Småkriminelle 14-årige kan meget snart se frem til en mildere behandling, når de bliver taget i at stjæle eller truer med tæsk.
I næste uge bliver den kriminelle lavalder nemlig igen hævet til 15 år. Folketinget vedtager i dag regeringens lovforslag om at sætte den kriminelle lavalder op til 15 år, og ændringen af lavalderen træder i kraft allerede den 1. marts.
Regeringen ønsker at gøre op med den sænkning af lavalderen til 14 år, som den tidligere regerings stod for.
Når den kriminelle lavalder igen bliver sat op til 15 år, vil den straf, som allerede er nået at blive givet til nogle 14-årige, samtidig falde bort, siger justitsminister Morten Bødskov (S).
"Til gengæld skal de sociale myndigheder straks tage over med de nødvendige tiltag over for denne gruppe af kriminelle. Det er meget vigtigt for mig og regeringen, at kommunerne lever op til dette ansvar og ikke lader nogen unge kriminelle falde igennem systemet," siger Morten Bødskov i en pressemeddelelse fa Justitsministeriet.
Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup er meget utilfreds med, at regeringen nu laver om på den lov, som de selv var med til at vedtage under den tidligere regering.
"Selvom man er under 15 år, kan man jo sagtens lave alvorlig kriminalitet. Så det er skidt, og det er dårligt af regeringen," siger han til Newspaq.
Peter Skaarup (DF) mener, at regeringen sender et signal om, at de tager lettere på kriminalitet begået af unge mennesker, når de sætter den kriminelle lavalder op.
"Hvis man er voksen nok til at lave alvorlig kriminalitet, så skal det også have en sanktion. Så samfundet og ofrene kan se, at det har en konsekvens," siger han.
Den kriminelle lavalder blev sat ned til 14 år den 1. juli 2010. Et flertal i den såkaldte Ungdomskommission udtalte sig dengang imod en nedsættelse.