Tag til Bornholm hvis du vil have førtidspension
Troels Lund Poulsen (V) søger med et nyt lovforslag at gøre det nemmere for borgere uden arbejdsevne at få en førtidspension. Foto: Mads Claus Rasmussen/arkiv/Ritzau Scanpix
I nogle kommuner tildeles langt flere førtidspension end i andre. Nyt lovforslag vil betyde, at det måske bliver lettere at komme gennem nåleøjet til en førtidspension.

Din bopæl kan have afgørende betydning for, hvorvidt du får tilkendt en førtidspension. For der er store forskelle kommunerne imellem på hvor mange førtidspensioner, der tilkendes. Det viser nye tal, som Ugebrevet A4 har trukket hos Jobindsats.dk.

Tallene viser, hvor mange unikke borgere per 10.000 indbyggere i i hver kommune, der i 2017 for første gang får bevilliget en førtidspension.

Spændet i antallet af førtidspensioner går fra 64,5 per 10.000 indbyggere på Bornholm, mens Københavns Kommune eksempelvis kun giver 9,2 per 10.000 indbyggere. Landsgennemsnittet er 26,9.

Det kan potentielt være et problem, hvis bopælen får afgørende betydning for tilkendelsen af førtidspension, forklarer postdoc og forsker ved Aalborg Universitet Iben Nørup.

- Man kan ikke sammenligne de meget rige kommuner med områder som eksempelvis Lolland-Falster. Der er en social ulighed geografisk. Men ser vi på mønstrene hidtil, er der også forskelle, vi ikke kan forklare.

- Hvor kommuner, der er sammenlignelige, har forskellige tilkendesesgrader, fordi politikken og fortolkningen af loven er forskellig, siger Iben Nørup til Ugebrevet A4.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) slår i et nyt lovforslag fast, at hvis det ikke er realistisk, at et såkaldt ressourceforløb vil udvikle borgerens arbejdsevne, skal borgeren tilkendes førtidspension.

Hos Kommunernes Landsforening (KL) lyder meldingen, at lovændringen vil få en effekt i de kommuner, der har været usikre på, hvor stramt man har skulle tolke de gældende regler, fortæller kontorchef Henrik Thomassen fra KL. 

- Nogle kommuner får et vink med en vognstang om, at der er sager, hvor man i fremtiden skal give en førtidspension på et tidligere tidspunkt. Det vil betyde, at borgere, der før har siddet i ressourceforløb uden ret beset at have udsigt til at komme tættere på arbejdsmarkedet, nu hurtigere vil kunne få førtidspension, siger Henrik Thomassen til Ugebrevet A4.

Se kortet over kommunernes tilkendelse af førtidspensioner her.