Administration 

S-profil: Genopliv hjemmeserviceordningen

- Alt for mange børnefamilier oplever en presset hverdag, og vi lader dem i stikken, hvis vi ikke kommer med et tilbud, der kan hjælpe dem til at få familie- og arbejdsliv til at hænge bedre sammen, siger Jeppe Bruus.

Hjemmeservice skal være et tilbud til både travle børnefamilier og pensionister, mener Jeppe Bruus fra Socialdemokraterne. Men Venstre vil ikke støtte hjemmeservice og håber i stedet, at S kommer til fornuft og genindfører håndværkerfradraget. Ekspert kalder begge ordninger for socialt skævvridende.

Hårdtarbejdende børnefamilier skal have mulighed for at købe billig rengøring og vinduespudsning, så hverdagen hænger bedre sammen. Og pensionister uden kræfter til at støvsuge og slå græsplænen, skal også kunne købe sig til billigere hjælp end de kan i dag.

LÆS OGSÅ: Det er søgt: Støjberg langer ud efter S-forslag

Det socialdemokratiske folketingsmedlem Jeppe Bruus foreslår nu, at Danmark igen indfører en hjemmeserviceordning, der giver danskerne mulighed for at hyre rengøringshjælp eller havefolk med statstilskud.

LÆS OGSÅ: Johanne Schmidt: Forældre er ved at falde om af stress

- Alt for mange børnefamilier oplever en presset hverdag, og vi lader dem i stikken, hvis vi ikke kommer med et tilbud, der kan hjælpe dem til at få familie- og arbejdsliv til at hænge bedre sammen. Mange ældre mennesker kan også godt bruge ekstra hjælp derhjemme, og derfor ser jeg meget gerne, at vi får en ny hjemmeserviceordning i Danmark, siger Jeppe Bruus.

LÆS OGSÅ: Far til fem: Masser af tid til både arbejde og familieliv

Udover at hjælpe trængte børnefamilier og pensionister mener Jeppe Bruus også, at en hjemmeserviceordning vil skabe tusindvis af nye job til ufaglærte eller kortuddannede, der ellers har svært ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet.

Tror på tusindvis af nye servicejob

- Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at vi ville få flere arbejdsløse og flere indvandrere i beskæftigelse, hvis vi fik en hjemmeserviceordning. Hvis folk kan få tilskud til praktisk hjælp derhjemme, vil der blive oprettet tusindvis af nye servicejob, fastslår han.

LÆS OGSÅ: Vild familiestrategi: Sådan klarer far til fem hverdagen

Derudover peger Jeppe Bruus på, at en hjemmeserviceordning vil begrænse omfanget af sort arbejde, fordi rengøringshjælpen skal registreres for, at kunden kan få tilskud. Dermed stiger skatteindtægterne også.

- Både samfundsøkonomisk og velfærdspolitisk er det fornuftigt at indføre en hjemmeserviceordning, og jeg ser meget gerne, at vi får en politisk debat om fordelene ved hjemmeservice, siger Jeppe Bruus.

I en ny undersøgelse, som Ugebrevet A4 netop har gennemført, erklærer hver tredje danske forælder, at de har svært ved at få arbejdsliv og familieliv til at hænge sammen. Og fire ud af ti børnefamilier efterlyser mulighed for billigere hjælp til husarbejde og rengøring, påpeger han.

Det var også de stressede børnefamilier og pensionisters råb om hjælp, der fik daværende CD-leder Mimi Jakobsen til at indføre hjemmeserviceordningen tilbage i 1994.

LÆS OGSÅ: Til børnefamilier: “Så klem dog ballerne sammen”

Ordningen var Mimi Jakobsens hjertebarn i en årrække og blev løbende revideret og indskrænket indtil den endelig blev lagt i graven. Men op til folketingsvalget i 2011 fik den nyt liv, da S og SF i deres såkaldte 2020-plan lagde op til at udbrede hjemmeserviceordningen.

