Ledige på kontanthjælp skal fremover have testet deres arbejdsevne på Jobcentret. Det foreslår Kommunernes Landsforening (KL) som alternativ til den jungle af jobstøtteordninger, der findes i dag.
Men kommunerne er urealistiske, når de tester de lediges arbejdsevne, mener Linda Øland. Hun er i gang med et ressourceforløb, hvor det er blevet vurderet, at hun kan arbejde tre timer fire dage om ugen.
"Jeg synes ikke, det er realistisk. Det vil betyde, at jeg får flere smerter og slet ikke kan være noget for min datter," siger hun.
Linda Øland har flere diskoprolapser og kronisk bækkenløsning, der betyder, at hun har konstante smerter.
"Jeg kan ikke engang passe mit eget barn og mit hjem uden hjælp fra min familie. Så hvordan skal jeg kunne passe et arbejde," siger den 38-årige tidligere lærer.
Skaber flere småjobs
Hvis den lediges arbejdsevne bliver vurderet til 25 procent, skal virksomhederne kun betale 25 procent af lønnen, foreslår KL.
Det skal skabe bedre plads til de "ikke-jobparate" på arbejdsmarkedet, forklarer chafkonsulent i KL, Camilla Treldal Jørgensen.
"Der er et uudnyttet arbejdsmarked for småjobs. Det kan for eksempel være at rydde op på lageret eller hjælpe med frokosten i en daginstitutionen. Det er det potentiale, vi skal udnytte," siger hun.
Ud over lønnen fra arbejdsgiveren skal den ledige have et tilskud fra kommunen, der svarer til kontanthjælp.
Hvis du kan arbejde 25 procent, får du altså 25 procent løn og 75 procent kontanthjælp. Det vil sige, at jo højere din arbejdsevne er, jo billigere slipper kommunen.
På den måde betaler arbejdsgiverne kun for den arbejdsindsats, de får, forklarer Camilla Treldal Jørgensen.
"Hvis arbejdsgiveren og den ansatte ikke er enige i kommunens vurdering af arbejdsevnen, kan de jo evaluere på det efter et par måneder," siger hun.
Mere kassetænkning
Selvom der er brug for at ændre hele kontanthjælps-systemet, er KL's forslag ikke løsningen, mener Linda Øland. Det er bare mere af den kassetænkning, som hun er godt træt af allerede.
"På jobcentret tænker de i bokse og systemer, der er ingen medmenneskelige forståelse," siger hun.
Linda Øland oplever ikke, at testen af hendes arbejdsevne tog hensyn til, at hun har kroniske smerter og bor alene med sin datter på halvandet.
"For at jeg overhovedet kunne arbejde, blev min far nødt til at komme og hjælpe mig om morgenen. Og når jeg kom hjem, havde jeg intet overskud til min datter," siger hun.