøre politik til et spørgsmål om at vide noget, om at læse rapporter og deltage i høringer, om at modtage anbefalinger og lave undersøgelser, om at sætte sig ind i forskningen i retspolitik, socialpolitik, skolepolitik, arbejdsmarkedspolitik, uddannelsespolitik og udenrigspolitik, selv om det ifølge gruppeformanden først og fremmest handler om noget helt andet: Om at føle noget."

JEG ER FULDSTÆNDIGT UENIG med Peter Skaarup i, at politik skal basere sig på følelser alene, og at politik ikke også indeholder moralske elementer.

Uden et faktuelt baseret vidensgrundlag får politiske beslutninger netop karakter af de ideologiske luftkasteller, som Skaarup tager afstand fra. Uden et faktuelt baseret vidensgrundlag får politiske reformamok uoverskuelige og forfærdende negative konsekvenser for de borgere og det samfund, som beslutningerne vedrører. Og etik og moral kan ikke frakobles relationen til den virkelighed, den vedrører.

Det er simpelthen respektløst over for borgerne og samfundet, når magthavere ignorerer den tunge viden og de erfaringer, som allerede findes. Det er respektløst af mange grunde, men også fordi man aldrig kan gøre det gode og rette uden at tage bestik af den situation eller den virkelighed, man står i. Og politik bliver altid også til noget, der får moralske implikationer. Om man vil det eller ej.

OG DET ER NETOP DET, vi har set med for eksempel daværende beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsens (V) kontanthjælpsreform fra 2016: Der blev lovgivet på baggrund af fordomme og synsninger om, at der var for mange modtagere af kontanthjælp, især blandt indvandrere og flygtninge. Og Dansk Folkeparti har opretholdt en forestilling om, at kronisk syge mennesker og mennesker med handicap slet ikke er langvarigt på kontanthjælp.

Den tilgængelige socialfaglige viden på området og høringsbidrag fra mange handicap- og socialorganisationer og andre med stor viden og erfaring på området blev konsekvent affærdiget af Dansk Folkeparti, da lovforslaget om den seneste kontanthjælpsreform blev behandlet i Folketinget - ligesom den i øvrigt også blev fra de øvrige forligspartier: Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance.

At kontanthjælpsreformen så først og fremmest ramte syge danske statsborgere, og at tre fjerdedele af gruppen ("aktivitetsparate") af kontanthjælpsmodtagere slet ikke er arbejdsdygtige her og nu og størstedelen af dem varigt syge, handicappede eller har andre problemstillinger ud over ledighed, var Dansk Folkeparti ligeglad med. Man ville bare ramme indvandrerne og efterkommerne af disse, koste hvad det ville.

NU HAR VI SÅ SET, at reformen har fået store negative konsekvenser for mange varigt syge med varigt nedsat arbejdsevne, som, alle løfter til trods, bliver fastholdt på kontanthjælp, selvom de ifølge Dansk Folkepartis udsagn burde blive afklaret til fleksjob eller førtidspension. Det ser vi for eksempel i København, hvor en stor gruppe alvorligt syge mennesker holdes på kontanthjælp år efter år. Det er et faktum.

Det var også en forventelig konsekvens af daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksens (S) reformer af førtidspension, fleksjob og sygedagpenge, at færre syge borgere ville kunne få forlængede sygedagpenge, fleksjob eller førtidspension. Derfor var det forventeligt, at også mange, der er ramt af kronisk sygdom eller handicap, ville komme i klemme i kontanthjælpsreformen.

Kontanthjælp er en arbejdsmarkedsordning, som alene forholder sig til ledighed, men ikke forholder sig til målgruppen mennesker med handicap. Det har cand.scient.pol., ph.d. og adjunkt ved socialrådgiveruddannelsen på VIA University College i Aarhus, Finn Amby, fastslået i sin ph.d.-afhandling ”Målgruppen der forsvandt” fra 2014.

Jeg synes overhovedet ikke, det er fair at tillade, at kronisk syge danskere bliver anbragt på denne ordning frem for på ordninger, der tager hensyn til deres helbredsituation og nedsatte arbejdsevne, blot for at indvandrere ikke skal få kontanthjælp.

DESVÆRRE ER DANSK FOLKEPARTI ikke ene om at gøre følelser til en hovedingrediens i dansk politik. Den samme fakta- og argumentresistens så vi eksempelvis i reformerne af førtidspension, fleksjob, sygedagpenge under ledelse af daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen, som blev vedtaget med stemmer fra alle Folketingets partier på nær Enhedslisten (førtidspensionsreformen dog uden Dansk Folkeparti. Alternativet var ikke etableret dengang).