Dansk Erhverv jubler

I Dansk Erhverv glæder analysechef Geert Laier Christensen sig over forslaget om en hjemmeserviceordning.

- Vi mener, at det vil være positivt for dansk økonomi og skabe nogle arbejdspladser, og det vil gøre det muligt for den højproduktive arbejdskraft at ligge flere timer på arbejdsmarkedet. Det er godt, hvis vi nu får en debat om alle gevinsterne ved hjemmeservice, og Dansk Erhverv vil hilse det velkomment, hvis man kan skabe et politisk flertal for det, fastslår han.

LÆS OGSÅ: ”Forestil dig en arbejdsuge på 21 timer…”

I Sverige har man haft en hjemmeserviceordning i de sidste otte år. Ordningen har skabt et stort marked for private serviceydelser og 17.000 svenske job, der ifølge Geert Laier Christensen i stort omfang varetages af folk, der kommer fra arbejdsløshed eller er ufaglærte og kortuddannede.

Hvis Danmark kopierer den svenske model for hjemmeservice, vil den ifølge Dansk Erhvervs analyse mindske det sorte arbejde, skabe 10.000 nye job i løbet af få år, forbedre integrationen og give kvinder bedre karrieremuligheder.

Hvis bare halvdelen af de nye servicejob besættes af ledige, vil ordningen allerede efter et år give overskud til statskassen i omegnen af 50 millioner kroner, viser analysen fra Dansk Erhverv.

LÆS OGSÅ: Chefer: Familievenlig? Nej, ikke her

Det får Jeppe Bruus til at opfordre til, at man i alle politiske partier ser fordomsfrit på hjemmeserviceordningen. Socialdemokraterne har ellers netop vendt tommelfingeren nedad til den såkaldte boligjob-ordning, der giver et skattefradrag på op til 15.000 kroner årligt for en bred vifte af håndværkerregninger.

Selvom SR-regeringen afskaffede håndværkerfradraget ved årsskiftet, bliver det en varm kartoffel i den kommende valgkamp. Venstre ønsker nemlig at genoplive boligjob-ordningen med tilbagevirkende kraft, hvis de vinder valget og får regeringsmagten.

Skæv social profil

Arbejdsmarkeds- og velfærdsforsker på Roskilde Universitet, professor Bent Greve, giver Jeppe Bruus ret i, at en hjemmeserviceordning formentlig vil begrænse brugen af sort arbejde ganske betragteligt. Men Bent Greve vurderer, at hjemmeserviceordningen ligesom boligjob-ordningen vender den tunge ende nedad og har en skæv social profil.

Professoren pointerer, at det bliver velbjærgede børnefamilier fra Hørsholm, der bruger hjemmeservicen, mens lavindkomstfamilier på Vestegnen springer over.

- Der er ingen tvivl om, at det vil være folk med pæne indkomster og høje uddannelser, der har råd til hjemmeservice. Og der vil være et enormt dødvægtstab, for meget af det her bliver jo gjort alligevel. Nogle vil sætte deres serviceforbrug op, men jeg er ikke sikker på, at det nødvendigvis skaber så mange nye job, siger Bent Greve.

Han tror heller ikke på, at Dansk Erhvervs beregninger om flere tusinde nye servicejob holder vand.

- Hjemmeserviceordningen er overvurderet. Fra staten betaler man penge til en skæv økonomisk fordeling, ligesom beskæftigelsen i form af nye arbejdspladser er minimal, siger han.

Robotstøvsugere frem for tilskud

Bent Greve mener, at man fra politisk side skal tænke sig om en ekstra gang, hvis man indfører den.

- Det er svært at afskaffe ordningen igen, fordi det er de velformulerede, som kommer til at bruge den. Og så man heller ikke glemme, at der teknologisk sker rigtig meget, og vil folk ikke hellere købe en robotstøvsuger eller andre nye opfindelser til at hjælpe dem end at søge tilskud til en rengøringshjælp, siger han.

