Administration 

Bekymret mor: "Mine drenge får anfald - men ingen hjælper"

Maria Jørgensen har ADHD og gør derfor forskellige ting, der hjælper med at få hverdagen mere i system. Hun har blandt andet i fællesskab med sine børn hængt en tegning op, som illustrerer, hvor man skal være, når man skal sove. (Foto: Foto: Privat)

Maria Jørgensen har en stærk mistanke om, at begge hendes sønner har ADHD, men hun kan ikke få dem udredt.

Tre sekunder. Mere skal der ikke til, før familiefreden bliver revet itu hos 36-årige Maria Jørgensen, der bor sammen med sine to drenge på fem og seks år i et 140 kvadratmeter hus i en mindre by udenfor Odense.

- Det kan gå fra nul til 100, så står du med et barn, der råber, skriger, spytter og kaster med tingene. Og du kan intet sige eller gøre, siger Maria Jørgensen.

Den situation står hun i et par gange om ugen.

Ofte kommer udbruddene, hvis hendes ældste søn på seks år ikke får sin vilje. Et snørebånd, der skal bindes, eller en tegnefilm, der skal pauses, kan udløse drengens frustration. Det fortæller Maria Jørgensen, der tidligere har været afdelingsleder og arbejder som salgsassistent.

Hun kender selv til ikke at have fuld kontrol over sine impulser. Hun har ADHD og har tidligere lidt af stress og depression.

I dag har hun mistanke om, at hendes to sønner også har ADHD - muligvis kombineret med andre diagnoser. Derfor kæmper hun for at få dem udredt, så de kan få den rigtige hjælp og eventuelt nødvendige medicin.

Men selvom de bliver diagnosticeret med ADHD, er det ikke sikkert, at de kan få medicin for det. Som Avisen.dk skriver i dag, er Fyn og særligt Odense nemlig et af de steder, hvor man på landsplan er mest påpasselig med at udskrive medicin mod ADHD til børn og unge.

Det betyder, at der i Odense kun gives ADHD-medicin til omkring 0,4 procent af de 6 til 16- årige. Det viser en ny undersøgelse som Bureau 2000 har lavet for fagforbundet FOA.

Mindre medicin på Fyn

Professor og forskningsleder på Børne- og Ungdomspsykiatri Odense, Niels Bilenberg, bekræfter, at man i psykiatrien i Odense altid har været mere restriktiv end andre steder i landet med at udskrive ADHD-medicin.

- Jeg har selv i mange år været med til at sætte overliggeren for, hvornår vi medicinerer for ADHD, og den er måske højere end andre steder. Det giver en selvforstærkende effekt, for så bliver de praktiserende læger på Fyn, og dem der ellers henviser, mindre tilbøjelige til at tænke ADHD som det første, siger han.

Når man er tilbageholdende med at udskrive ADHD-medicin til de fynske børn og unge, er det fordi, det i mange tilfælde er hensigtsmæssigt at starte med alternativer til medicin, påpeger Niels Bilenberg.

De fleste drenge har krudt i røven, og alle børn får af og til anfald. Den slags formaninger lægger Maria Jørgensen ofte øre til. Men Maria Jørgensens læge afviser, at der er grund til at få en psykiater til at se på hendes to drenge.

- Dem, der mener, at mine drenges adfærd lyder almindeligt, aner ikke, hvad de snakker om. De har jo ikke set, hvordan det er hjemme hos os i hverdagen, siger hun.

"For få får den rette hjælp"

Birgit Jensen, der er kognitiv terapeut og bestyrelsesmedlem i foreningen ADHD-Fyn, mener, at der er for få, som diagnosticeres med ADHD fra psykiatrien i Odense.

- I dag bliver alt for mange fynske børn og unge svigtet, fordi de ikke bliver udredt, siger hun. 
Det er blandt andet problematisk, fordi forskning viser, at ubehandlet ADHD kan føre til stress, angst og depression, påpeger hun.

Ifølge Maria Jørgensen er det da også en sej kamp at få nogle til at se på drengenes adfærd. Selv er hun ikke i tvivl om, at noget er galt.

