Leveret af Ritzau Fokus
Opdateret kl. 15:53
En del af finansieringen til den nye dagpengeaftale findes hos de nyuddannede, der står uden job.
Men der er fundet den rette balance i aftalen.
Det mener Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen.
- Det har været vores ærinde at redde dem på kanten af arbejdsmarkedet, som har svært ved at følge med i en globalisering, der stiller meget store krav til arbejdsmarkedet, siger hun.
- For at kunne få en bedre genopretningsmodel og sikre, at færre falder ud af systemet, har vi måttet finde forskellige finansieringskilder.
Mette Frederiksen understreger, at det vigtigste for Socialdemokraterne i forhandlingerne var, at antallet af karensdage blev holdt nede på tre dage, og det lykkedes.
Dagpengekommissionens samlede anbefaling lød på otte karensdage, men kommissionens medlemmer fra fagbevægelsen, heriblandt LO-formand Harald Børsting, ønskede tre dage.
I den nye aftale sænkes dagpengesatsen for nyuddannede til 71,5 procent.
Dog skelnes der mellem forsørgere og ikke-forsørgere. Dimittendsatsen i det nuværende system svarer til 82 procent af den maksimale sats.
Aftalen betyder samlet, at finansieringen øges med 300 millioner kroner. Regeringen gik til forhandlingerne med et håb om, at et nyt system ikke skulle blive dyrere, mens Socialdemokraterne forleden erkendte, at det nok var umuligt ikke at tilføre flere penge.
Adspurgt, om Mette Frederiksen mener, at 300 millioner kroner er nok, svarer hun:
- Det er det muliges kunst, når vi forhandler med en regering, der ikke ønsker at bruge flere penge. Vi gik til forhandlinger med et håb om, at der skulle flere penge på bordet, og det lykkedes, siger S-formanden.
Foruden regeringen og Socialdemokraterne står Dansk Folkeparti også bag aftalen, mens De Radikale har tilkendegivet, at de tilslutter sig aftalen.
/ritzau/