Sådan fungerer hjemmeservice og håndværkerfradrag

Hjemmeserviceordningen blev sat i værk i 1994 af CD-leder Mimi Jakobsen og statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S). Ordningen fungerede i ti år, men blev løbende revideret. Efter 2003 var det udelukkende pensionister, der kunne bruge hjemmeservice.

I Sverige har man en hjemmeserviceordning, der har skabt mere end 17.000 job.

Hvis Danmark kopierer den svenske model for hjemmeservice, vil det kunne mindske sort arbejde, skabe 10.000 nye job inden for seks år, forbedre integrationen og hjælpe pressede børnefamilier og pensionister med praktisk hjælp.

Boligjob-ordningen udløb 31. december 2014. Ordningen gav et fradrag på op til 15.000 kroner om året til håndværkerudgifter. Fradraget blev kun givet for arbejdsløn og skulle indberettes til SKAT en gang årligt.

Det anslås, at ordningen er blevet brugt af en halv million danskere, og har skaffet 5.000 håndværkere arbejde.

Venstre ønsker sammen med de andre borgerlige partier at genindføre håndværkerfradraget med tilbagevirkende kraft fra 1. janaur 2015.

SR-regeringen vil ikke genindføre boligjob-ordningen, som de mener koster mere end 1 milliard kkroner årligt.

Kilder: Dansk Erhverv og diverse medier.

person bliver vaccineret
Corona

Hospital er i gang med at

coronavaccinere lokalbefolkning

Sean Connery viser thumbs up
Kendte

Derfor døde

Sean Connery

Strøget pyntet op til kul og proppet af mennesker.
Nyheder

Nye restriktioner

rammer hovedstaden:

Ensrettet gaveindkøb

To julegaver der er pakket ind i brunt gavepapir. Den nederste har to stempler på.
Nyheder

Julegaver på nettet?

Skynd dig hvis

du skal nå det

En kvinde danser på et diskotek med en havenisse på armen. Hun svinger med håret.
Nyheder

9 ud af 10 julefrokoster

er aflyst i år

Nærbillede af fodboldspilleren Nicklas Bendtner. Han har et lille fuldskæg og et dybt alvorligt blik. Han er iført mørk hættetrøje og står op ad en murstens mur.
Kendte

Bendtner sadler om:

Nyt job

To sammensatte billeder af sommerhuset. Et udefra; huset er hvidt med store vinduer og en snorlige indkørsel. Indefra køkkenet; man kan se der strømmer fint lys ind igennem huset, der er dyrt indrettet.
Nyheder

Landets dyreste sommerhus

solgt på tvang

Mange medarbejdere går rundt i en lagerhal med hver sin vogn og pakker varer.
Nyheder

Tjener kassen

på corona

Et forældrepar, en ejendomsmægler og en ung pige er på vej ind i en lejlighed.
Nyheder

Forældrekøbere skal være

vakse ved havelågen

Et sæt hænder står med et ark med halvtredskrone seddler.
Nyheder

Nu kan staten høvle

coronagælden af

Bålskuret, hvor ofret blev fundet. Der er langt et hav af blomster.
Krimi

Tæsket ihjel i skov:

Trampet i ansigtet

med træsko

Helle Thorning-Schmidt på den røde løber med løst lyst hår og en tækkelig mørkeblå kjole.
Kendte

Helt VILDT look:

Sådan har du aldrig

set hende før

Leopoldo Luque sammen med Maradona, der er iført hospitalstøj og en stor forbinding i hovedet.
Sport

Grådkvalt Maradona-læge:

Jeg er ikke skyldig i hans død

Nærbillede af skuespiller Peter Plaugborg han har stort rødt fuldskæg og et alvorligt blik.
Film og TV

Ulven kommer:

Derfor ender serien sådan

En stor flok aber går amok på et bord fyldt med mad.
Dyreliv

Ægte ABEFEST

En sygeplejerske med engangskittel viser et blodprøvekit. Det ligger i et papbækken. Hun holder blodprøveglasset i din ene hånd.
Nyheder

Blodprøve kan opdage

50 typer af kræft

En brun hest står i mørke omgivelser.
Krimi

Chok på motorvej:

Hest torpederet

En flaske med Remdevisir pakket ind i en plastikpose.
Corona

Remdesivir har ingen effekt

på dødeligheden

En masse småpenge ligger på et bord. Pengene ses fra oven. Der er også to sirligt stablede tårne af mønter.
Nyheder

Ekstra feriepenge -

nu er det sidste udkald

Et gulv der flyder med indvolde af forskellig art mens en person med ryggen til står og tager billeder.
Nyheder

Politikere kastede med

indvolde og sloges

En masse isbjørne-hoveder med nissehuer på.
Nyheder

Forslag:

Giv 3 mio. danskere et

gavekort 

En lørdags lottokupon
Nyheder

4 lottospillere

blev "advents-millionærer".

Darth Vader tæt på i et rumskib
Film og TV

Darth Vader 

er død

En rødhåret storbarmet kvinde ser på en tyk karseklippet mand i en boksering
Helt vildt

David mod Goliat:

Fjerlet kvinde knockoutede 

kæmpe på 240 kilo

En smagfuld grå villa med sort hoveddør og toppede brosten i indkørslen
Helt vildt

Her er hovedstadens

dyreste boliger

En soldat ved en grænsestation og et slidt etiopisk flag, som vajer i vinden.
Nyheder

Eritreas hovedstad ramt af

flere eksplosioner

7-8 politimænd står og synger inde i politigården med tre juletræer bagved.
Corona

Munter sang:

Politiet synger om corona

En hvid varevogn smadret ved siden af en lastbil på en mørk landevej
Krimi

Varevogn smadrer

ind i lastvogn

Mads Eg Andersen bager kager i teltet med gummihandsker på
Film og TV

Dramatisk finale:

Jeg ville ikke græde

Hugo Helmig på tribunen ved en fodboldkamp sammen med sin berømte far Thomas Helmig.
Kendte

Helmig single

Tre kirurger på operationsstue med en patient på operationsbordet.
Helt vildt

Læger finder mønt i

næse – efter 53 år

En række flysæder med puder og tæpper.
Rejser

Nu kan du ligge ned

økonomiklassen

Kristian Thulesen Dahl på talerstolen. Hans ansigt er sammenbidt.
Nyheder

Thulesen Dahl tavs

om vælgerkrisen

To sygeplejersker iført alverdens værnemidler tager sig af en patient på en hospitalsstue.
Corona

Rekordhøje tal:

1636 nye smittede

En mand foran et spisebord og en stue proppet med  nisser og julepynt
Helt vildt

Nisser har invaderet

Jans hjem

En stribet grå huskat på en træstamme i en skov
Dyreliv

Katte slås ned af frygt for

corona-smitte

En hylde fyldt med brætspil
Sundhed

Eksperter:

Undgå brætspil

i julen

En kvinde trækker op i sin kjole i et fly
Sex og samliv

Flyskandale:

Stewardesse sælger

sex på rejsen

En læge trøster en ældre mand på et hospital.
Corona

50 amerikanere dør i timen

til Covid-19

En lille fiskerbåd ved en mole
Krimi

Mand fundet livløs

i Nivå Havn

Hilda Heick på scenen i rød kjole smiler til sin meddanser og de to værtinder
Film og TV

