Er du Release Train Engineer, Agil Coach eller erfaren Scrum Master, og vil du bidrage til at løfte den agile modenhed, praktikker og mindset i Udviklings- og Forenklingsstyrelsen?
Vil du?
Hva’? Hva’?
Okay, du behøver ikke svare. Og helt ærligt, så har jeg faktisk heller aldrig selv tænkt over det.
I hvert fald ikke før den anden dag, hvor en af mine venner sendte mig et jobopslag med netop den overskrift.
Jeg hælder mest til et nej, men det skyldes primært, at jeg ikke aner, hvad en Release Train Engineer, en Agil Coach eller en Scrum Master laver (men det lyder som noget med porno, ikke?).
Jeg ved heller ikke, hvad ”agil modenhed” går ud på (men jeg har det næppe) og jeg er ikke voldsomt forelsket i tanken om at arbejde for noget, der kalder sig "Forenklingsstyrelsen", men alligevel laver et jobopslag, man skal have en bachelor i mindst tre fremmedsprog for at forstå.
En anden af mine venner (ja, jeg har to) gjorde mig engang opmærksom på det mærkværdige i, at vores fælles chef havde forladt sit job. Uden at stillingen var blevet genbesat.
– Hvis et job ikke bliver genbesat, når nogen forlader det, så var det nok ikke så vigtigt et job i første omgang, som han tørt konstaterede.
Nu aner jeg jo faktisk ikke, om det er supervigtigt for kongeriget, at det offentlige Udviklings- og Forenklingsstyrelsen med lynets hast får ansat en Agil Coach.
Ingen, der tør slås
Men jobopslaget minder mig alligevel om min vens ord fra dengang.
Dengang, for ikke så lang tid siden, hvor danske virksomheder ansatte Dream Alchemists, Social Media Tribalizers og Human Growth Managers. Eller rettere sagt, danske medie- og reklamevirksomheder gjorde.
På et autoværksted eller byggeplads har man alle dage fået tæsk, hvis man kommer og kalder sig den slags, men på et reklamebureau er der ingen, der tør slås.
Den britiske antropolog David Graeber hævder, at 40 procent af alle kontorjobs er såkaldte pseudojobs. Besat af DJØF’ere eller tilsvarende, der ikke producerer noget af væsentlig værdi. Han siger også, at hvis du ikke kan forklare, hvad dit arbejde går ud på med 30 ord, så en 12-årig kan forstå det, så er dit job ikke vigtigt.
Stillingsopslaget fra Udviklings- og Forenklingsstyrelsen er på over 400 ord, jeg fatter minus af det og jeg er 44 år.
Intet er så dårligt, at det ikke er godt for noget. Og coronakrisen har heldigvis sat fokus på, at mange af den dér type stillinger, som dimittender fra RUC med ironiske tatoveringer ofte besætter, nemt kan undværes.
Det gjorde ikke det helt store, at udviklingskonsulenterne, forandringsambassadørerne og de agile coaches blev sendt hjem, vel?
Til gengæld var vi pludselig meget glade for kasseassistenterne, chaufførerne og sygeplejerskerne.
Ikke god til at forklare
Og især det sidste er vigtigt. For mens det jo egentlig rager os, hvad private virksomheder brænder deres kassebeholdning af på, så er det straks mere kritisk, når det er det offentlige, der pisser vores fælles penge væk.
Og så er vi tilbage ved Agility Coachen. Som Udviklings- og Forenklingsstyrelsen muligvis finder mægtig vigtig, men i så fald ikke er ret god til at forklare hvorfor. Hør bare:
Hvis man læser videre i stillingsopslaget finder man ud af, at den heldige ansøger kan blive ansat på kontoret for Agil Ledelse og Metode 2 (der er mere end et!), der fungerer som agilt kompetencecenter og stiller Scrum Masters, Realease Train Engineers og agile coaches tilgængelige for projekter og programmer. Kontoret har sammen med sit søsterkontor ansvaret for den agile transformation på tværs af styrelsen, og der bliver snarest etableret et virtuelt, centralt LACE (Lean Agile Center of Excellence), der skal drive hele den agile transformation i Udviklings- og Forenklingsstyrelsen. Ansøgeren skal i øvrigt være forberedt på at etablere og understøtte Communities of Practice – og på sigt (men kun på sigt!) fremme anvendelse af Continuous Delivery Pipeline, DevOps og Lean UX Innovation Cycle.
Fatter du det?
Jeg har nu læst det tre gange, men er ikke blevet klogere.
Til gengæld er jeg klar til at stikke en knytnæve i fjæset på den næste person, der nævner ordet "agil" – hvilket i sig selv afholder mig fra at søge, da det jo nok dukker op til jobsamtalen, og jeg dermed hurtigt ville diskvalificere mig selv.
PS:: "Agil" betyder, ifølge en søgning på nettet, at man let lader sig flytte og er dermed et andet ord for det mindst ligeså irriterende ”omstillingsparat”.
PPS.: Jo, debattør på avisen.dk er et vigtigt job.
Søren Baastrup er forfatter og freelancejournalist. Foto: Privat
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.