Tusinder af sygeplejersker, sosu-assistenter og andre offentligt ansatte kunne se til, mens den lønforhøjelse, de havde strejket for, blev ædt af en ”reguleringsordning”.
Så lavede de en ny overenskomst i foråret, men beholdt reguleringsordningen, der binder lønningerne i stat, regioner og kommuner sammen med lønudviklingen i på det private arbejdsmarked.
Nu har det igen vist sig, at lønningerne er faldet på det private arbejdsmarked.
Så det magre resultat, de 800.000 offentligt ansatte blev stillet i udsigt, da de stemte overenskomsten hjem i april, er blevet endnu mere afpillet. I snit 500-600 kr. mindre næste år, end deres fagforeninger og arbejdsgivere skønnede, da overenskomsten var færdig.
Lærere, pædagoger, sosu’er, kontorfolk og specialarbejdere i kommunerne troede, de ville få omkring 500 kr. mere om måneden 1. januar næste år. Men nu kan de se frem til mellem 41 og 51 kroner mindre i lønforhøjelse. Oveni kommer deraf mindre pension og genetillæg.
I år får de slet ingen lønforhøjelse, fordi reguleringensordningen betyder, at de direkte havde fået for meget i løn, og derfor må stå stille på lønstigen for at ”betale tilbage”.
Den lavere lønstigning per 1. januar 2012 skyldes, at lønningerne i det private erhvervsliv er faldet en smule.
”Det er noget skidt. Især fordi det i forvejen var et ekstremt magert resultat, og fordi det kun er en to-årig overenskomst, så vi kan ikke nå at se det svinge i den anden retning, ” siger Dennis Kristensen fra FOA.
Han mener, at reguleringsordningen principielt skal afskaffes.
”Vi beder medlemmerne stemme om et resultatet, hvoraf en del kun er fugle på taget, der først skal flyve ned i hånden, før de får deres penge. Så vil jeg hellere at vi selv forhandler et fast resultat og så nogle år må konstatere, at det var ringere, end i det private,” siger Dennis Kristensen.
Anders Bondo Christensen er lodret uenig. Han er formand for lærerforeningen og hovedforhandler i kommunerne og for forhandlingsfællesskabet KTO i regionerne.
Han ærgerer sig også over endnu et minus, men vil absolut ikke af med ordningen.
”Langt de fleste offentligt ansatte ved, at gennem tiden har den reguleringsordning bidraget med ikke så lidt til deres løn. Det er det dummeste tidspunkt i historien at skaffe sig af med ordningen, fordi vi alle sammen håber, der kommer et opsving i det private og trækker os op,” siger han.
Anders Bondo Christensen mener, at den meget stramme økonomi i kommuner og regioner netop gør behovet for reguleringsordningen større.
”Den situation ændrer sig ikke dramatisk, lige meget om det bliver en rød eller blå regering. Der ligger en 2020 plan, og holder os i kort snor og kommuner og regioner bliver ikke lønførende af sig selv,” siger han.
Han mener også, at dette minus i reguleringsordning gør mindre ondt.
”Der var aftalt en lønstigning 1. januar. Den bliver så lidt mindre, men der var faktisk noget at trække af. Det er en mere behagelig situation at få lidt mindre end at skulle ned i løn,” siger Anders Bondo Christensen.
Da overenskomsten lå færdig i april, så det ud til, at lærere, pædagoger og sosu’er fik omkring 500 mere i løn om måneden 1. januar 2012.
Nu får medarbejdere på løntrin 30 i kommunerne 44 kroner mindre i lønstigning.
Sosu’er eller specialarbejdere på trin 26 får 41,5 kr mindre end forventet og for lærere, kontorpersonale og specialarbejdere på trin 39 er der 51,5 kr mindre i posen.
I alt 500-600 kroner om året.
Tendensen er den samme i regioner og staten.
Kilde: KTO