S-plan om skattefradrag til virksomheder skaber kun 250 job
Cheføkonom Mads Lundby Hansen fra den borgerligt-liberale tænketank, Cepos, vil sænke selskabsskatten. Det skaber flere job end at give store virksomheder 130 procent i skattefradrag for deres udgifter til forskning og udvikling. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix
Man bør sænke selskabsskatten, ikke øge virksomheders skattefradrag, mener Cepos' cheføkonom.

Det kan bedre betale sig at sænke selskabsskatten end lade store virksomheder fratrække 130 procent af deres udgifter til forskning og udvikling. Lavere selskabsskat skaber flere job.

Det mener cheføkonom Mads Lundby Hansen fra den borgerligt-liberale tænketank Cepos.

- Jeg er skeptisk over for, at man giver nogle brancher fordele i skattesystemet. I stedet anbefaler jeg, at man sænker selskabsskatten generelt. Så man behandler alle brancher ens, siger Mads Lundby Hansen.

Han henviser til, at Socialdemokratiets skattefradrag kun skaber 250 job. Det beregner Finansministeriet i sin gennemgang af S-planen "Vækst, der virker". Skattefradraget står for halvdelen af S-planens udgifter.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) varsler en vække vækstforslag.

- Jeg mener, det er afgørende, at vi får løftet erhvervslivets investeringer og understøtter væksten i erhvervslivet. Af samme grund arbejder regeringen på en række initiativer, som vi kommer til at præsentere senere i år, siger Brian Mikkelsen i en kommentar og fortsætter:

- Og jeg er i den forbindelse åben for at se på et øget F&U-fradrag (forskning og udvikling, red.) som et blandt flere mulige tiltag.

Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, mener, at fradraget skaber job. Han henviser til Storbritannien og en anbefaling fra regeringens vækstteam.

Skattefradraget svarer til forslaget fra virksomhederne Lundbeck, Carlsberg, Chr. Hansen, Coloplast, Danfoss, Dupont, GN Store Nord, Grundfos, Haldor Topsøe, LEO Pharma, Siemens og Vestas, skriver Ekstra Bladet.

- Selvfølgelig vil de forskningstunge virksomheder gerne have et ekstra fradrag, siger Mads Lundby Hansen.

Han forklarer, at Thorning-regeringens produktivitetskommission ville sænke selskabsskatten.

/ritzau/