Filippinere vil ikke hjem: Jagter job og mand

Ansættelse
(Foto: colourbox)
Hovedparten af au pairerne ønsker brændende at blive i Danmark eller et andet rigt land. Årsag: Au pairerne står i gæld til op over begge ører. Det viser ny undersøgelse.

Kun hver fjerde au pair i Danmark ønsker at rejse hjem, når deres kontrakt med danske børnefamilier udløber. Alle de øvrige drømmer om job, uddannelse eller at blive gift her eller i et andet EU-land.

Ønsket om at blive bunder i, at hovedparten af au pairerne slæber rundt på stor gæld til familie, venner eller mellemmænd. Nogle af dem bruger faktisk det meste af deres tid som au pair på at få gæld ud af verden.

Det viser en ny undersøgelse udført af Avisen.dk og Ugebrevet A4. Blandt 204 fortrinsvis filippinske au pairer siger kun 25 procent, at de foretrækker at rejse hjem, når deres kontrakt udløber efter halvandet år i Danmark.

Et trin videre

Forklaringen på, at så mange ønsker at blive, er meget ligetil, fortæller rådgiver for au pairer og selv tidligere au pair, Rozvi Alberto, fra KIT – Kirkernes Integrations Tjeneste.
 
»Mange vil selvfølgelig gerne hjem til deres familie og kultur, men det ses ikke som en reel mulighed, for så skal de tilbringe deres liv i fattigdom,« siger rådgiver Rozvi Alberto.

Ifølge den nye undersøgelse vil 43 procent af dem gerne arbejde eller studere i et andet land end Danmark.
 
Konsulent og antropolog Trine Mygind Korsby fra Center mod Menneskehandel siger:

»Jeg mener, at man kan anse au pair-opholdet som et trin på en videre migrationsstige. Au pair-pigerne ønsker altså ikke at vende hjem, men at forblive i Danmark eller udlandet for at tjene penge, når deres au pair-ophold er slut.«

Jager ægteskab

Hver fjerde au pair kunne ifølge undersøgelsen godt tænke sig at tage en uddannelse i Danmark.  Og 5 procent vil gerne giftes med en dansker.

»En del filippinere er på jagt efter en dansk mand som billet til at kunne blive her. Og der findes en del datingsites – ligesom der findes for thaier og andre nationaliteter – for udlændinge og danskere, som ønsker at møde hinanden på den måde. For eksempel FilipinaHeart.com,« oplyser Hans Henrik Lund fra KIT.
 
På FilipinaHeart.com bliver der reklameret med, at man kan møde tusindvis af filippinske singler. For eksempel Alexis på 22 år og Geraldin på 19, der begge poserer på webstedets forside i bikinitoppe.
 
På andre netsider - for eksempel asiandatingzone.com- bliver der vist fotos af smilende, unge filippinske kvinder sammen med midaldrende, hvide mænd.

Flere får varigt ophold

Om det er kold økonomi eller varm kærlighed er ikke til at vide. Men faktum er, at et stigende antal filippinske kvinder får varigt ophold i Danmark, fordi de gifter sig med en dansk mand.
 
Antallet af såkaldte ægtefælle-sammenføringer mellem danskere og filippinere er ifølge Udlændingeservice steget fra 106 i 2004 til 277 i 2009. I samme periode er antallet af opholdstilladelser til filippinske au pairer steget fra 475 til 2.165.

Nogle filippinere er parat til at forblive i Danmark, selv når det er illegalt. Her arbejder de så sort som for eksempel husarbejdere, stuepiger eller prostituerede. Hvor mange, der er her ulovligt, vides ikke.

Bliver under kummerlige forhold

Lektor Shahamak Rezaei fra Roskilde Universitet har forsket i udenlandske arbejderes situation i Danmark. Han anslår, at der hvert år er flere hundrede au pairer, som vælger at blive her i landet efter, at deres opholdstilladelse er udløbet.

»Når au pairerne ikke har et lovligt opholdsgrundlag, bliver de mere sårbare og accepterer nogle gange meget kummerlige forhold for at undgå konflikter med arbejdsgiverne og eventuel udvisning. Men både arbejdsgiverne og kvinder betragter det tit som en win-win situation, fordi der bliver udført et nødvendigt arbejde i hjemmet, og kvinderne tjener mere her, end de ville kunne derhjemme,« siger Shahamak Rezaei.
skjultitel

Avisen.dk og Ugebrevet A4 har undersøgt arbejdsvilkårene blandt 204 au pairer.

  • De får 51 kr. i timen.
  • Ti procent bruger under 100 kroner eller slet ingenting på sig selv.
  • 30 pct. arbejder mere end de 30 timer om ugen, reglerne tillader.

Undersøgelsen er udført af Julie Moestrup og Iver Houmark Andersen.

Deltag på Facebook

Læs alle artiklerne om Au Pair

 

Nyheder

Nye ferieregler:

Du får færre penge

på kontoen