- Min ældste dreng er meget højlydt og søger konstant min opmærksomhed. Og den yngste kan ikke sidde stille på en stol. Han kan ikke fokusere, bliver afledt af ingenting og kan ikke koncentrere sig i mere end ti minutter, fortæller hun.

Hun kommer i tanke om deres sidste biografbesøg.

- Min yngste brugte seks biografsæder og var overalt på stolene. Han gør det ikke for at være uartig, for han tænker ikke engang over det. Heldigvis var der ikke så mange andre gæster i salen den dag, siger hun.

Heller ikke om aftenerne kan den femårige dreng falde til ro. I lang tid sov han kun gennemsnitligt otte timer om natten, fortæller Maria Jørgensen.

Diagnose hjalp

Da Maria Jørgensen fik sine drenge, forstod hun ikke, hvorfor hun havde så store udfordringer med at være mor, forklarer hun.

- Det var enormt hårdt for mig at blive mor, for jeg havde ikke det overskud, der skulle til for at klare en hverdag med børn, siger hun.

Følelsen af afmagt tog til, efter Maria Jørgensen blev skilt, da den yngste var to år. I dag er drengene på skift hos forældrene en uge ad gangen. Derfor hjalp det hende, da hun blev klar over, at en af del af hendes personlighed var ADHD, forklarer hun.

- Efter jeg har fået min diagnose og medicin, er jeg blevet meget mere bevist om mine egne og børns udfordringer og kæmper i hverdagen for at give dem den bedste start på livet, siger hun.

Hun har stadig svært ved at sætte grænser. Den ene dag må man sove i mors seng og spise pålægschokolade til morgenmad. Næste dag er begge dele strengt forbudt, fortæller hun.

- Jeg kan ikke holde fast i regler, og derfor kan børnene ikke finde ud af, hvad de må. Hjemme ved mig er der som udgangspunkt ikke rigtig noget, der har konsekvenser.

Savner sparring

Da hendes ældste dreng gik i børnehave, savnede hun, at personalet i højere grad indbød til dialog om sønnens vanskeligheder.

- Man valgte bare at fortælle mig, at han var meget besværlig uden at være villig til at arbejde med ham, siger hun.

I skolen har de voksne dog bemærket drengens særlige behov og har derfor lagt op til et samarbejde om, hvordan hjem og skole bedst hjælper ham, fortæller hun.

Maria Jørgensen understreger, at hun ikke vil fralægge sig sit eget ansvar som mor.

I hendes optik er den største forhindring, at drengene ikke kan få stillet en eventuel diagnose, så de voksne omkring dem ved, hvordan de bedst skal håndteres.

Ingen vil lege

2 til 3 procent af alle skolebørn i Danmark har ADHD, fremgår det af ADHD-foreningens hjemmeside. Og det er ikke altid nemt at begå sig, når man har udfordringer med hyperaktivitet og opmærksomhed.

Børn med ADHD har nemlig 50 gange lavere mulighed for at have en god ven, oplyser foreningen.

Maria Jørgensens ældste søn har gået i skole under et halvt år, men han har allerede haft nederlag i skolen, mener Maria Jørgensen.

- Han får anfald og kan ikke følge med i timerne. Det går udover hans selvværd, for han er meget bevidst om, at hans klassekammerater kan mere end ham. Der er heller ingen, der vil lege med ham, fordi han er træls, siger hun.

For hende er det en daglig bekymring, hvordan sønnerne skal klare sig. Hun håber, at de fremtidigt kan få noget mere hjælp til de udfordringer, hun oplever, de har.