Også her blev høringer til pseudohøringer, og man kørte med reformerne et ideologisk og følelsesbaseret korstog imod de syge, som, måtte man forstå, var nogle gevaldige nassere. Store dele af reformerne var ideologiske luftkasteller snarere end politik, der tog udgangspunkt i en reel analyse af virkeligheden.

Det har mere været normen end undtagelsen i store dele af den nyliberalistiske og konkurrencestatslige politik, som vores politikere har ført i Danmark i de seneste år især siden SRSF-regeringens tiltrædelse i 2011, at benægte fakta og at lave politik på fordomme og ideologi.

For konkurrencestaten er dybest set et ideologisk projekt, som er resistent over for virkeligheden, viden, fakta og argumenter.

Man har ageret som nogen, der var bedrevidende end hele befolkningen og dens erfaringer. Når man opfører sig bedrevidende end dem, man påvirker med sin politik, og som besidder den egentlige viden om nogle forhold, så udviser man respektløs opførsel. Den slags skaber vrede i befolkningen.

DET ER ET DEMOKRATISK PROBLEM, ligesom det er krænkende for faglighed og retssikkerhed. Uden respekt for virkelighedens fakta, herunder for eksempel på social- og beskæftigelsesområdet respekt for praktiserende lægers og speciallægers faglige vurderinger af syge klienters helbred, bliver social- og beskæftigelsespolitikken uretfærdig for dem, det handler om, og for de fagfolk, der leverer dygtig fagviden.

At behandle syge mennesker med nedsat eller ingen arbejdsevne som om, de er raske eller kan blive det, selvom alle deres læger har dokumenteret det modsatte, er en krænkelse af syge mennesker og en krænkelse af fagfolks store viden og erfaring. Det burde ikke høre hjemme i et land, som politikere kalder et retssamfund.

MEN SKAARUP HAR RET I, at de fleste politikere lytter for lidt til befolkningen.

Jeg er dog overbevist om, at størsteparten af vælgerne ønsker, at Folketingets politikere ikke blot lytter til diffuse følelser og fordomme, men først og fremmest til den viden og erfaring, som allerede findes til overflod i befolkningen, på universiteter, i sociale organisationer, på arbejdsmarkedet osv. At de baserer politik på oplysning af relevante forhold frem for på følelser og fordomme alene. Der skal endvidere demokratisk samtale til, og den er nødt til at forholde sig til fakta, erfaringer og argumenter.

Det burde ikke være gangbar politik anno 2017 at benægte fakta, evidens og gode argumenter, og det er tåbeligt at basere politik på følelser alene. Jeg tror heller ikke på, at der skulle være noget særligt folkeligt over at afvise at forholde sig til den viden, som befolkningen eller dele af den har akkumuleret; det er i al fald meget primitivt at basere sine beslutninger på følelser alene, selvom følelser naturligvis må spille en eller anden afbalanceret rolle.

Politik bør basere sig på en afbalanceret vægtning mellem viden, erfaringer, fornuft og følelser. Ellers ender vi i totalitære tilstande.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

mand
Kendte

Christian Degn:

Nyt stort projekt

tennisspiller
Sport

Holger Rune:

Knækker argentiner

høns i bure
Nyheder

Ikke stor fare for

folkesundheden 

portræt mand
Nyheder

Tilbage på jobbet

portræt mand
Nyheder

Vil hæve abortgrænsen

to mænd
Nyheder

Biden: Vil møde

Trump i tv-debat

pistol
Krimi

16-årig sigtes

for skydevåben 

helikopter og ambulance
Krimi

Voldsomt:

Kvinde fløjet på hospitalet

Pressenævnets logo
Nyheder

Pressenævnet kritiserer Avisen.dk

portræt mand
Kendte

Ville afbryde Forræder

Nyheder

Amerikanske styrker til Danmark

blå blink
Krimi

Drabstiltalt:

Han ville brænde skib af

pusher street på christiania
Krimi

Christiania-beboer tjente

20 millioner på hash

person cykler i regnen
Nyheder

Vådeste april i 150 år

mand poserer
Krimi

Stig Tøfting tiltalt

for vold

Tekst der skal minde om kollonner i en avis.
Livsstil

Optimistiske danskere:

Sommeren kommer snart 

mus
Dyreliv

Mange mus i år:

Sådan slipper du af

med dem

Krimi

Omkom på fiskekutter:

Hævder han gik amok 

politibiler holder foran retsbygning
Krimi

Bombetrussel:

Østre Landsret evakueret 

kong frederik smiler
Kongelige

Kong Frederik åbner ny metro 

politibil med påskriften politi
Krimi

Fandt narko og pistol:

To anholdt 

to personer står på christiansborg
Nyheder

Snagede i mails:

Folketinget brød loven

kvinde med briller
Kendte

Politiker knust af sorg:

Mistede nyfødt datter

Nyheder

Store bededag: Lukkede

skoler og fri til ansatte

bil holder på fortov
Krimi

Bilist opdagede røveri og

kørte ind i gerningsmand 

påfulgetæppe
Kongelige

Dronning Margrethe har

designet nyt Tivoli-tæppe 

folk sidder i solen
Nyheder

Lun weekend venter 

en klase vindruer på en stok
Mad og drikke

Dårligste vinproduktion i 62 år

Nyheder

Norsk mord-sigtet milliardær frikendes

et pilleglas
Sundhed

Forskning: D-vitamin hæmmer kræft

en bil på et fortov
Krimi

Fodgænger i alvorlig ulykke

Nyheder

Harvey Weinsteins voldtægtsdom omstødt

kraner i bybilledet
Krimi

Mand er faldet ned fra kran under arbejde

en sangerinde på scenen
Kendte

Superstjerne flyver første klasse - datteren på monkey

Sukkenes bro i Venedig
Rejser

Tusinder køber billet til Venedig 

portræt mand
Kendte

Populær vært

må trække stikket

portræt mand
Krimi

Politiet efterlyser:
Tag ikke kontakt

logo på retsbygning
Krimi

Forældre må ikke

kramme deres søn 

Mand og kvinde
Nyheder

Nye billeder: Sådan

har du aldrig set dem

Mand og kvinde
Kendte

Flytter sammen

Nyheder

Børsen: Driften er normal

Mand og kvinde
Kendte

Nyt ansigt for

150.000 kroner

rød mælle
Sport

Vingerne er faldet af

kø på motorvej
Krimi

Hagl skaber

kaos på motorvej

portræt mand
Nyheder

Tre skibe angrebet

Nyheder

Vi sætter stadig

hveder på bordet

portræt mand
Nyheder

Forlanger svar om

massegrave i Gaza

et par sidder ved et telt
Livsstil

Campingpladser er populære – campingvogne er ikke

kastrup lufthavn
Nyheder

Flystrejke aflyser fly fra Københavns Lufthavn

en lille bil ved den røde løber
Biler

Pioneren Prius

en auktionarius
Helt vildt

Klimt-maleri solgt for 224 mio. kroner

demonstranter med et flag
Nyheder

Rapper dømt til døden 

En smadret bil på en vej
Krimi

Kvinde dræbt i ulykke – mand fængslet

en kæmpe villa ned til en sø
Livsstil

Her er landets dyreste boliger

Nyheder

Boeing i stor krise

en by i et rødt skær
Helt vildt

Athen ser rødt

Mand med indkøbsvogn fyldt med øl og sodavand
Nyheder

Grænsehandel med øl og sodavand lever på lånt tid

Kim Kardashian og Kanye West
Kendte

Superstjerne vil lave porno

Gamle bygninger set ude fra
Krimi

Fem drenge tiltalt for vold på Herlufsholm Kostskole

Lyshåret kvinde foran flag
Kendte

Elvira Pitzner er gravid

Nyheder

Anbefaler prøver i skolen med kunstig intelligens

mand smiler
Kongelige

Grev Nikolais store brøler

Blå blink på politibil
Nyheder

To børn fundet døde i Sverige

Kø på landevej
Nyheder

Dødsulykke:

Hovedvej helt lukket

Biblioteksbygning set ude fra
Nyheder

Politiet skyder og dræber mand på bibliotek

Kvinde poserer på rød løber
Kendte

Fotograf var uvilligt vidne til stjernes bilsex

Mand taler med to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Bål, brunsviger og bodyshaming

sanger på scenen
Kendte

Johnny Cash

klar med nyt album 

kvinde med rødt øje
Kongelige

Dronningen ser rødt 

tyk person holder sig på dellerne
Sundhed

Ung forsker:

BMI er forældet

butik smadret
Biler

Smadrede ind i Netto:

Nu kaldes bilen tilbage

politi til stede på vej
Krimi

Politiet massivt til stede

i boligområde 

Nyheder

Dommer til Trump-advokat:

Du er ved at miste al

troværdighed

person ser tv
Film og TV

Streamingtjeneste

vil stoppe deling af

koder 

Retten i aarhus set udefra
Krimi

Tasketyve gik efter ældre kvinder

mand går med alligator
Helt vildt

Video: Nedlægger

alligator på åben gade

folk på vej ind i bygning
Mad og drikke

Stopper salg af

chokolade

Politifolk og en politibil i en skolegård.
Krimi

Seks syrebomber

kastet ind i skolegård

Katerina og Elvira Pitzner på den røde løber.
Kendte

Diamantfamilien

afslører forlovelse