Administration 

Blogger: Respektløst når politikere ignorerer viden og erfaringer

Det er farligt at basere politik på følelser og ideologi, mener blogger Lisbeth Riisager Henriksen.

Cand.mag., forfatter og redaktør af bogantologierne "Hvad i alverden er meningen?" (2011) og "Et liv i andres hænder" (2014).

ET UGEBREV fra Dansk Folkeparti i denne uge havde titlen "Politik er først og fremmest følelser".

Her skrev gruppeformand for Dansk Folkeparti Peter Skaarup, at følelser skal være politikeres kompas:

"Følelsesapparatet hjælper os eksempelvis med at afgøre, hvordan kriminalitet skal straffes, hvor meget studerende skal have i SU, eller hvem der kan få kontanthjælp. Der er altså en form for mening i følelserne, fordi de afspejler tidligere erfaringer i livet. Derfor skal man heller ikke underkende eller nedgøre følelsers indflydelse på vores måde at træffe beslutninger og navigere på i et moderne samfund."

Han tog afstand fra at gøre viden til en primær ingrediens og forudsætning for politik:

"Politik skal ikke videnskabeliggøres. Der findes ikke noget facit i politik - kun følelser og holdninger. Begreber som sandt og falsk eller godt og ondt har ganske enkelt ikke hjemme i det politiske rum. (...) Vi har i de senere år oplevet en voksende politikerlede. Det har i høj grad at gøre med, at der bliver lyttet for lidt til borgerne. Ideologiske luftkasteller, bedrevidende analyser og politisk korrekthed bør træde i baggrunden til fordel for de temaer, som danskerne finder relevante."

I Informations artikel fredag om nyhedsbrevet formules Peter Skaarups kritik af danske politikere som en kritik af "at gøre politik til et spørgsmål om at vide noget, om at læse rapporter og deltage i høringer, om at modtage anbefalinger og lave undersøgelser, om at sætte sig ind i forskningen i retspolitik, socialpolitik, skolepolitik, arbejdsmarkedspolitik, uddannelsespolitik og udenrigspolitik, selv om det ifølge gruppeformanden først og fremmest handler om noget helt andet: Om at føle noget."

JEG ER FULDSTÆNDIGT UENIG med Peter Skaarup i, at politik skal basere sig på følelser alene, og at politik ikke også indeholder moralske elementer.

Uden et faktuelt baseret vidensgrundlag får politiske beslutninger netop karakter af de ideologiske luftkasteller, som Skaarup tager afstand fra. Uden et faktuelt baseret vidensgrundlag får politiske reformamok uoverskuelige og forfærdende negative konsekvenser for de borgere og det samfund, som beslutningerne vedrører. Og etik og moral kan ikke frakobles relationen til den virkelighed, den vedrører.

Det er simpelthen respektløst over for borgerne og samfundet, når magthavere ignorerer den tunge viden og de erfaringer, som allerede findes. Det er respektløst af mange grunde, men også fordi man aldrig kan gøre det gode og rette uden at tage bestik af den situation eller den virkelighed, man står i. Og politik bliver altid også til noget, der får moralske implikationer. Om man vil det eller ej.

OG DET ER NETOP DET, vi har set med for eksempel daværende beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsens (V) kontanthjælpsreform fra 2016: Der blev lovgivet på baggrund af fordomme og synsninger om, at der var for mange modtagere af kontanthjælp, især blandt indvandrere og flygtninge. Og Dansk Folkeparti har opretholdt en forestilling om, at kronisk syge mennesker og mennesker med handicap slet ikke er langvarigt på kontanthjælp.

Den tilgængelige socialfaglige viden på området og høringsbidrag fra mange handicap- og socialorganisationer og andre med stor viden og erfaring på området blev konsekvent affærdiget af Dansk Folkeparti, da lovforslaget om den seneste kontanthjælpsreform blev behandlet i Folketinget - ligesom den i øvrigt også blev fra de øvrige forligspartier: Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance.

At kontanthjælpsreformen så først og fremmest ramte syge danske statsborgere, og at tre fjerdedele af gruppen ("aktivitetsparate") af kontanthjælpsmodtagere slet ikke er arbejdsdygtige her og nu og størstedelen af dem varigt syge, handicappede eller har andre problemstillinger ud over ledighed, var Dansk Folkeparti ligeglad med. Man ville bare ramme indvandrerne og efterkommerne af disse, koste hvad det ville.

