Nato-chef glæder sig over stigende danske forsvarsudgifter

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mødtes i marts med Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, i Statsministeriet for blandt andet at drøfte Danmarks forsvar. Stoltenberg glæder sig over, at Løkke afsætter flere penge til forsvaret i udspil til et nyt forsvarsforlig.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mødtes i marts med Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, i Statsministeriet for blandt andet at drøfte Danmarks forsvar. Stoltenberg glæder sig over, at Løkke afsætter flere penge til forsvaret i udspil til et nyt forsvarsforlig. Foto: Liselotte Sabroe/arkiv/Scanpix

Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg glæder sig over regeringens forsvarsudspil. Han hilser særligt en stigning i forsvarsudgifterne med en femtedel velkommen.

- Jeg glæder mig over forslaget om en ny forsvarsplan, som den danske regering har offentliggjort i dag, siger Jens Stoltenberg i en skriftlig kommentar til Ritzau.

- Den foreslåede stigning i forsvarsudgifterne med en femtedel i løbet af de næste seks år er særligt velkommen.

Nato har en målsætning om, at alle landene i forsvarsalliancen årligt skal bruge minimum to procent af bruttonationalproduktet, bnp, på forsvaret.

Hvis regeringens forsvarsudspil bliver en realitet, vil de danske forsvarsudgifter blive løftet fra 1,14 procent af bnp i 2016 til 1,3 procent af bnp.

Dermed når Danmark ikke op på målsætningen om 2,0 procent - men det var heller ikke forventningen. Og Stoltenberg hæfter sig ved, at Danmark tager skridt i den rigtige retning.

- Den danske meddelelse i dag er en yderligere bekræftelse på, at de europæiske allierede styrker deres bidrag til den euro-atlantiske sikkerhed, siger generalsekretæren.

Han hæfter sig også ved, at "Danmark har til hensigt" at overholde den retningslinje, der blev fastlagt på et topmøde i 2014, om at dedikere 20 procent af deres forsvarsbudget til udstyr.

- Dette er et klart og langsigtet engagement i at investere i vores kollektive sikkerhed, siger Stoltenberg.

Regeringen vil løfte Forsvaret med 12,8 milliarder kroner over de næste seks år.

Blandt andet skal antallet af værnepligtige øges med 500, og så skal der etableres en infanteribataljon på 500 mand, som med kort varsel kan støtte politiet i beskyttelses- og bevogtningsopgaver.

Derudover skal Søværnets fregatter udrustes med kort- og længererækkende missiler, og både fregatter og helikoptere skal udstyres med sonar og torpedoer til ubådsbekæmpelse.

Forligskredsen skal nu forhandle om forsvarsforliget. Udover de tre regeringspartier tæller kredsen Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og De Radikale.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.