Senatsudvalg godkender Pompeo som ny udenrigsminister i USA

Rand Paul støtter Mike Pompeo som USA's næste udenrigsminister. Dermed er stemmefordelingen 11 for og 10 imod.
Godkendelsen af Mike Pompeo som ny amerikansk udenrigsminister ventes at blive bekræftet af det fulde senat senere på ugen.
Godkendelsen af Mike Pompeo som ny amerikansk udenrigsminister ventes at blive bekræftet af det fulde senat senere på ugen. Foto: Jim Watson/arkiv/AFP

Præsident Donald Trumps nominerede til posten som ny udenrigsminister i USA, tidligere CIA-direktør Mike Pompeo, er med et snævert flertal nået igennem første store forhindring i Senatet.

Kort tid inden afstemningen i Senatets Udenrigsudvalg ombestemte den republikanske senator Rand Paul sig og meddelte, at han alligevel ville bakke op om Pompeo.

Dermed endte afstemningen i udvalget med stemmetallet 11-10. Nu går godkendelsen af Pompeo videre til samtlige Senatets 100 medlemmer. Her ventes han at blive godkendt senere på ugen.

Rand Pauls jastemme var afgørende i Udenrigsudvalget, og Paul ventede til sidste øjeblik med at vise sin hånd.

- Efter at have fået forsikringer fra præsident Trump og direktør Pompeo om at han (Pompeo, red.) er enig med præsidenten i disse vigtige spørgsmål, har jeg besluttet at støtte hans nominering som vores næste udenrigsminister, skrev Rand Paul på Twitter.

Han nævnte ikke, hvilke spørgsmål der er tale om.

Præsident Donald Trump har nomineret den 54-årige Mike Pompeo til posten som udenrigsminister efter Rex Tillerson, der trak sig i midten af marts.

Mike Pompeo betragtes som mere af en højrefløjshøg end sin forgænger.

Han har forsvaret forhørsmetoder, der ifølge Demokraterne minder om tortur, han benægter klimaforandringer, og han ønsker at skrotte atomaftalen med Iran.

Han har desuden antydet, at USA skal indtage en skrappere linje over for Rusland.

Mike Pompeo blev for godt et år siden udpeget af Trump til chef for CIA. Han er respekteret af Trump, og han står for de stort set daglige briefinger af præsidenten.

Pompeo vil - hvis han får det samlede senats opbakning - slutte sig til et hold, der tidligere på måneden fik tidligere FN-ambassadør John Bolton ind som sikkerhedsrådgiver i stedet for general H.R. McMaster.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.