»Når vi danskere bliver tykkere og tykkere, så handler det om, at vi ikke har en ordentlig madkultur. Vi prioriterer ikke at tage den tid, det tager at lave ordentlig mad,« siger Hanne Pedersen.
Og hun ved, hvad hun snakker om. For bare tre måneder siden vejede hun 11 kilo mere og levede en stresset hverdag med arbejdsdage, der kunne 16 timer lange.
»På det tidspunkt havde jeg ikke indset, at den mad man dagligt putter i sin krop skal have lige så meget tid, som jobbet og så meget andet. Aftensmaden er bare noget der skal overstås for de fleste danskere. Og det er der, faren ligger,« siger hun.
Vægttabet begyndte, da hun sammen med sin datter på 16 år besluttede sig for at lægge sin livsstil om. De meldte sig begge ind i De Danske Vægtkonsulenter i november sidste år, og siden har kiloene raslet af.
»Jeg har været på slankekur masser gange gennem hele mit voksenliv. Men det ændrede sig først, da jeg accepterede, at jeg var nødt til at gå fra arbejdet, så jeg havde tid til at købe ind og lave mad. At jeg accepterede at jeg ikke kunne nå alt, hvis jeg også samtidig gerne ville undgå at blive meget overvægtig og syg,« siger hun.
Som Hanne Pedersen sidder i sit køkken på Vesterbro sammen med datteren Elisabeth er der ingen af dem, der ser ud til, at de nogensinde har haft et problem med vægten.
»11 kilo er jo ikke voldsomt. Men vi var virkelig på vej derud, hvor så mange almindelige danskere desværre er. Og det skyldtes alene, at jeg så tit kom sent hjem fra arbejde og ikke havde tid til at lave mad eller købe ind. Så det blev meget ofte til junk food og pizzaer,« siger Hanne Pedersen.
»Er du gal, det var jo ikke stoppet, vi var jo bare blevet tykkere og tykkere uden rigtig at lægge mærke til det,« tilføjer datteren, som også har tabt 11 kilo.
Mens jobbet som økonomichef i Brew Pub i København tog på gnisten til at lave ordentlig mad, så var det er efterskoleophold, der puttede kiloene på Elisabeth.
»Det var meget ulækkert aftensmad, vi fik - rigtig fedt. Jeg havde ikke rigtig andre muligheder end så at gå over på tanken og købe pølsehorn og kakaomælk og sådan. Det var egentlig det samme i folkeskolen. Der varikke sund mad at få på skolen, så derfor gik vi tit til tanken eller bageren,« siger hun.
»Det kræver en helt grundlæggende opfattelsesændring i samfundet at forstå, hvor vigtig mad er og også at give vores børn den grundtanke ind med modermælken. Mad er ikke bare noget, der skal gøre os mætte. Det skal holde os i live. Og så er det mest groteske jo, at det både er meget lækrere og ofte billigere end alt det gift, man kan vælge at putte i munden,« siger Hanne.