Christopher og Cecilie på deres bryllupsdag
Kendte

Babylykke: Christopher er blevet far

Andrea Elisabeth Rudolph portræt
Sundhed

Andrea Elisabeth Rudolph:

Jeg har fået brystkræft

Kvinde med plasthandsker rengør en ting.
Sex og samliv

Dømt i retten:

Mand skal betale

kone for husarbejde

Nyheder

Kokain for mange milliarder beslaglagt

Mand på loft med Pokemon-kort
Helt vildt

Fandt Pokemon-kort til en halv million på loftet

Indgang til Københavns Byret
Krimi

74-årig kvinde skal 12 år i fængsel

Pressemøde på Christiansborg
Nyheder

Genåbning:

Se hele planen her

En faldskærm med en rover i.
Helt vildt

Hemmelig kode i

Mars-faldskærmen

Det kongelige teater på Kongens Nytorv
Corona

Disse brancher blødte 

mest under corona

Tre hovedrolleindehavere fra "Dollars"
Nostalgi

Alexis fra Dollars

får nu sin hævn

Billede af Alexandra med skyline i baggrunden
Kongelige

Her skal 

Alexandra bo

En smilende Wammen
Nyheder

Genåbningen styrker

økonomien med milliarder

Mette F og Jakob E. kigger surt på hinanden
Nyheder

Kold luft mellem 

S og V efter

sammenbrud

Sport

Tiger Woods er vågen

efter lang operation

Portræt af to middelaldrende kvinder
Kendte

Hillary Clinton bliver

krimiforfatter

Et kæmpe fiskefartøj
Krimi

Storfisker beskyldes for fusk

med fiskekvoter

tv-værten Lise Rønne i profil
Underholdning

Lise Rønne: Derfor 

blev det et "ja"

Sport

Tiger Woods i

voldsom bilulykke

Fødder og rullende indkøbskurve i en Fakta-butik.
Nyheder

"Pisseligeglade" unge

slår lejr i Fakta

en masse læger og sygeplejersker iført værnemidler står om en hospitalsseng.
Nyheder

Professor: Genåbningen

kan blive til tredje bølge

Nærbillede af Gérard Depardieu der især kendes på en meget stor næse.
Kendte

Hollywood-stjerne:

Sigtet for voldtægt

Billedet af Thomas Helmig og hans søn på stadion under kampen. Der er næsten ingen andre tilskuere til stede.
Sport

Helmig-bommert

får konsekvenser

Politiets logo formodentlig fra kølerhjelmen af en bil.
Nyheder

Bil stoppet:

14-årig sad bag rattet

Janni Pedersen og Laasse Sjørslev er ved at flække af grin.
Underholdning

Janni og Lasse

genforenet

som makkerpar

Pressebillede med de tre x factor dommer med Oh Land i midten.
Kendte

X Factor-dommere i

chok over hjernetumor

Billede af retten i Næstved
Krimi

Stalking: Kontaktet

841 gange på 60 dage

fire forskellige slikkepinde på lyseblå baggrund
Mad og drikke

Fare for metalstykker:

Slikkepinde kaldes tilbage

Underholdning

99-årig britisk prins

stadig indlagt 

det japanske tårn i tivoli med lygtepæl i forgrunden
Mad og drikke

Michelin-restauranter
popper op i Tivoli

Keld Heick smiler
Underholdning

Keld Heick fylder 75 år:
Ikke uden min Hilda

hvidt hus set udefra
Helt vildt

Danmarks billigste hus
solgt til vanvittig pris

væltet lastbil ligger i grøften
Krimi

Svinetransport med 575

grise væltet på landevej

de tre dommere i X-factor poserer for kameraet
Underholdning

Stor ændring i

X Factor 

barn med pose på vej gennem dør
Nyheder

Dagens afstemning:

Skal vi åbne mere end

eksperterne anbefaler? 

sangeren stevie wonder smiler
Kendte

Har fået nok af USA: 
Stevie Wonder flytter 
til Afrika

skilt om forsamlingsforbud foran politistation
Corona

Her er der lagt op

til en genåbning

Far og mor ligger i en seng på hver sin side af en lille pige.
Forbrugerguides

Tilbudspriser på luksussenge: Snyd ikke dig selv
for store besparelser

dræbersnegl på jorden
Nyheder

Dræbersnegle trodser

frosten: Sådan slipper

du for dem

røde kors butik set udefra
Nyheder

Butikker
drukner i tøj

dreng løber på strand i bare tæer
Helt vildt

Mandag blev den

varmeste dag i 147 år

tom gade med lukkede butikker
Nyheder

Heunicke: Butikker

kan åbne igen

billede af rumfartøj i faldskærm med røde hvide farver
Helt vildt

Se videoen: Køretøj

lander på Mars  

Nyheder

DF-profil: Topfolk i

partiet prøver at slide

formanden ned 

mand holder lommetørklæde op til næsen
Sundhed

Så er årets pollensæson

skudt i gang 

Underholdning

Badehotellet-stjerne:

Jeg er et følsomt gemyt

naturområde øst for hornbæk havn
Krimi

Panik på strand:

7-årig sank

ned i sandet 

edvard munchs maleri "skriget"
Helt vildt

Vanvittig besked

fundet på berømt 

maleri kom fra Munch 

tv-værten lise rønne smiler
Film og TV

Hun erstatter

Melvin Kakooza

i X Factor

en pose med slikkepinde står på et bord
Mad og drikke

Nu er det slut med

Dumle-pinden

frøen kermit sidder med åben mund
Film og TV

Disney advarer mod

Muppet Show

Mette Frederiksen gestikulerer på pressemøde
Nyheder

Mette F: Genåbning

bliver gradvis

Nyheder

Kommuner skal teste to gange om ugen i genåbning

tv-værterne Sofie linde og melvin kakooza står og smiler
Kendte

Sofie Linde sender

kærlighed til

sygemeldt vikar 

melvin
Nyheder

Melvin Kakooza

ramt af hjernetumor

billede af ølhaner på en bar
Corona

Sådan vil

eksperterne

genåbne

billede af skuespillerne i Friends
TV/Streaming

Det her kan ødelægge

din oplevelse af "Venner"

to mennesker i omfavnelse
Sundhed

Drænes du af coronaen? - få tip til selvomsorg 

billede af mads Aagaard Danielsen
Film og TV

Shitstorms-vært fældet af klage-regn

ulykkesbilen ses på ulykkesstedet
Krimi

Mand dræbt i

voldsom ulykke

billede af politibil
Krimi

Maskine væltede på dansk cementfabrik - én dræbt

man sidder ved computer
Livsstil

It-kriminelle er blevet bedre - er du røget i fælden?

flyet ses i luften med røg fra den ene motor
Nyheder

Motor eksploderede
i luften:
Fly-type parkeret

billede af Mette Frederiksen
Corona

Dagens afstemning:
Forlænges restriktionerne?

billede af Thomas Vinterberg og Mads Mikkelsen
Underholdning

Populær druk-film topper med fem nomineringer

billede af Donald Trump
Nyheder

46 procent vil
følge
Donald Trump

thomas helmig sidder og ser fodbold
Kendte

Thomas Helmig

skabte ballade 

norges kong harald står på talerstol
Kongelige

Prinsessen til syg far:

Du er konge! 

ottekantet bro ved fredensborg slotspark set fra bredden
Kongelige

Prins Henriks gave

rådner væk

Prins Harry og prins William kigger hver sin vej
Kongelige

William rasende på Harry

et gult sundhedskort
Corona

Epidemilov åbner for

masseovervågning

folk går på gaden i israel
Corona

Danskere i Israel:

Vaccinepas giver liv i

gaderne

kat kigger ud af taske
Dyreliv

Bomberyddere kaldt ud:
Fandt kat med seks

nyfødte killinger 

kvinde testes med podepind i næsen
Corona

Nu dominerer den

britiske variant

Flymotor i brand
Nyheder

Drama i luften:

Flymotor eksploderede

Mette Frederiksen med mundbind.
Corona

Mette Frederiksen:

Nyt om genåbning

scene fra Titanic
Film og TV

Se den alternative slutning på Titanic

Sommerhus med dannebrog
Rejser

Dagens afstemning: Skal du holde sommerferie i Danmark?

Bradepande med bagværk
Mad og drikke

Tre gode tip:

Løft dit hjemmebag til nye højder

Nicklas Bendtner portræt
Sport

Bendtner: Vinker farvel til fodbolden

Cecilie Frøkjær ses sammen med Lise Nørgaard
Kendte

Cecilie Frøkjær:

- Jeg har ikke følt mig krænket