Hilda klappet ud af

Vild med dans

alle friends-stjernerne samlet på et billede
Kendte

Friends-stjerne har

friet til sin

22 år yngre kæreste

billede af et juletræ
Corona

Her må man

kun invitere

én gæst til jul

grafik forestillende en bombe
Krimi

Frygtede han var

naboens bombemål

billede af en politibil
Krimi

Afskåret gedehoved lå 

foran hoveddøren

skiturister i lift
Nyheder

Dansk rejsekoncern

går konkurs

kunder i en normal-butik
Nyheder

Populær kæde

vil åbne

50 nye butikker

butiksvindue med teksten Black Days med gule bogstaver
Nyheder

Hvert fjerde tilbud

på Black Friday er fup

dronning margrethe sidder bag bord
Kongelige

Scor kassen på nytårstalen:
Siger dronningen 

håndsprit eller Shu-bi-dua? 

julesmåkager på bord med gran
Mad og drikke

Her er danskernes

julefavoritter 

silas holst står med cowboyjakke i tivoli
Kendte

Silas prøver igen:

Er anden gang

lykkens gang? 

julelys og blomster på bord
Nyheder

Advarer mod julelys

og håndsprit 

tv-værten sarah grünewald kigger i kameraet
Kendte

Sarah Grünewald:

Min bror døde

af kræft 

mink-massegrav set fra luften
Corona

Partier: Grav de

døde mink op igen

DF's formand Kristen Thulesen Dahl taler ved siden af to danske flag
Nyheder

DF: Gift dig dansk

- eller glem alt om

statsborgerskab

Donald Trump i jakke og med rødt slips sidder med knyttede næver
Nyheder

Trump vil forlade

Det Hvide Hus 

hacker sidder ved skærm
Krimi

Black Friday: Sådan

undgår du kortsvindel

person vaccineres
Corona

Der vil gå

"det meste af et år"

før alle er vaccineret

billede fra pressemødet
Corona

Magnus Heunicke:

Danskerne kan få 

vaccine om en måned

billede af Ninna Hedeager Olsen
Nyheder

Fiktive projekter: Rod for 37 millioner skattekroner

tony ses hamrer løs på et hus
Helt vildt

Fik ikke betaling

for sit arbejde:

Går amok med hammer

mand skraber is af forruden på en bil
Biler

Tid til is på bilruden

- her er nogle hurtige tricks

Christopher portræt
Kendte

Christopher smittet med corona

Sarah Grünewald portræt
Nyheder

Vild med dans-vært i sorg:

Min bror er død

Facade på Danske Banks hovedkvarter
Nyheder

Danske Bank i stor sparerunde

Indgang til Jysk-butik
Nyheder

Trods corona og nedlukning:

JYSK tjener rekordmange penge

Mads Mikkelsen portræt
Film og TV

Mads Mikkelsen erstatter Johnny Depp

person bliver vaccineret
Corona

Plan for

vaccine

er klar

Benny Engelbrecht portræt
Corona

Ministre i isolation

Carl Philip og Sofia
Corona

Prinsepar smittet

Jennifer Lopez portræt
Kendte

Jennifer Lopez smider ALT tøjet

adskillige døde hvaler på strand
Dyreliv

Knap 100 strandede hvaler dør

Dronning Margrethe smiler
Kongelige

Bryder med traditionerne:

Sådan bliver dronningens jul

Maradona vinker til fans
Sport

Diego Maradona er død

Benny Fede spiser flæsk i Matador og et billede af en ældre Poul Bundgaard
Film og TV

Matador-afsløring:

Poul Bundgaard skulle

have spillet Fede

Mette Frederiksen i Folketinget
Nyheder

Mette F. om minksag:

Det var Mogens Jensens ansvar

bil er kørt ind i port, redningsmandskab er til stede
Nyheder

Bil torpederer indgang

til Merkels kontor

Læge viser corona-prøve frem
Corona

Nu er 800 døde med corona i Dnmark

Mobiltelefon med kørekort-app
Nyheder

Her kan det digitale kørekort give dig problemer

Erik Brandt i en stol i sin lejlighed
Kendte

Erik Brandt i kørestol:

Jeg kan ikke gå