Politikere aner intet om Irak

Grundloven fastslår, at regeringen skal rådføre sig med Folketinget i udenrigspolitiske forhold – og det gør stats-, udenrigs- og forsvarsministeren i Udenrigspolitisk Nævn og Forsvarsudvalget. I timelange møder år ud og år ind orienterer regeringstoppen og de folkevalgte – så afgørende beslutninger om forholdet til udlandet bliver drøftet indgående.

 

Desværre virker det som spild af tid. De folketingsmedlemmer, der sidder med i de fine udvalg, aner tilsyneladende intet om selv de allervæsentligste konflikter. Resultatet af en rundringning, som Nyhedsavisen foretog i mandags til udenrigs- og forsvarspolitikerne, dokumenterede sort på hvidt, at langt hovedparten slet ikke har fulgt med i timen. Den quiz, vi gennemførte, afslørede eksempelvis, at kun tre kendte navnet på Iraks præsident, tre erindrede navnet på Hizbollahs leder, kun hver anden huskede navnet på Irans præsident, ingen kendte al-Qaedas nummer 2 – og de fleste rodede rundt i, hvorvidt mellemøstlige ledere og organisationer er shiiter eller sunnier.

 

Det er dybt problematisk, at så få politikere ejer bare en flig af viden om den konflikt, der fylder mest internationalt – og det er udtryk for en intellektuel dovenskab. Politik er også hårdt arbejde med at sætte sig ind i sagerne. Et stærkt demokrati beror på et oplyst folk. Når selv de, der bærer de gyldne kæder, ikke gider læse på lektien, er vi ilde stedt. Tag jer dog sammen – det er faktisk det, vi har valgt jer til!