Østers truer badegæster
Varmere vande har på få år tredoblet antallet af stillehavsøsters i danske farvande. Det kan få stor betydning for turister og dyrelivet.

De har kanter som barberblade, de kan blive op til 40 centimeter, og de ligger på højkant lige ud for mange danske strande.

Det varmere klima får nu betydning for antallet af stillehavsøsters i Vadehavet, der er mere end tredoblet siden 2003. Det viser nye tal fra Danmarks Fiskeriundersøgelser, der nu anslår mængden af stillehavsøsters til 3.500 ton i forhold til blot 1.000 ton i 2003.

Og de skarpe nyankomne truer nu både badegæster og fugleliv, advarer forskerne:

»Du får flænset foden op, hvis du træder på dem i Vadehavet,« siger seniorforsker ved Danmarks Fiskeriundersøgelser, Per Sand Kristensen.

Men også de mange fugle, der opholder sig på den jyske vestkyst, vil rynke på næbbet af stillehavsøstersen:

»De kan ikke bruge dem som føde, og vi frygter, at det vil betyde mindre mad til fuglene. Østersen udkonkurrerer nemlig deres foretrukne føde, som er blåmuslingerne,« siger Per Sand Kristensen og tilføjer, at hollandske forskere netop har målt, at bestandden af fugle er gået tilbage på grund af hollandske stillehavsøsters.

Østersens succes herhjemme skyldes sandsynligvis den globale opvarmning, vurderer seniorforskeren.

»Vi har haft varme somre og milde vintre, og det har betydet, at vandtemperaturen herhjemme er steget med halvanden grad de seneste år. Østersen kan gyde ved 20 grader, og de betingelser har de ikke haft før,« siger han.

Både badegæster og fugle kan godt berede sig på, at mødet med østersen bliver hverdag fremover:

»De er utrolig hårdføre og har ingen naturlige fjender herhjemme,« siger Per Sand Kristensen og tilføjer, at en stillehavsøsters under normale vilkår kan blive 30 år gamle.

Og nej: Der er ikke udsigt til et boom i fiskeriet af østers. Det egner stillehavsøstersen sig nemlig ikke til, fordi de er alt for sammenvoksede, mener Per Sand Kristensen.

Til gengæld skulle der være mulighed for at håndfiske et par af de skarpe eksemplarer.

Hvis man altså tør.