Mens opsvinget buldrer afsted: 25.000 børn lever i fattigdom
Mere end 7.000 har levet mere end tre år i fattigdom, viser ny rapport. Modelfoto: Bente Jæger
Ny forskning viser, at mange børn lever i fattigdom.

Arbejdsløsheden falder og væksten er den højeste i mange år. Økonomien i Danmark buldrer afsted, så det kan få politikere og økonomer til at juble.

Men for en særlig gruppe er det ikke meget at glæde sig over. For på trods af økonomisk opsving lever 25.000 børn i fattigdom. Det skriver Politiken.

Det fremgår en en ny rapport fra Rockwoolfondens Forskningsenhed.

Fonden har fastsat minimumsbudgetter for en række familietyper, og der lever 25.000 børn i familier med mindre til rådighed.

- Der er tale om et budget, hvor der ikke bliver brugt penge på noget som helst overflødigt. Det præger også familielivet, hvor der for eksempel ikke plads til en tur i Tivoli, siger seniorforsker Jens Bonke fra Rockwoolfondens Forskningsenhed til Politiken.

Se beløbene i faktaboksen herunder. Artiklen fortsætter efter faktaboksen.

Sådan ser minimumsbudgettet ud for forskellige familietyper:

Enlig med 1 barn 153.730 kr.

Enlig med 2 børn 186.430 kr.

Enlig med 3 børn 224.480 kr.

Par med 1 barn 209.370 kr.

Par med 2 børn 245.100 kr.

Par med 3 børn 280.440 kr.

Kilde: Politiken/Rockwoolfondens Forskningsenhed

UDVID

7.200 af de 25.000 børn har levet mindst tre år under grænsen.

- Tre år i et barneliv er altså lang tid. Det kan være de tre første år i skolen, hvor der ikke er ret mange penge til rådighed til et almindeligt socialt liv med venner og kammerater, siger Jens Bonke til Politiken.

Da den økonomiske krise toppede tilbage i 2010, var der 31.000 fattige børn.

Heldigvis færre end tidligere

Venstres socialordfører Carl Holst glæder sig over, at tallet trods alt er faldende.

Rapporten baserer sig på de nyeste tal, der er tilgængelige. De er fra 2015. Siden har regeringen indført kontanthjælpsloftet, hvilket i særlig grad påvirker enlige forsørgere på kontanthjælp. Men det får ikke Carl Holst til at tvivle på, at loftet er en god idé.

- Trods kontanthjælpsloftet, så har vi et højt niveau for kontanthjælp, så vi skal ikke ændre på det. Vi har fokus på at få folk i arbejde, og heldigvis stiger beskæftigelsen, mens antallet af folk på overførsel falder, siger han til Politiken.