Kaffen er kold og humøret i bund på flere af Arlas mejerier.
Det skyldes de meget skrappe pauseregler, der stresser de mejeriansatte.
De 5.000 ansatte på Arlas 30 mejerier i Danmark skal stemple ud, når de vil holde fem minutters kaffepause om morgenen og eftermiddagen.
Holder de ansatte mere end to gange fem minutters kaffepause på en dag, bliver de trukket i løn for de ekstra minutters pause.
Ansatte på Arlas mejeri i Taulov har fået en advarsel, fordi de har holdt 15 minutters ekstra pause uden løn fordelt over en uge.
”Hvis de ansatte holder for lange pause udover det aftalte, så får de en påtale”, siger fabrikschef på Taulov Mejeri, Per Mogren.
"Selv om pauser fastlægges lokalt, er det normen, at man stempler ud og ind ved alle pauser", siger Arlas personaledirektør Lars Kaae.
"Det er for at kontrollere, at de ansatte ikke holder for lange pauser", siger Lars Kaae. Han ikke vil udtale sig om, hvor vidt det er rimeligt at give ansatte advarsler, blot fordi de holder 15 minutters ekstra pause uden løn på en uge.
Fik advarsel for 15 minutters ekstra pause
De strikse pauseregler blev indført på Taulov Mejeri i 2010 til de ansattes store ærgrelse. De ansatte producerer ost i et koldt rum tæt på frysepunktet. Det er hårdt fysisk arbejde, der slider på kroppen.
"De ansatte skal stemple ind og ud ved indgangen til pauserummet. De står i kø ved kaffeautomaten og kan hverken nå at drikke kaffen, spise et stykke brød eller ryge en cigaret på fem minutter. Nogle ansatte putter kold vand i kaffen, så de kan nå at sluge den, inden de skal tilbage i arbejde", fortæller fællestillidsrepræsentant Kurt Olesen, der repræsenterer knap 300 ansatte på Taulov Mejeri, der ejes af mejerigiganten Arla.
De cirka 300 ansatte på Taulov Mejeri knokler i døgndrift på skiftehold i et meget koldt rum. Det gør de for at sikre, at Arlas mejeri i Taulov årligt kan producere 28.000 ton gul ost. Det svarer til næsten seks kilo ost per indbygger i Danmark. En fjerdedel af ostene fra Taulov Mejeri eksporteres - især til Tyskland og Japan, oplyser Arla.
”Det er helt galt, at man skal stemple ud for at holde så lille en pause”, siger Kurt Olesen.
I SAMME SERIE: LÆS OM DE STRIKSE PAUSEREGLER HOS LEGO:
LEGO-ansatte: Vi må ikke læse aviser
Ansatte: Vi er ærlige menneske
”Virksomheden tror, vi vil snyde os til længere pauser. Men hvorfor straffe os alle kollektivt, blot fordi nogle få holder for lange pauser? Det er for ringe. Virksomheden burde stole på os. Vi lever i 2011 og ikke i forrige århundrede. Vi er ærlige mennesker”.
I følge fællestillidsrepræsentanten har nogle ansatte holdt 15 minutters ekstra pause på en uge.
"De pågældende ansatte blev kaldt ind til en mundtlig samtale og fik at vide, at de holdt for lange kaffepauser", siger Kurt Olesen.
Samtidig skal de pågældende ansatte trækkes i løn for hvert minut, de holder længere pause. De 20 eller 30 minutters frokostpause er ligesom på mange andre virksomheder uden løn.
LÆS ARLAS SVAR HER: Arla: "Vi er nok for gode af os"
Kender du til lignende strikse pauseregler på danske arbejdspladser?
Eller har du en historie, vi skal skrive om? Så send en e-mail med et tip til: jens@avisen.dk
Avisen.dk sætter fokus på den del af arbejdsmarkedet, som er skjult og sjældent finder vej til avisernes forside. Vi vil gerne høre din historie.
Det er benhårdt arbejde at lave ost for Arla i et rum tæt på frysepunktet. Alligevel må de ansatte kun holde fem minutters kaffepause. Nogle ansatte blander kaffen med kold vand for at kunne nå at drikke den, inden turen går tilbage til kølerummet og ostene. Se arkivfoto nedenfor fra andet ostemejeri. (Colourbox).
Der findes ingen generel lovgivning for pauser for personer over 18 år. Derfor er de fleste ansatte i større virksomheder sikret pauser via en lokalaftale, overenskomst eller kontrakt.
Kun hvis du er chauffør eller udfører særligt farligt arbejde, findes der særlige pauseregler.