Kommunalvalg er et kedeligt valg.
Mens danskere over 24 år med spænding ser frem til den 19. november, hvor vi atter skal til urnerne og stemme om taburetterne i landets byråd og kommunalbestyrelser, er de unge anderledes uinteresserede i det kommunalpolitiske spil.
Faktisk er kun 35 procent af de 17- 24 årige helt sikre på, at de vil stemme til valget. Det viser en ny undersøgelse i KL's blad Momentum, som YouGov har gennemført blandt 1465 danskere, heraf 532 unge under 25 år, som er fyldt 18 på valgdagen.
De unges manglende interesse for kommunalpolitik er et alvorligt demokratisk problem, mener Kasper Møller Hansen, professor på Københavns Universitet.
- Når man stemmer, sætter man ikke kun et kryds på en person eller et parti, man sætter sådan set også et kryds på, at man accepterer systemet - altså den her repræsentative tanke man har, der siger, at de næste fire år bestemmer du altså på mine vegne. Det er de unge ikke med til, og dermed mister hele systemet legitimitet.
Hvis ikke de unge tager forbi stemmeboksen den 19. november, kan det komme til at ramme dem selv, mener han.
- Hvorfor skulle politikerne gide at lytte til nogen, der ikke gider gå hen og sætte et kryds på valgdagen? Så kan man være bange for, at de unges interesser og synspunkter bliver glemt i et valg.
Hos Dansk Ungdomsfællesråd, der blandt andet har som mærkesag, at 16 årige skal have stemmeret, mener man, at politikerne skal være bedre til at tage fat i emner, der har betydning for de unges hverdag.
- Rigtig mange af de dagsordner, der gør sig gældende op til kommunalvalget, berører ikke de unges hverdag. Det handler om folkeskole, det handler om ældrepleje, og det handler om vejbelægninger. Emner som ikke er så aktuelle for de unge. Så hvis man tager nogle dagordner, som knytter sig til de unges liv og fritidsliv, tror jeg nok, man kan få de unge til at interessere sig for kommunalpolitik, siger formand Signe Bo til Nyhedsbureauet Newspaq.
Signe Bo afviser, at den lave valginteresse skyldes, at de unge ikke interesserer sig for politik:
- Vores undersøgelser viser, at unge interesserer sig meget for de globale dagsordner, de store linjer, og knap så meget for, hvad der foregår i deres lokalmiljøer. Det er omvendt i forhold til resten af befolkningen.
I 2009 stemte blot 46 procent af de 19- 21 årige ved kommunalvalget i Aarhus og København.
Der er kommunalvalg den 19. november 2013
En undersøgelse, som YouGov har lavet for Momentum viser, at kun 35 procent af de unge mellem 17 og 24 år er helt sikre på at de vil stemme.
I 2009 valgte blot 46 procent af de unge mellem 19 og 21 år at stemme ved kommunalvalget i Aarhus og København.
Kilde: Momentum