Rekordmange danske børn lever under fattigdomsgrænsen
Værdigt trængende modtager julehjælp hos Frelsens Hær. Foto: Jens Nørgaard Larsen/SCANPIX/Arkiv
På kort tid er antallet af fattige børn steget eksplosivt. Årsagen skal findes i kontanthjælpsloftet.

Vi tænker sjældent på Danmark som et land, hvor mange lever under fattigdomsgrænsen.

Tværtimod tænker vi Danmark som et land med velstand og økonomisk fremgang. Men det er ikke alle, der nyder godt af den velstand. 

På bare et år er antallet af børn, som lever under fattigdomsgrænsen, steget med 10.500 børn, det svarer til en relativ stigning på 28 pct. Det skriver AE (Arbejderbevægelsens Erhvervsråd)

Det samlede antal børn, som lever under fattigdomsgrænsen, er derfor steget til 48.300, og det er en rekord. 

Kontanthjælpsloftet bærer skylden

Årsagen til den store stigning skal primært findes i kontanthjælpsloftet.

Analyser har vist, at hvis kontanthjælpsloftet havde gjaldt for hele 2016 og ikke blot de sidste tre måneder af året, ville antallet af fattige børn være steget med 67 pct. 

Det ville have bragt tallet op på 63.000 fattige børn.

- Man kan derfor konkludere, at antallet af fattige børn vil stige i løbet af de næste år, hvis kontanthjælpsloftet forbliver det samme. Det skriver analysechef i AE, Jonas Schytz Juul.

 

Fattigdomsgrænsen i Danmark

Man bruger betegnelsen etårs-fattige til at opgøre, hvor mange fattige mennesker, der bor i Danmark. En såkaldt etårs-fattig er en person, som er under fattigdomsgrænsen i ét år. Det vil sige en person, som har en indkomst, der er mindre end halvdelen af medianindkomsten, ikke er studerende og ikke har en formue på 100.000 kr.

UDVID