Vesterhavskommuner døjer med strandskrald
Det koster kommuner millioner i oprydning, når pålandsvinden læsser dynger af affald op på strandbredden.

På kyststrækningen mellem Thorsminde og Thyborøn ligger et gammelt køleskab uden dør.

Det samme gør 20-liters plastikdunke, lysstofrør, ballonrester og plastikstumper, som havet har skyllet ind over kyststrækningen, der ellers for blot fire dage siden var gjort helt ren og klar til badegæster, skriver dknyt.dk.

- Der har været så meget blæst i weekenden, at vi nu kan starte forfra, konstaterer Jørgen Nørby (V), viceborgmester i Lemvig og formand for Kommunernes Internationale Miljø Organisation (KIMO).

Holstebro og Lemvig kommuner og den danske afdeling af KIMO er gået sammen om at sætte fokus på forurening af stranden, konsekvenserne for havmiljøet og for kommunerne, der har store udgifter til at holde strandene rene.

KIMOs beregninger fra 2008 viser, at det i gennemsnit koster vestkystkommunerne omkring en millioner kroner om året blot at komme af med affaldet fra strandene og få det brændt.

Hertil kommer udgifterne til selve oprydningen, der heller ikke er uden betydning, fortæller Jørgen Nørby til dknyt.dk, og han pointerer, at Lemvig Kommune i denne stund har seks til otte mand på stranden for at rydde op.

Kommunerne langs Vesterhavet skal selv holde deres strande rene, medmindre der er tale om olie- eller paraffinforurening, som staten tager sig af.

Men KIMO mener ikke, at udgifterne bør ligge kommunalt, og Jørgen Nørby påpeger, at staten ligefrem lukrerer på kommunernes store udgifter.

- Vi betaler rundt regnet 1000 kroner pr. ton affald, vi skal have brændt, og heraf tjener staten 500 kroner på afgifterne på forbrænding. Så staten tjener stygt på det her, siger Jørgen Nørby.

Ifølge KIMO dumpes der hvert år omkring 20.000 ton affald i Nordsøen, og det er åbenlyst ikke kun lovligt organisk materiale, som skibene kaster overbord.

KIMO arbejder blandt andet for, at Danmark og andre EU-lande vil gennemføre hårdere sanktioner mod miljøforbrydelserne.

/ritzau/