Der er stor forskel på de krav, du skal leve op til, når du tager dine dagpenge med til udlandet. Avisen .dk har fundet tre eksempler.
Vil du selv finde ud af, hvad det land du skal til, kræver af sine indbyggere så spørg din a-kasse eller eventuelt den danske ambassade i det land, du vil til.
Sådan gør du i Frankrig:
Ring eller send en sms til 3949, når du ankommer for at lave en aftale med arbejsformidlingen, Pole Emploi.
Mød op til det aftalte møde med Pole Emploi og fortæl hvilken type job, du søger. I løbet af de tre måneder kan du blive kontaktet af Pole Emploi - især hvis de har et job, der matcher dine kvalifikationer. Men det er muligt, du slet ikke hører fra dem. Så skal du blot selv tjekke ind ved slutningen af hver måned. Først efter fire måneders arbejdsløshed vil du blive indkaldt til faste månedlige samtaler.
Arbejdsløsheden i Frankrig er på ti procent
Kilde: Alex Alix. Eures adviser. Pole Emploi International
Sådan gør du i Italien:
Inden 7 dage skal du tilmelde dig både på det lokale arbejdsformidlingskontor (Ufficio di Collocamento) og derefter på det lokale I.N.P.S.-kontor (Istituto Nazionale della Previdenza Sociale).
Men du skal først have et skattekortnummer (Codice Fiscale), som skal udstedes af Ministero delle Finanze. Taler du ikke selv italiensk, er det en god idé at tage en italiensk talende med til første møde.
Arbejdsløsheden i Italien er på syv procent
Kilde: Den danske ambassade i Rom.
Læs vejledning på dansk hos Den Danske Ambassade i Rom
Sådan gør du i Spanien:
Du skal inden syv dage henvende dig hos arbejdsformidlingen, Inem. Før du kan få udbetalt dine dagpenge i Spanien, skal du have et NIE Number (Numero Identificacion de Extranjeros), som svarer til et cpr-nummer for udlændinge.
I følge den danske ambassade i Madrid fungerer udbetalingen rigtig dårligt og trækker ud, så hav rigeligt med penge med hjemmefra.
Taler man ikke selv spansk, er et andet rigtig godt råd at tage en spansktalende person med til det første møde, hvor der skal udfyldes mange formularer.
Efter det første møde skal du møde op en gang om ugen og tjekke, om der er opslået nye job, der er relevante.
Arbejdsløsheden i Spanien er på 18 procent.
Kilde: Den Danske Ambassade i Madrid