Prins afslører: Her er min yndlingsbørnebog
Prins Charles under et besøg på Det Franske Akademis bibliotek. Han er netop blevet patron for den britiske forening Venner af nationalbibliotekerne. Foto: Lionel Bonaventure/AP
Prins Charles fortæller om sin kærlighed til indianerhøvdinger og grammatik.

Prince Charles er en belæst herre, der både elsker skønlitteraturens besnærende beskrivelser og grammatikkens stringente lovmæssigheder.

Nu blæser han til kamp for Storbritanniens biblioteker, og i den forbindelse fortæller han, hvordan indianerbogen "Sangen om Hiawatha" af Henry Wadsworth Longfellow tryllebandt ham som barn.

- Jeg kan huske det elektriske øjeblik, hvor jeg første gang hørte Longfellows ord, som han bruger som musik i en hypnotiserende rytme, der løber gennem hele eposet, fortæller prinsen, der især blev fascineret af de maleriske naturbeskrivelser.

Og den i dag 67-årige prins citerer beredvilligt fra bogen, der endnu står frisk i erindringen.

- Den, som elsker naturens tilholdssteder, elsker vinden i grenene og de brusende floder, der løber gennem fyrretræernes palisader, reciterer Charles ifølge britiske Daily Express.

- Han tager dig derhen med det samme. Du hører brisen og føler sprøjtet fra de skummende brydninger i vandet. Jeg blev forelsket i ord og at skrive i det øjeblik, lyder det passioneret fra den royale læsehest.

Og skønlitteraturen er ikke bare en mulighed for at drømme sig væk til en mere eventyrlig verden ifølge prinsen af Wales. Bøgerne lærer også læseren at få styr på den kringlede grammatik og at gøre sig forståelig for andre.

- Vi absorberer så meget, når vi læser god litteratur, ikke mindst at bruge ordentlig grammatik. Hvis det bliver brugt korrekt, gør god grammatik os i stand til at forstå, hvad forfatteren mener. Hvis vi stopper med at bruge kommaer eller endda punktummer, er jeg i tvivl om, hvordan vi kan håbe at forstå verden, fortæller prinsen med den poetiske passion.

/ritzau/FOKUS