NU HAR VI SÅ SET, at reformen har fået store negative konsekvenser for mange varigt syge med varigt nedsat arbejdsevne, som, alle løfter til trods, bliver fastholdt på kontanthjælp, selvom de ifølge Dansk Folkepartis udsagn burde blive afklaret til fleksjob eller førtidspension. Det ser vi for eksempel i København, hvor en stor gruppe alvorligt syge mennesker holdes på kontanthjælp år efter år. Det er et faktum.

Det var også en forventelig konsekvens af daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksens (S) reformer af førtidspension, fleksjob og sygedagpenge, at færre syge borgere ville kunne få forlængede sygedagpenge, fleksjob eller førtidspension. Derfor var det forventeligt, at også mange, der er ramt af kronisk sygdom eller handicap, ville komme i klemme i kontanthjælpsreformen.

Kontanthjælp er en arbejdsmarkedsordning, som alene forholder sig til ledighed, men ikke forholder sig til målgruppen mennesker med handicap. Det har cand.scient.pol., ph.d. og adjunkt ved socialrådgiveruddannelsen på VIA University College i Aarhus, Finn Amby, fastslået i sin ph.d.-afhandling ”Målgruppen der forsvandt” fra 2014.

Jeg synes overhovedet ikke, det er fair at tillade, at kronisk syge danskere bliver anbragt på denne ordning frem for på ordninger, der tager hensyn til deres helbredsituation og nedsatte arbejdsevne, blot for at indvandrere ikke skal få kontanthjælp.

DESVÆRRE ER DANSK FOLKEPARTI ikke ene om at gøre følelser til en hovedingrediens i dansk politik. Den samme fakta- og argumentresistens så vi eksempelvis i reformerne af førtidspension, fleksjob, sygedagpenge under ledelse af daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen, som blev vedtaget med stemmer fra alle Folketingets partier på nær Enhedslisten (førtidspensionsreformen dog uden Dansk Folkeparti. Alternativet var ikke etableret dengang).

Også her blev høringer til pseudohøringer, og man kørte med reformerne et ideologisk og følelsesbaseret korstog imod de syge, som, måtte man forstå, var nogle gevaldige nassere. Store dele af reformerne var ideologiske luftkasteller snarere end politik, der tog udgangspunkt i en reel analyse af virkeligheden.

Det har mere været normen end undtagelsen i store dele af den nyliberalistiske og konkurrencestatslige politik, som vores politikere har ført i Danmark i de seneste år især siden SRSF-regeringens tiltrædelse i 2011, at benægte fakta og at lave politik på fordomme og ideologi.

For konkurrencestaten er dybest set et ideologisk projekt, som er resistent over for virkeligheden, viden, fakta og argumenter.

Man har ageret som nogen, der var bedrevidende end hele befolkningen og dens erfaringer. Når man opfører sig bedrevidende end dem, man påvirker med sin politik, og som besidder den egentlige viden om nogle forhold, så udviser man respektløs opførsel. Den slags skaber vrede i befolkningen.

DET ER ET DEMOKRATISK PROBLEM, ligesom det er krænkende for faglighed og retssikkerhed. Uden respekt for virkelighedens fakta, herunder for eksempel på social- og beskæftigelsesområdet respekt for praktiserende lægers og speciallægers faglige vurderinger af syge klienters helbred, bliver social- og beskæftigelsespolitikken uretfærdig for dem, det handler om, og for de fagfolk, der leverer dygtig fagviden.

At behandle syge mennesker med nedsat eller ingen arbejdsevne som om, de er raske eller kan blive det, selvom alle deres læger har dokumenteret det modsatte, er en krænkelse af syge mennesker og en krænkelse af fagfolks store viden og erfaring. Det burde ikke høre hjemme i et land, som politikere kalder et retssamfund.

MEN SKAARUP HAR RET I, at de fleste politikere lytter for lidt til befolkningen.

Jeg er dog overbevist om, at størsteparten af vælgerne ønsker, at Folketingets politikere ikke blot lytter til diffuse følelser og fordomme, men først og fremmest til den viden og erfaring, som allerede findes til overflod i befolkningen, på universiteter, i sociale organisationer, på arbejdsmarkedet osv. At de baserer politik på oplysning af relevante forhold frem for på følelser og fordomme alene. Der skal endvidere demokratisk samtale til, og den er nødt til at forholde sig til fakta, erfaringer og argumenter.

Det burde ikke være gangbar politik anno 2017 at benægte fakta, evidens og gode argumenter, og det er tåbeligt at basere politik på følelser alene. Jeg tror heller ikke på, at der skulle være noget særligt folkeligt over at afvise at forholde sig til den viden, som befolkningen eller dele af den har akkumuleret; det er i al fald meget primitivt at basere sine beslutninger på følelser alene, selvom følelser naturligvis må spille en eller anden afbalanceret rolle.

Politik bør basere sig på en afbalanceret vægtning mellem viden, erfaringer, fornuft og følelser. Ellers ender vi i totalitære tilstande.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

caroline wozniacki smiler
Kendte

Godt nyt til fans: 
Wozniacki klar 
til sidste kamp

silas holst og lise rønne poserer
Film og TV

Silas om Lise Rønne:

Jeg er helt pjattet

med hende

indkøbskurv med grøntsager
Sundhed

Disse madvarer er

guld værd for helbredet

galakse
Helt vildt

Finder seks 
døde galakser 

færge på havet
Nyheder

Stormen aflyser

flere færger

villa set fra luften
Helt vildt

80 millioner: Dansk

milliardær sætter tre

villaer til salg

Nyheder

Medicinal-boss:

Corona er overstået

om et år

høje bølger ved strand
Nyheder

Nu rammer stormen: 
Bølger på fem meter

bil har ramt træ
Krimi

Voldsom ulykke:

Bragede frontalt

ind i træ 

En fed bil foran et stort hus
Biler

Lexus er tilbage

i Danmark

kvinde står foran bil
Nyheder

Jagten på dræbt

bloggers forlovede

fortsætter 

Pokal
Kendte

Claus Meyer:

En af de største oplevelser i mit liv

slædehunde
Dyreliv

Menneskets bedste ven: 

Guld værd i oldtiden

Nyheder

USA vil donere flere vacciner end alle andre tilsammen

Margrethe
Kongelige

Dronningen til hemmelig fødselsdag

Jes Dorph
Kendte

Jes Dorph-Petersen bliver vært igen

Chris
Nyheder

Chris Anker Sørensen: Hyldes med æresløb

Notre  dame
Nyheder

Pengene vælter ind:

Notre Dame skal genopbygges

restaurant
Mad og drikke

Spisested politianmeldt: Staten har svigtet mig

Pengesedler og mønter
Nyheder

Skrabede sig til milliongevinst - barnebarn får det halve

tilskuere
Sport

Se video: Fodboldfans jagter dommer og kaster brændende fakkel ind i hans bil

frederik og margrethe
Kongelige

Første gang i flere år: Dronningen og kronprinsen rejser udenlands

dollars-sedler
Helt vildt

Kvinde havde lagt plan for lottogevinst inden hun vandt

Krimi

Voldsom brand på bosted - en fundet død

tallerken med hummus
Mad og drikke

Du må ikke spise denne hummus

stormvejr
Nyheder

Storm på vej
- her kan den ramme

bakterier
Sundhed

Bor du i et legionella-ramt område?

Molly Egelind og kolleger
Kendte

Sygeplejeskolen-stjerne: Jeg har ikke følt mig specielt voksen

esben
Kendte

Esben Dalgaard:

Udfordrende at få en dødsdom

Chris Anker
Sport

Chris Anker Sørensen:

Udgiver bog efter sin død

La Palma
Helt vildt

Vild video:

Lava får pool til at koge

Ulla Vejby
Film og TV

Sygeplejeskolen eller Badehotellet:

Jeg elsker roller med skæve personligheder

lønninger
Nyheder

Det tjener cheferne: Årsløn 57 millioner

Grønland
Nyheder

Grønland: Rekordhøjt antal smittede

vm
Sport

Dansk VM-guld i enkeltstart

Bangkok
Nyheder

Bangkok gør klar til turister i november

Nyheder

Regeringen afviser indgriben på boligmarkedet

en masse bliver vaccineret
Corona

Corona på tilbagetog i Danmark:

Kontakttal på 0,7

en blond kvinde med protest-skilt bagved
Krimi

Sådan blev den russiske spion slået ihjel

En mand i mørkt tøj
Kendte

Simon Kvamm har solgt sit hus i Nordjylland

Krimi

26-årig anholdt for voldtægt af 60-årig 

en gøende hund
Dyreliv

Sådan stopper du din hunds gøen

Billede af skægget mand, som vinker og Mary i løbetøj
Kongelige

Kronprinsesse Mary jubler:

Far på besøg

Skyskrabere set nedefra
Krimi

Selvmorder rammer sagesløs fodgænger – begge dør

billeder af hunde på en jernlåge
Krimi

75 hunde dør i brand på hundepension

to med maske fotograferer hinaden foran et skilt
Corona

COVID-19 har slået flere amerikanere ihjel end den spanske syge

En ældre dame smiler
Sundhed

Farvel gebis:

Vi beholder vores naturlige tænder

to mennesker med masker
Nyheder

Trudeau fortsætter efter canadisk valg

Osrams hovedkontor
Nyheder

Mand stjal

67 kilo guld

fra sit job

En politibetjent set fra ryggen.
Krimi

Fuld mand

bed betjent

Chris Anker Sørensen
Sport

Chris Anker Sørensen:

Bror døde også på cykel

Chris Anker Sørensen og hans kone Michelle til en prisuddeling i 2019.
Sport

Chris Ankers kone i chok:

Kan ikke rumme at jeg

aldrig skal kysse ham igen

Sangeren Annika Aakjær på den røde løber med vildt og rødt hår
Underholdning

Annika Aakjær syg:

Aflyser alt

Retten i Aalborg set udefra.
Krimi

52-årig indrømmer

drab på ekskone

En kæmpe bunke blandede vingummibamser i forskellige farver.
Mad og drikke

Farlige vingummier –

du kan blive kvalt

Screendump fra overvågningsvideo manden, der er klædt i sort er meget utydelig.
Krimi

Voldtog 60-årig kvinde

ved du hvem han er?

Corona
Nyheder

Pfizer: Vaccine til børn er sikker og virker

Nyheder

Rusland:

Otte personer døde i skyderi 

Hørsholm
Nyheder

Ejendomsmarkedet gløder: Boligdrømme til over 30 millioner

Katrine Greis-Rosenthal
Underholdning

Sygeplejeskolen-stjerne:

Har fundet det gode familieliv

Nyheder

Da Kanariske Øer:

5000 er evakueret 

The Crown
Underholdning

Emmy-uddeling: The Crown løb med store priser  

tænder
Nyheder

Styrelse stopper salg af tandblegemidler

Portræt af Anne Louise Hassing i blødt lys der ligner solopgang og en hvid kjole.
Kendte

Anne Louise Hassing

kærligheden brast

Et sæt hænder klædt i blå engangshandsker med en klud i den ene og en spray i den anden.
Nyheder

Vil have en

hygiejnemilliard

til rengøring

Portræt af Mathilde Falch på en sort baggrund.
Underholdning

Toppen af poppen:

VILLE tale om andet

end musikken

Portræt af Tina Lund i solskin med udslået hår.
Kendte

Tina Lund

gift igen

Nyheder

Vulkan i udbrud

på ferieø

ATK-bil
Krimi

Blitzet: "Førerløs" bil

drønede igennem byzone

Prins Andrew i forgrunden bag ham ses prinsesse Beatrice med en stor sort og hvid hat.
Kongelige

Dropper sit skjul:

Besøger datter

på hospitalet

En flersporet stor vej med en cykelovergang og en vejbro oppe over,
Sport

Chaufføren var

IKKE skyld i

Chris Ankers død

Sarah Grünewald og christiane schaumburg-müller
Kendte

Vild med dans-vært: Jeg trives ikke med noget der er forbudt

Peter Kofod og  Anders Vistisen
Nyheder

DF-profil: Jeg vil arbejde dag og nat for dansk brexit

John Rosenhøj
Nyheder

DF'er beskyldes for at have tilbudt prostitueret som "slavetøs"

billede af politibil
Krimi

Mystik: Mand alvorligt såret af knivstik på dansk motorvej

noller
Kendte

Noller: - Jeg fortryder ikke noget

Sport

Cykelverdenen sørger over Chris Anker Sørensens død

Janni Ree
Kendte

Janni Ree:

Udgiver bog om tabu

natteliv
Nyheder

Efter genåbningen:

Vi vælter i byen

Øgendahl
Kendte

Mick Øgendahl:

Hædret med flise